Dyr og folk

Ble kastet ut da han ikke var liten og søt lenger

Vakre Luke deler skjebne med så alt for mange andre katter. Straks han var forbi stadiet som «liten og søt», ble han satt på gaten.

-De som hadde han som kattunge syntes det var stor stas med kattunger, derfor hadde de flere hunnkatter. Etter hvert som de ble «for store», ble de kastet ut, forteller Maria Ranum, som har vært fosterhjem for Luke.
Luke gikk ute både høst og vinter, før han i januar 2019 ble reddet av Potespor i Hjertet. I dag er han litt over ett år, og har bodd hos Ranum siden april.
Les også: Søte kattunger

Bodde i baderomsskuffen

-Den første tiden jeg hadde han, var han helt paralysert av skrekk. Han lå i baderomsskuffen i fire dager. Dit kravlet han inn straks jeg slapp han løs på badet. Han kom seg i skuffen via et hull på baksiden av innredningen, sier Ranum.
Mens han lå slik, åpnet hun skuffen med jevne mellomrom, strøk han raskt, og lukket skuffen igjen.
-Da han begynte å frese, så jeg det som et fremskritt. Jeg tok med godbiter til han, og etter en stund tok han i mot godbitene. Enda litt senere begynte han å dytte hodet mot hånden min, sier Ranum.

Sakte, men sikkert, og med mye tålmodig omsorg, kom Luke ut av sjokktilstanden. En dag hoppet han ut av skuffen selv. Den skumleste tiden var over.
Les også: Kastrering av katt

Har funnet nytt hjem

Luke deler hjem med en katt til. Den første måneden ble Luke røft behandlet av kompisen, men etter hvert fant de tonen. Nå raser de over stuegulvet sammen.
-Luke har virkelig blomstret. Nå kommer han for å få kos, og løper ikke unna. Selv hadde jeg ikke mye erfaring med katter før jeg ble fosterhjem for de to jeg har nå. Det har virkelig gitt mestringsfølelse å se forvandlingen Luke har gjennomgått, forteller Ranum.
Fra å være hjemløs og alene, til å takle både fotograf, lamper og fremmede mennesker. Forvandlingen er stor. Tiden i fosterhjem har vært viktig for Luke, men nå ser det ut til at Luke har funnet et nytt hjem.

Tiden som hjemløs er over.

Les også: Svarte katter – misforstått, jaget, og nå oversett

Gi en voksen katt en sjanse

Selv om Luke har funnet et hjem, er det mange andre katter som er hjemløse. Fortsatt er det alt for få som kastrerer kattene sine, noe som forringer verdien av disse herlige dyrene.
Har du omsorg og kjærlighet til å gi en katt et varig hjem, oppfordrer vi til å ta kontakt med Potespor i Hjertet, Dyrebeskyttelsen, eller andre som driver med omplassering av dyr.
Det gir en unik mulighet til å hjelpe en forlatt eller skadet katt, og til å finne en venn for livet.

Merethe Kvam

Utdannet journalist med 15 års erfaring.
12 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern, og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.

Facebook