Dyr og folk
   

Slik reduserer du sjansen for at katten skal bli påkjørt

Hvert år dør alt for mange katter etter å ha blitt påkjørt av bil. Her kan du lese om tiltakene som reduserer sjansen for at det skal skje med din katt.

Bakgårdskatt er en ideell organisasjon som holder til i Trondheim. Bente og Vibeke står alene for driften av organisasjonen som omplasserer og ivaretar katter, og som jobber særskilt med katter som er drept eller skadd i trafikken.

Flere tiårs arbeid med innhenting og berging av katter som er drept eller skadd i trafikken, har gitt organisasjonen mye kunnskap om katt og trafikk. Dyr og Folk har spurt Bakgårdskatt om hvilke fellestrekk som finnes ved slike ulykker og om hva vi som katteeiere kan gjøre for å redusere sjansen for at dette skal skje.

 Hele artikkelen om Bakgårdskatt og arbeidet de gjør finner du her

 Fellestrekk

Det er flere fellestrekk ved påkjørsel av katt. Blant annet:

  • De fleste katter blir påkjørt mellom klokken 20.00 og 07.00.
  • Flest katter blir påkjørt når det er mørkt/skumring og eventuelt glatte veier.
  • Svært trafikkerte veier, som E6 og E39, er selvfølgelig overrepresentert i antall drepte katter. Jo større antall biler på en vei, jo mer øker sjansen for kattepåkjørsel.
  • Høy fart og smale veier med parkerte biler langs veien gir også en økning i antall påkjørsler.
  • Katter under ett år og ukastrerte hannkatter er overrepresentert. Retningssansen er ikke fullt utviklet før katten er ett år. Unge katter er uerfarne og sårbare for påkjørsel.
  • Ukastrerte hannkatter streifer mye. Når de er på «damejakt» er risikoen for påkjørsel betraktelig forhøyet.

Vil du lese mer om dyr og dyrevelferd? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Tiltak som kan hjelpe

Ut i fra denne kunnskapen kan man med andre ord gjøre visse tiltak for å redusere sjansen for at katten skal bli påkjørt.

Du kan:

  • Holde katten som innekatt dersom du bor nært en svært trafikkert vei (som E6 og E39)
  • Sørge for at katten er inne mellom 20.00 og 07.00. Eller ganske enkelt la katten være ute bare når det er dagslys.
  • Ikke la katten være ute (eventuelt ikke la den være ute alene) før den er ett år.
  • Alle katter bør kastreres. Dette reduserer ikke bare sjansen for trafikkdød, men også for en rekke andre årsaker til skader og dårligere helse.

 Les også:

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Bakgårdskatt

Kastrering av katt

En katt med tre bein

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse