Dyr og folk

Flått og hund

Hunder er særlig utsatt for flått og for sykdommer som overføres via flåttbitt. Det er derfor viktig å forebygge flåttbitt hos hund.

Dette ifølge amerikanske CDC – Centers for Disease Control and Prevention.

Det kan være vanskelig å oppdage flått på hund. Dersom du går tur med hunden i områder der du vet at det er flått, bør du derfor sjekke hunden regelmessig – gjerne daglig.

Her biter flåtten seg oftest fast:

Flått hos hund finner du oftest i og i nærheten av ørene, på øyelokket/rundt øynene, under halsbåndet, under frambeina, mellom bakbeina, og mellom tærne. Flått som sitter fast i huden fjerner du med en pinsett.

Ifølge Veterinærinstituttet er det særlig borreliose man bør være på vakt for. Borreliose er en bakterie som kan overføres via flått, og som kan gi sykdom hos dyr og mennesker. Blant husdyr i Norge er særlig hunder utsatt for sykdom, men det er likevel sjelden at hund som smittes via flåttbitt blir syke. I en norsk studie ble hunder i områder med flått undersøkt. En fjerdedel av hundene hadde antistoffer mot bakterien som forårsaker borreliose, men disse hundene hadde ikke nødvendigvis vært syke.

Borreliose smitter ikke fra hund til menneske eller omvendt.

Symptomer på borreliose hos hund

De vanligste symptomene på borreliose hos hund er at den ikke vil spise, virker nedstemt, at den har smerter i ett eller flere ledd, og har feber.

Det finnes flere preparater som kan hjelpe mot flått. Spør dyrlegen om hvilke flåttforebyggende midler som passer best for din hund.

CDC advarer om at katter er svært følsomme for en rekke kjemikalier. Du bør derfor ikke bruke flåttforebyggende midler på katten, uten å ha avklart med dyrlege om midlet er trygt å bruke på katt.

I Norge regnes ofte flåttsesongen fra april til oktober, så fremt temperaturen er over fem grader.

Kilder:

CDC: Preventing ticks on your pets

Veterinærinstituttet: Borreliose

Veterinærinstituttet: Fakta om flått

Forskningsmagasinet Teft (UIA): Når er risikoen størst for flåttbitt?

Merethe Kvam

Utdannet journalist med 15 års erfaring.
12 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern, og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.

Facebook