Dyr og folk
   

Titusener av spanske jakthunder blir drept eller forlatt hvert år

Hvert år blir titusener av spanske jakthunder drept på brutalt vis, eller forlatt, når jaktsesongen er over. Men også livet mange av disse hundene lever før de blir drept, er preget av stor brutalitet.

Hunden på bildet lever et godt liv, men har tidligere vært jakthund. Foto: Jørgen Kvam 

Jakthundene er kjent som «galgos», en hunderase som ligner på Greyhound.

De blir eid av såkalte «galgueros» – jegere som bruker galgos i jakten på småvilt. I dette miljøet er det generelt akseptert at det ikke er noe poeng i å beholde en hund som ikke lenger er konkurransedyktig. I de fleste tilfeller brukes en galgo i konkurranser i to til tre sesonger. Det er vanlig at galgueros eier store flokker med hunder, – for jo flere hunder de har, jo større er sjansen for å vinne ettertraktede priser i jaktkonkurranser.

Prestisjefylte løp

Jaktsesongen i Spania varer fra oktober til februar. Det finnes en rekke jaktkonkurranser der disse hundene blir brukt. Hundene konkurrerer om å fange enten en levende hare, eller en mekanisk styrt «hare». Det mest prestisjefylte løpet er Copa de su Majested el Rey, som blir sponset av spanske kong Felipe, ifølge National Geographic.

Jegere som ønsker å unngå å betale for hold av dyrene når det ikke er jaktsesong, kvitter seg med dyrene. Det er ikke uvanlig at dette skjer ved bruk av svært brutale metoder. Også hunder som ikke «yter godt nok» kan bli drept, eller etterlatt for å dø.

1.februar er Dia de Galgos. Denne dagen er jaktsesongen offisielt over og tusenvis av hunder blir drept, ofte så billig og brutalt som mulig.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Drept på brutalt vis

En taktikk for å kvitte seg med hundene er at de blir bragt til en kennel – der de blir avlivet etter ti dager. Andre, mer brutale metoder, er heller ikke uvanlige. Det finnes tallrike historier om brutale endelikt for disse hundene. De blir kastet i brønner for å dø, hengt, bundet fast til togskinner, får skåret over strupen, blir brent, eller rett og slett forlatt ved motorveien.

Det finnes flere dyrevernsorganisasjoner i Spania som utelukkende jobber med å berge slike hunder.

Ved å følge denne lenken kan du høre historien til en av disse.

Stille og forsiktige hunder

GalgoEnkelte kilder mener at så mange som 100 000 galgos blir etterlatt for å dø hvert år, men det er umulig å beregne hvor hyppig dette skjer – særlig ettersom dette først og fremst skjer på landsbygda.

En galgo ligner veldig på en greyhound, men er mindre og litt mindre kraftige. De er lange, slanke hunder som av natur gjerne er rolige, stille og forsiktige. De veier 22-32 kg., og kan nå en fart på opptil 64 kilometer i timen.

Galgoen er avlet for utholdenhet i løp, og ikke korte sprintetapper.

Lever under tøffe kår

De fleste hundene lever under tøffe kår. Ofte er de lenket fast utendørs, eller de lever i små betongbunkere. For at jaktlysten skal være så stor som mulig, velger mange galgueros å gi hundene lite mat.

– Ofte blir 12-15 hunder knyttet fast til en motorsykkel eller bil for å trene dem i maksimal hastighet. Hvis en av dem faller eller blir skadet, så er det synd for den, sier en kilde til National Geographic.

Samme magasin beskriver hvordan enkelte tar med seg piknikkurven for å se hundene dø. Gode løpere blir hengt høyt og dør raskt, mens dårlige løpere blir hengt så lavt at de når ned i bakken, og slik får en lang dødskamp.

 Ikke alle er slemme med hundene sine

Det påpekes at ikke alle galgueros skader hundene sine. Mange er glade i dem, og behandler dem godt.

Dyrevernsorganisasjoner jobber for å få slutt på den forferdelige mishandlingen. Takket være dette arbeidet har Spania vedtatt nye lover mot dyremishandling. Det har ført til noe bedring, men de fleste som dreper, forlater eller mishandler hundene sine, blir ikke straffet, fordi de ikke blir oppdaget.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

I denne traileren kan du se en nærmere beskrivelse av hundene – og hva jakten på en champion medfører

Vil du hjelpe?

Her kan du finne noen av dyrevernorganisasjonene som jobber med å redde disse hundene:

SOS Galgos

Galgo Rescue International Network

Galgos del Sol

Norwegian Dog Rescue Spain

Liste med flere dyrevernsorganisasjoner som jobber med å berge galgos

Aktuelle videoklipp:

Yo Galgo

SPCA International: Greyhounds in Spain

Redningsaksjon

Galgos del Sol

Kilder:

National Geographic: Traditional hunting dogs are left to die En Masse in Spain

Olive Press: «Dirty Secret: Spain`s hunters leave 50 000 dogs to die with many thrown down wells as hunting season ends

SOS Galgos Barcelona: Defending the galgo

ATI: Why the spanish galgo dog is left to die by the hundreds of thousands

Galgos del Sol: What is a galgo?

World Animals Voice: Dia de Galgos

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse