Dyr og folk

Nikotinforgiftning hos kjæledyr

Nikotinforgiftning kan gi alvorlige konsekvenser: Dersom kjæledyret får i seg nikotin, er det viktig at det raskt kommer til behandling hos veterinær.

Foto: Jørgen Kvam

Kjæledyr kan skades av passiv røyking, men de kan også bli alvorlig syke – forgiftet – dersom de spiser sigaretter, sigarer, sigarettsneiper, tygger på påfyllingsbeholdere med nikotin som hører til elektroniske sigaretter, eller tygger på nikotinholdige e-sigaretter.

Ifølge amerikanske FDA er nikotin giftig selv i små doser. Dødelige doser hos hunder og katter kan være fra 20 til 100 milligram nikotin. En vanlig sigarett inneholder 9-30 milligram nikotin. Med andre ord skal det ikke mange sneiper til før kjæledyret kan blir alvorlig sykt.

Les også: Passiv røyking skader også dyr

Symptomer og tegn på nikotinforgiftning

Tegn på nikotinforgiftning inkluderer oppkast, ustødighet, sikling, slitenhet/slapphet, hurtig puls, skjelving, kramper og død.

Dersom kjæledyret ditt spiser mer enn en sneip, eller spiser en hel sigarett, en sigar, skråtobakk, eller nikotinholdig utstyr til e-sigaretter, er det viktig å få kjæledyret til veterinær så raskt som mulig.

Det finnes ingen motgift mot nikotinforgiftning, men det finnes behandling som kan bidra til at kjæledyret overlever.

I et eksperiment la forskere en sigarettsneip i vann med to uker gamle akvariefisk (storhodet ørekyte). I løpet av 96 timer var halvparten av fiskene døde.

Les også: Hund og sjokolade

Sneiper er et forsøplingsproblem

Selv om man er påpasselig med og sørger for at kjæledyret ikke kan bli utsatt for nikotin i hjemmet, kan det likevel få i seg nikotin på grunn av andres skjødesløshet. Sigarettsneiper utgjør nemlig et betydelig forsøplingsproblem: Hele 30 til 40 prosent av søppel som blir plukket i opprydningsaksjoner er sigarettsneiper.

Les også: Isolert i naturreservatene: Reservatene alene kan ikke berge truede dyrearter

Kilder:

U.S. Food and Drug Administration(FDA): Be Smoke-free and Help Your Pets Live Longer, Healthier Lives

NHI.no: Tobakk skader miljøet

 

Merethe Kvam

Utdannet journalist med 15 års erfaring.
12 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern, og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.

Facebook