Dyr og folk
   
Sort katt som står foran en vaskamaskin.

Kattungen Socrates ble dumpet i Aten – da han kom til Norge måtte eieren velge mellom avlivning og å sende Socrates tilbake

Linda Victor Thorsen leste om regler for import av katt på Mattilsynets sider da hun ble spurt til råds. Men da katten kom til Gardermoen, viste det seg at de skulle lest artikkelen om gatekatter – ikke veiviseren om reise med kjæledyr.

I slutten av juni i år dro Irene Kehayas, som er halvt gresk og bosatt i Sandefjord,  til Aten for å besøke foreldrene sine. Moren var alvorlig syk og Kehayas visste ikke hvor lenge hun skulle bli der for å hjelpe henne. Ikke lenge etter at hun kom dit, ble hun vitne til en dramatisk hendelse:

En bil stoppet på gaten foran huset til foreldrene hennes. De som satt i bilen kastet ut en liten, svart kattunge og kjørte videre. Kattungen var redd og løp rett under en bil for å gjemme seg.

En forskremt kattunge

Kehayas har reddet flere katter før, både i Aten og som fostermor for katter i Dyrevenn Vestfold. Hun løp straks ut for å redde også denne kattungen, som hadde krøpet opp i motoren på bilen den løp inn under. Heldigvis fikk Kehayas raskt tak i bileieren og klarte å redde kattungen.

Kehayas dro straks til dyrlege med kattungen. Den var forskremt etter å plutselig ha blitt kastet ut på gaten og hadde litt midd som den fikk behandling for. Bortsett fra det var den frisk. Fra da av bodde kattungen – som fikk navnet Socrates – inne sammen med Kehayas, foreldrene hennes og syv katter hun har reddet tidligere.

Annonse

Leste regler for import av katt

Svart katt som står i døren til en vaskemaskin.
<em>Socrates fant seg raskt til rette i sitt nye hjem Foto Irene Kehayas<em>

Linda Victor Thorsen er kontaktpersonen til Kehayas i Dyrevenn Vestfold. Nå ringte Kehayas for å spørre om hvilke regler som gjelder for import av katt til Norge.

– Jeg sendte henne lenken til Mattilsynet sin informasjonsside om å reise med kjæledyr. Der er det en veiviser du følger hvor du velger det landet du vil innføre katt fra. Vi leste der at katten skulle ha papirer fra veterinær på at den var frisk, den skulle chippes, og den skulle vaksineres mot rabies i god tid før hjemreisen, forteller Thorsen.

Det var litt for kort tid fra vaksinen ble satt og frem til hjemreisedatoen Kehayas hadde planlagt. Hun utsatte derfor hjemreisen med en måned.

– Ettersom moren var alvorlig syk, spurte hun også om Dyrevenn Vestfold kunne hjelpe henne å omplassere katten om det ble nødvendig, altså om hun måtte oppholde seg mye i Aten. I utgangspunktet tar vi ikke imot dyr som kommer fra utlandet i den hensikt å bli adoptert ut til norske hjem, men ettersom vi kjente Irene og historien hennes, sa vi ja til det, sier Thorsen.

De sendte også en norsk chip til henne, slik at katten kunne få den på plass.

– En gresk chip vil ikke hjelpe katten å finne hjem her i Norge, derfor tenkte vi at det var lurt, sier Thorsen.

Andre regler for katter som er plukket opp på gaten

Da Kehayas reiste tilbake til Norge med kattungen Sokrates etter to og en halv måned, trodde de at alt var i den skjønneste orden.

– Men så fikk jeg en fortvilet oppringning fra Gardermoen. Hun hadde pass, papirer, vaksiner, alt var i orden. Men da de spurte hvor hun hadde fått katten fra, sa hun at hun plukket den opp fra gaten. Noe som i og for seg var riktig: hun plukket den opp fra gaten umiddelbart etter at den var kastet ut av en bil. Den må avlives her og nå – eller du må sende katten tilbake umiddelbart, var beskjeden hun fikk, sier Thorsen.

Først da, når katten var på Gardermoen, fant de ut av Mattilsynet har egne regler for import av gatekatt.

– Da må du søke på gatekatt på Mattilsynet sine sider. Det sto ingen ting om dette på siden som omhandler import av katt. Men i artikkelen om gatekatt står det at den må ha bodd sammen med deg i seks måneder før du kan ta den med til Norge. Og Irene tenkte ikke på Socrates som en gatekatt. Den hadde jo hatt et hjem og blitt dumpet, sier Thorsen.

Opprettet spleis

Socrates - en svart katt som ligger på ryggen med en dyne over seg og forpotene over dynekanten.
<em>Heldigvis gikk det bra med Socrates Foto Irene Kehayas<em>

Kehayas sto altså på flyplassen med det vanskelige valget – å få Socrates avlivet eller sende ham tilbake til Aten. Å sende katten tilbake hadde hun ikke råd til, men hun og Thorsen var enige om at Socrates ikke skulle avlives. Dermed ble Socrates satt i karantene og Thorsen opprettet en spleis for å få Socrates tilbake til Aten.

– Dyrevenn Vestfold hadde sagt seg villig til å bidra, men heldigvis fikk vi dekket det meste gjennom spleisen. Disse pengene dekket karanteneoppholdet – fra fredag til mandag – en kostnad på 3800 kroner, frakt til flyplassen til 2000 kroner, og flybillett tur/retur til Aten. Ved karantenestasjonen ville de ikke la henne frakte katten selv til flyplassen fordi de var redde for at hun skulle ta med Socrates hjem. Moren hennes fløy fra Aten og tilbake på samme dag for å hente Socrates. Totalt kostet alt dette rundt 10 000 kroner, sier Thorsen.

Socrates er nå i Aten og bor sammen med foreldrene til Kehayas og syv andre katter.

– Burde stått i veiviseren

Foto av Linda Norton Victor Thorsen.
<em>Linda Norton Victor Thorsen sammen med en annen svart katt Dyrevenn Vestfold har hjulpet Foto Privat<em>

Ettersom Kehayas ikke snakker godt norsk, har Thorsen hjulpet henne i kontakten med Mattilsynet. Hun synes det er uheldig at informasjonen om import av katt ikke er tydeligere om hvor avgjørende det er for utfallet å vite hvor katten kommer ifra.

– Når nettsiden til Mattilsynet ikke tar med informasjon om gatekatter på siden om import av katt, er det et vanskelig regelverk å forstå. Dette burde stått i veiviseren. Det sa jeg til dyrlegen jeg snakket med i Mattilsynet og hun var enig i det, sier hun.

I dag står det en setning i veiviseren om at det er strenge krav for import av tidligere gatehunder og gatekatter i Norge.

– Den setningen sto ikke der da jeg sjekket. Men fortsatt kan det bli tydeligere – de bør skrive spesifikt hva en gatekatt er og hva disse kravene er.

Annonse

– Hvis Kehayas hadde løyet, sagt at hun fikk katten av en venn eller en nabo, ville hun fått med seg Socrates. Nå har det heldigvis gått bra med katten, men Irene er jo lei seg. Hun ville helst beholde ham selv, sier Thorsen.

Skulle hatt gresk chip

En annen utfordring var at de hadde brukt norsk chip på Socrates.

– Vi tenker på chip som et redskap til å finne igjen en katt som forsvinner. Men Mattilsynet vil ha en chip som viser hvor katten kommer fra. Det hadde vi ikke tenkt på. Nå går jo Socrates i Aten med en chip som ikke hjelper han der, sier Thorsen.

All informasjon på norsk

Socrates slapp heldigvis å bli avlivet.

– Men hvor mange friske katter blir avlivet fordi det ikke står tydeligere i veiviseren om import av katt til Norge at katten må ha bodd hos deg i seks måneder før du tar den med hjem? To setninger ekstra i den veiviseren ville gitt oss den informasjonen vi trengte, sier Thorsen.

Hun er også opprørt over at all informasjon om saken er på norsk.

– De som ikke snakker norsk får avslagsbrevet på norsk og vedtaksbrevet på norsk. Både dette og manglene i veiviseren burde være enkelt å ordne opp i, sier Thorsen.

– Jeg følte meg skyldig i utfallet selv også. Det var jo jeg som sendte henne lenken, sier Thorsen.

– Har forståelse for at det er komplisert

Fungerende seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet, Fredrik Wittenburg Andersen, sier at de har forståelse for at regelverket kan oppleves som komplisert.

Det er alltid en uheldig situasjon når dyr må sendes tilbake eller avlives fordi reglene for innførsel ikke er fulgt. Norge har en unik dyre- og folkehelse, og for å beskytte denne særstillingen har vi her i landet strenge regler for import av katter og andre kjæledyr. Det er derfor viktig at alle som skal ta inn dyr til Norge setter seg godt inn i de reglene som gjelder for innførsel, sier han.

– Vi har forståelse for at dette er komplisert og at språk kan være en utfordring. Veiviseren og informasjon om gatehunder og -katter finnes både på norsk og engelsk. I veiviseren for reise med kjæledyr ligger det nå en lenke til informasjon om gatehunder/-katter med blant annet oversikt over hva som er definisjonen av en gatekatt. Nettsiden med denne informasjonen har vært der lenge, men lenken ble lagt til i veiviseren nå i september, nettopp for å gjøre det enklere å finne rett informasjon, sier Wittenburg Andersen.

Begrepet gatekatt omfatter blant annet eierløse katter og katter med ukjent opphav.

– I all hovedsak er Mattilsynets vedtak på norsk, men vi er klar over og har stor forståelse for at det kan være krevende for noen. Derfor skriver vi også vedtak på engelsk i saker der det er nødvendig og vi har kapasitet, men dessverre ikke i alle, sier Wittenburg Andersen.

Vil du lese flere nyhetssaker som denne? Abonner på vårt nyhetsbrev: Meld deg på her!

Les også:

Dyrevenn Vestfold – redder nærmere 200 katter i året

Daniel – fra illsint slåsskjempe til koseklump

Ble kastet ut da han ikke var liten og søt lenger

Kattungene som skulle dø

Hjemløse katter

Kastrering og sterilisering av katter

Tåler villkatter mer enn hjemløse katter?

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse