Dyr og folk
   

Svarte katter – misforstått, jaget og nå oversett

Svarte katter har vært sterkt knyttet til overtro og mytologi. De har vært fryktet, misforstått og utsatt for masseutryddelser. I dag tenker forhåpentligvis de færreste at den svarte katten står i ledtog med djevelen. Likevel er det gjerne den svarte katten som har minst sannsynlighet for å få et nytt hjem.

For noen dager siden leste jeg i en artikkel fra 2007, at omtrent 60 000 svarte katter ble drept i Italia hvert år. Rett og slett fordi de er svarte. Selvsagt visste jeg at svarte katter har vært knyttet til overtro, men inntil da visste jeg lite om hvor mye lidelse dette har ført til.

Tidligere har jeg skrevet om vår trebeinte katt Mitsu, som vi adopterte fra Foreningen for omplassering av dyr i Trondheim. Samtidig som vi adopterte Mitsu, adopterte vi også Soti. De var jevngamle, og trivdes allerede godt sammen. Mitsu var svart og hvit, og Soti var helt svart. Begge var usedvanlig vakre, snille og hengivne. Akkurat som den gråstripete katten vi senere fikk, den skilpaddefargede, og de to andre sorte og hvite kattene vi har hatt.

Les også: Søte kattunger

Soti ble bragt inn av Dyrevernsnemda (som det het den gangen). Noen barn hadde forsøkt å henge henne under Elgseterbrua i Trondheim. Soti var svært hengiven og snill, men resten av livet var hun redd for barn.

Soti var også svært fotogen – derfor er det med stor undring vi leser at svarte katter blir sett på som mindre fotogene og «søte».

Kunne bli henrettet for å mate en svart katt

I middelalderen var frykten for svarte katter så stor at bare det å eie eller mate en svart katt, kunne føre til henrettelse. I vestlig historie har svarte katter blitt sett på som et ondt tegn, og de ble særlig knyttet til hekser. Noen mente at svarte katter var hekser som skiftet form, eller at de sto i ledtog med djevelen. Andre trodde at det å se en svart katt var et varsel om et nært forestående dødsfall.

I nyhetsartikkelen fra 2007, om de 60 000 kattene som ble drept hvert år på grunn av at de var svarte, klandrer dyrevernsorganisasjoner den katolske kirken for drapene.

– I århundrer har svarte katter blitt massakrert etter ordre fra prester, sier de i artikkelen.

Videre sier talspersonen at italienere er svært overtroiske, og at det må gjøres noe for å opplyse folk om at svarte katter ikke betyr ulykke, for å hindre at kattene blir ofre for overtro.

Men også i Norge er det folk som føler ubehag når de ser at en svart katt krysser veien.

Ifølge en artikkel fra NRK Nordland i 2009, er folk i Nord-Norge blant de mest overtroiske i landet. Det tegnet som flest er redde for, er å se en svart katt krysse veien. Hele 17 prosent mente at det medførte ulykke.

Les også: Slik reduserer du sjansen for at katten skal bli påkjørt

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Gresk mytologi

En svart katt på en båt kunne være både et tegn på hell, og et tegn på ulykke. Dersom en svart katt gikk på en båt, og ble værende, var det et godt tegn. Dersom den gikk av igjen, var det et varsel om at båten kom til å synke.

I gresk mytologi forvandlet Hera en tjener ved navn Galinthias til en svart katt. Dette var straff for å ha blandet seg inn i planen hennes om å utsette fødselen av Herkules. Galinthias ble da en av Hekates følgere. Hekate var en uhyggelig gudinne for korsveier, heksekunst og trolldom.

At den svarte katten har blitt et symbol på Halloween, har vært til skade for svarte katter i USA. Det har bidratt til å opprettholde den negative holdningen til uskyldige katter, skriver forfatterne av en artikkel i Historic Mysteries.

Godt varsel i Storbritannia og Japan

Egyptisk mytologi har på sin side bidratt til at svarte katter også har blitt sett på som lykkebringende. Dette knyttes til kattegudinnen Bast, eller Bastet. Bast bragte hell for de som trodde på henne. Det ble trodd at det å huse en sort katt, kunne bidra til å vinne gunst hos Bast. Katter var høyt elsket av egypterne. De jaktet på farlige slanger, og de bidro til å holde de kongelige spiskammersene frie for mus, rotter og andre gnagere som spredte sykdom.

I Storbritannia og i Japan blir svarte katter sett som et godt varsel.

Les også: Katter kan gjenspeile eierens personlighetstrekk

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Svarte katter blir sjeldnere omplassert

De fleste steder er overtroen i dag langt mindre enn den har vært. Men overtro er ikke den eneste trusselen svarte katter er utsatt for.

Ifølge amerikanske omplasseringsenheter er det vanskeligere å omplassere svarte katter enn katter med andre farger. Til enhver tid er 70 prosent av kattene som er i omplasseringsenheter svarte, eller svarte og hvite. Årsaken skal visstnok være at svarte katter anses som «kjedelige» og «lite fotogene».

I Storbritannia og Nord-Irland markeres «Black Cat Day» av dyrevernsorganisasjoner den 27. oktober hver høst. I USA markeres «Black Cat Appreciation Day» den 17. august hvert år.

Målet er å feire og markere disse vakre dyrene, og oppfordre folk til å adoptere en hjemløs, svart katt.

Kjærlighet og lykke

Svarte katter skiller seg selvsagt ikke fra andre katter i atferd, personlighet, og helse. Alle oppegående, dyrekjære mennesker som eier en svart katt, vet at de bringer både lykke og kjærlighet.

Modellegenskaper bør ikke være det som avgjør når man velger et dyr som skal være en del av familien, men si meg, har du sett noe mer elegant enn en sort panter?

Les også: Dyrene i mitt liv

Kilder:

The Telegraph: Bad luck for black cats in Italy (2007)

CNN: To be at black cat on Halloween (2014)

Intermountain Pet Hospital: Black Cats – good or bad luck? (2018)

NRK Nordland: Dette er vi mest redd for (2009)

Historienet.no: Overtro – hvor stammer det fra?

Historic Mysteries: Black Cat Superstition: Good and bad luck beliefs

Wikipedia: Bast

PetMD: Pet Myths: Are black cats bad luck?

RSPCA: The plight of black cats: National Black Cat Day

RSPCA: Don`t focus on the photos, snap up a black cat

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse