Dyr og folk
   
Bildet viser veterinær Ine Sund sammen med en katt på Anicura dyresykehus på Tiller.

Katten var døden nær av sult – slik reddet dyrlegene henne

Da Aske ble bragt inn til Anicura dyresykehus på Tiller i Trondheim var hun ekstremt avmagret og dehydrert. Hun lå på siden, var blind, kunne ikke bevege seg, og hadde spasmer. Eierne og dyrlegene bestemte seg for å gi Aske en sjanse.

Bildet: Veterinær Ine Sund ved Anicura dyresykehus på Tiller behandlet Aske etter at hun ble bragt inn. På bildet står hun sammen med en annen katt. 

Aske kom inn til Anicura om kvelden den 9. september 2024. Da hadde hun vært savnet siden 17. juli samme år. Hun ble funnet innesperret på et tørkeloft. Antagelig har hun vært der i hele denne perioden – totalt 54 døgn.

Dyrlegene som tok imot og behandlet Aske er Ine Sund og Belinda Johnsen. Når Dyr og folk møter opp for å høre om hvordan de reddet Aske, får vi en omvisning i et splitter nytt og flott dyresykehus. I ett av rommene sitter Trond Relling og ser på en hjerteultralyd. Han har jobbet som dyrlege i 34 år. Ine Sund stikker hodet inn.

– Har du noen gang før opplevd å redde en katt som er så nær døden av sult, som Aske var? spør Sund.

– Aldri, sier Relling. Sund har heller ikke opplevd maken.

For historien om Aske er virkelig utrolig – og unik.

Bare tungen fungerte

Foto viser Belinda Johnsen
Belinda Johnsen er dyrlegen som tok i mot Aske den første kvelden og som i samråd med eierne ble enige om å prøve å redde Aske Foto Anicura

Da Aske kom inn på dyrlegekontoret den 9.september lå hun altså på siden, med spasmer. Det var bare tungen som fungerte. Hun veide 2.4 kilo – normal vekt hos katter er 3,5-4,5 kilo.

– Hun så mer død ut enn levende. Hun hadde ingen muskulatur, var ekstremt avmagret og dehydrert og hadde en rekke nevrologiske avvik. Den første tiden var hun blind, hodet var på skjeve og øynene gikk fra side til side, sier Sund.

Sjansen for at det skulle gå bra med Aske virket ikke store. Men eierne var motiverte til å gi Aske en sjanse. Det var Johnsen også.

– Dermed bestemte vi oss for å prøve. Vi vurderte dette på nytt fra time til time, og så hele tiden på hvordan Aske responderte, sier Sund.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Elektrolyttforstyrrelser og vitaminmangel

Noe av det første de gjorde var å ta blodprøve av Aske. Gjennom dem fant de at store elektrolyttavvik. De nevrologiske avvikene kom av mangel på vitamin B1 – tiamin.

Elektrolytter

Elektrolytter er mineraler som har en elektrisk ladning når de løses i vann eller kroppsvæske – inkluderte blod. De har flere viktige funksjoner i kroppen. Deriblant:

  • For væskebalansen
  • For å balansere syrenivået i kroppen
  • For å få næringsstoffer inn i cellene og avfallsstoffer ut av cellene.
  • De støtter muskel- og nervefunksjon
  • Sørger for å holde hjerterytmen stabil
  • For tenner og skjelett.

I kroppen er noen av de viktigste elektrolyttene ioner av natrium, kalium, magnesium, fosfat og kalsium.

Alvorlige elektrolyttforstyrrelser kan blant annet skape forstyrrelser i hjertets ledningssystem og i hjernen – noe som kan være livsfarlig.

– Det var først og fremst mangelen på B1 som ga de nevrologiske avvikene. Her gir tidlig behandling god prognose, forklarer Sund.

Ine Sund står foran behandlingsbenken der Aske fikk behandling den første kvelden.
Da Aske ble bragt inn til Anicura dyresykehus havnet hun straks her på akuttavdelingen Ine Sund bildet tok over behandlingen dagen etter at Aske kom inn

Refeeding syndrom

Aske fikk tilført væske intravenøst. Væsken inneholdt de elektrolyttene Aske manglet. I tillegg fikk hun vitamin B1 i tablettform. Det virker fristende å pøse på med mat når man får inn en utsultet katt. Men det kan være livsfarlig.

– Da kan katten få refeeding syndrom.

Refeeding syndrom er en tilstand som kan oppstå (også hos mennesker og andre dyr) når noen som er underernært begynner å spise igjen. Om maten introduseres for fort, kan det i verste fall føre til død.

-Hva er det som skjer i kroppen ved refeeding syndrom?

– Da vil frigjøring av insulin føre til forstyrrelser i kroppen. Når man sulter bruker kroppen først opp karbohydratene. Når kroppen er tom for karbohydrater tærer den på proteinlagrene (muskler), og til slutt er det fettreservene som blir brukt. Insulin blir først og fremst frigitt ved karbohydratinntak. Når kroppen så får tilført karbohydrater igjen, frigjøres mye insulin. Insulinet tar da med seg masse viktige næringsstoffer inn i cellene – deriblant kalium. Dermed er det mangel på de stoffene som insulinet skyller unna, som kan bli livstruende, sier Sund.

For å unngå refeeding syndrom er det viktig å starte oppfôringen med små mengder mat og trappe langsomt opp. I tillegg må man hele tiden overvåke elektrolyttbeholdningen i kroppen og supplere ved behov.

– Dette fungerte veldig bra på Aske. Hun fikk veldig lavt nivå av magnesium, men da ga vi henne laktosefri skummetmelk. Den inneholder mye magnesium, sier Sund.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Andre næringsstoffer ble tilført intravenøst.

Dagbehandling den første tiden

Katten Aske i behandling hos Anicura.
Aske var på dagbehandling hos Anicura dyresykehus på Tiller den første tiden Foto Cathinka Myhr Bach

Dyrlegene så tidlig at det var trygt for eierne å ha henne hjemme om natten. Dermed kom Aske inn til dagbehandling. Da var hun på dyresykehuset fra klokken åtte om morgenen, og dro hjem igjen på ettermiddagen. For å overvåke og tilpasse behandlingen, ble det tatt blodprøver av Aske to ganger om dagen. En om morgenen og en om ettermiddagen. På sykehuset fikk hun mat og væske tilpasset behovene hun hadde.

Matporsjonene ble gradvis økt. Etter en ukes tid kunne Aske få normale mengder mat. Da hun ble bedre, ble dyrlegebesøkene gradvis mindre hyppige.

Gikk opp 62 prosent av kroppsvekten

42 dager etter at Aske ble funnet, ble hun friskmeldt.

– På den siste kontrollen hos meg hadde hun gått opp 1,5 kilo. Det er 62 prosent av kroppsvekten hennes – og det oppnådde vi på seks uker! Ettersom hun er en liten katt, tilsvarer det normalvekt. Synet virker ok, og ifølge eierne er hun nå omtrent 95 prosent seg selv. I begynnelsen var hun veldig ustø og bar preg av å ikke se så bra, sier Sund.

– Når forsto dere at dette kunne gå bra?

– Når hun kom inn så hun mer død ut enn levende. Men allerede neste dag lå hun i brystleie. I tillegg viste hun stor interesse for mat. Den store forbedringen gjorde at vi ville fortsette, men det var eiernes avgjørelse. Det ble jo kostbart. Vi er veldig glade for at eierne satset på behandling, sier Sund.

Er det mulig å overleve så lenge uten mat?

– Er det mulig at hun har vært innesperret på tørkeloftet helt siden hun ble meldt savnet? Kan hun ha overlevd så lenge uten tilgang til mat og vann?

– Hun må ha fått i seg noen form for mat og væske, som kondens på vinduene og en og annen mus, sier Sund.

Verken hun eller kollegaene hun kjenner har vært borti en lignende sak før – med unntak av utenlandske kollegaer som har reddet katter i krigsrammede områder i Ukraina.

Faglig utfordrende

– Hvordan har denne opplevelsen vært for dere?

– Veldig interessant. Det har vært farlig utfordrende, med gjentatte blodprøver og ulike avvik som må håndteres. Også er det veldig gøy at det fikk så bra. Det er det ikke alltid det gjør i denne jobben, sier Sund.

– Særlig fint synes jeg det var at eierne sa at det var viljen hennes til å leve, at hun slikket i seg flytende godis da de fant henne, som gjorde at de ville satse.

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Assistent Lisa på Anicura dyresykehus holder katten Aske.
Katten Aske sammen med assistent Lisa på Anicura dyresykehus den dagen Aske ble friskmeldt

– ID-merking, ID-merking, ID-merking

Det er altfor mange historier om katter som forsvinner. Med ID-merking øker sjansen markant for at katten kan komme tilbake – selv etter mange år.

– ID-merking er så utrolig viktig. Har du innekatt er det nesten enda viktigere enn om du har utekatt. Kommer katten seg ut ved et uhell, vil den ha vanskeligere for å finne hjem.  Vi har gjenforent mange katter med eier på grunn av ID-merking. Det burde vært påbudt, sier Sund.

Dessuten gir det deg en sjanse til å være med på å ta livsviktige avgjørelser om katten din blir skadet og bragt inn til dyrlege av noen andre.

– Noen ganger får vi inn katter som kan reddes med kostbar behandling. Om katten ikke er ID-merket, kan det hende at vi må avlive den. Med ID-chip kunne vi spurt eieren hva hen ville. Om Aske ikke hadde hatt chip, og det ikke var eier som fant henne, kunne denne historien endt helt annerledes, avslutter Sund.

Les også hvordan familien til Aske opplevde den mystiske forsvinningen.

Andre artikler om katter:

Kilder:

MedlinePlus: Fluid and Electrolyte Balance

SNL: Elektrolytter

NHI.no: Insulin og glukagon

 

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse