Dyr og folk
   
Kamilla Celine Magnussen og hesten Tosca står sammen i vinterlandskap.

Kamilla (29) har eid hesten Tosca (27) i 15 år: – Tosca er babyen min

Første gang Kamilla Celine Magnussen red ponnien Tosca, sverget hun på at hun aldri skulle ri den gærne ponnien igjen. 17 år senere har de tilbragt over halve livet sammen. Men like før dette intervjuet, skjedde det noe dramatisk.

Da Dyr og Folk møter Kamilla Celine Magnussen (29) er det bare ett døgn siden hun kom hjem fra Bjerke dyrehospital. Dit kjørte hun alene med sportsponnien Tosca på 27 år uken før. Tosca trengte akutt hjelp og hun trengte eksperthjelp. Den første undersøkelsen hun fikk på Bjerke var nedslående. Dyrlegen anbefalte å avlive henne umiddelbart.

Det skal vi komme tilbake til. Først skal se på hvordan de to møttes.

– Dritthest

Tosca har rødt pass – noe som betyr at hun må ha dokumentert stamtavle og rase, men disse papirene har ikke Kamilla fått – selv om hun har stått på for å få dem. Tosca er knabstruper eller Irsk sportsponni og hun kom til Norge da hun var fire år. Første gang Kamilla red henne var da hun dukket opp på den lokale rideskolen – Lofoten Hest og Helsesenter. Tosca hadde gått høye klasser i sprang. Kamilla var stallens testrytter. De skulle hoppe.

– Det var helt forferdelig. Hun tok ut med meg, hun lå i svingene og hun kastet meg av. Den dritthesten der skal jeg aldri ri igjen, sa jeg.

Men Kamilla ble satt til å ri Tosca i uken som fulgte. Og den etter det. Slik fortsatte det.

– Hun er kanskje ikke så pen, men hun hadde en sjarm.

Og Tosca sjarmerte Kamilla i senk. To år senere skulle hun selges.

– Skal du kjøpe henne nå? spurte rideskolelæreren. Jeg tror det var planen hennes hele veien – at jeg og Tosca skulle bli et par.

Annonse

Betalte for Tosca med egne penger

Kamilla Celine Magnussen og hesten Tosca står sammen i sommerlandskap.
Det første bildet av Tosca og Kamilla sammen etter at hestekjøpet gikk i boks Foto Privat

Men det var ikke gitt at Kamilla skulle ha hest. Det lå ikke i planen til foreldrene hennes.

– Hesteinteressen min startet da jeg var fem år og ble med barnehagelæreren min i stallen. Jeg dro på rideskoletimer og rideleir. Man kommer til et punkt der man enten må ha egen hest for å komme videre, eller slutte. Foreldrene mine så hvor mye hobbyen min betydde for meg. Jeg klarte å overtale dem.

Hun påpeker at de antagelig ikke skjønte hvor mye arbeid det ville medføre – også for dem, med daglig kjøring til og fra stallen.

Økonomisk hadde Kamilla det klart. Hun hadde jobbet siden hun var 12 år med å vaske på kontorer. Pengene hun manglet lånte hun hos foreldrene, et lån hun betalte tilbake med konfirmasjonspengene.

-På konfirmasjonsdagen sto det bare et bilde av hesten på gavebordet – og et kort der det sto «takk for alle bidrag». Da hadde jeg betalt Tosca helt selv, sier hun.

Har aldri angret på en dag i stallen

Kamilla og Tosca foran en ridebane, med rosett i hodelaget.
Kamilla og Tosca deltok i en rekke dressurstevner de første årene Foto Privat

Ungdomsårene i stallen ga Kamilla en indre ro. Før hadde hun hatt mye sinne og stress i kroppen. I stallen forsvant disse følelsene. Men det var og en hektisk ungdomstid – med fotball, håndball og hest frem til hun var 16 år. Da kuttet hun ut ballidrettene.

– Jeg har alltid hatt full timeplan. Da jeg begynte å studere i Bodø tok jeg Tosca med meg.  Da var jeg i stallen fem dager i uken, studerte fulltid, jobbet deltid og var med på sosiale aktiviteter om kveldene, sier hun.

En typisk lørdag sto hun opp klokken fem og dro i stallen. Deretter jobbet hun fra 10-18 og dro på fest etterpå.

– Av og til tenkte jeg at det hadde vært godt å kunne sove litt lenger, men jeg har aldri angret på en dag i stallen.

Satset på Tosca fremfor konkurranser

Når Kamilla skal beskrive Tosca lyser hun opp.

– Hun er en utrolig personlighet. Veldig vár på mennesker. Hun får fort med seg om du er nervøs eller lei deg, og er veldig flink til å tilpasse seg folk. En utrolig positiv hest med et veldig stabilt humør.

Kamilla og Tosca konkurrerte i dressur de første årene. I ridesport er det slik at man er ponnirytter frem til man er 16 år. Da er det vanlig at man går over til å ri hester (som er over 148 centimeter i mankehøyde) om man vil fortsette å konkurrere. Av den grunn er det mange som selger ponnien sin når de blir 16 år.

– Jeg konkluderte med at det var vanskelig å bo i Lofoten og satse aktivt på konkurranser. Jeg ville heller kose meg med ponnien jeg hadde, sier Kamilla.

Terapihest – men ikke med hinder på banen

Tosca hjemme i stallen på Klett utenfor Trondheim Foto Jørgen Kvam

Med tanke på Kamillas første møte med Tosca, høres det kanskje rart ut at hun siden har blitt mye brukt i terapiridning. Men Tosca har fungert kjempegodt som terapihest. Hun er stabil og tar godt vare på rytteren sin. Det er synet av hinder som får frem fartsmonsteret i henne – hun synes rett og slett at det er veldig gøy. Og så elsker hun å galoppere fort på tur.

– Da er det bare å holde seg fast, smiler Kamilla.

Passer ekstra godt på tenner og fôr

Frem til nå har ikke Kamilla merket så mye til at Tosca begynner å bli en gammel hest. Men hun er veldig nøye med at Tosca får regelmessig tannsjekk og tannbehandling, behandling til equiterapeut og hun får tatt prøver av fôret Tosca spiser.

Fikk forfangenhet

I 2021 ble Tosca for første gang rammet av alvorlig sykdom. Kamilla og Tosca har bodd i Trondheim de siste årene. Denne sommeren hadde Kamilla sommerjobb i Lofoten og hadde ordnet med pass til Tosca. Første dag i ferien får hun en telefon fra en av hestepasserne: Tosca er litt halt. Kamilla ringte straks til dyrlege og fikk snart en nedslående beskjed: Tosca hadde begynnende forfangenhet. Forfangenhet er en alvorlig sykdom som påvirker følsomt vev i hestens hov og kan føre til lammelser.

Annonse

– Marika Mo, som er veldig flink med hester som har forfangenhet, sa seg villig til å hjelpe meg. Hun hentet Tosca hjem til seg og startet behandling samme dag, med ising av beina og gradvis beskjæring av hovene.

Allerede første dag på jobb ga Kamilla beskjed om at hun måtte reise til Trondheim og se til Tosca. Hun ble en uke før hun reiste tilbake. Resten av sommeren reiste hun hjem annenhver helg. Med andre ord ble det ikke igjen mye av pengene hun tjente.

Blodprøve viste PPID

Kamilla Celine Magnussen og hesten Tosca går sammen i vinterlandskap.
Behovene til Tosca har endret seg med alderen men Kamilla tilpasser stell og fôringsrutiner Foto Jørgen Kvam

Men pleietiltakene ga full effekt: Tosca ble frisk. Samme høst ble det tatt blodprøver av Tosca som viste at hun har PPID – Pituitary Pars Intermedia Dysfunction – en stoffskiftesykdom som oftest ses hos eldre hester. Tilstanden fører til økt produksjon av stresshormonet kortisol, og fører typisk til gjentatte tilfeller med forfangenhet, gjentatte infeksjoner og økt tørste og urinering. Det er vanligvis hester over 15 år som får tilstanden.

– Behandlingen består av en medisin som hun får en tablett om dagen av. Det har fungert veldig godt.

I tillegg følger Kamilla nøye med på at Tosca ikke får i seg for mye sukker. I perioder medfører dette at Kamilla vanner alt høyet Tosca, for å få ut sukkeret uten at det går på bekostning av øvrige næringsstoffer.

Øyeplager

Øyeplager – som grå stær – er sykdom som kan ramme eldre hester. I 2022 skadet Tosca det venstre øyet. Nøyaktig – på uken ett år senere – skadet hun høyre øye. Plagene har blitt behandlet og ble bra igjen, men Kamilla forsto at det måtte være en underliggende årsak til plagene. Litt over en uke før dette intervjuet, skadet Tosca begge øynene. Det virket som hun var tørr på øynene og klødde seg til skader. Kamilla måtte ha svar på hva som plaget hesten hennes. For å få en skikkelig utredning kjørte hun Tosca fra Trondheim til Bjerke Dyrehospital. De kjørte på en tirsdag. Første undersøkelse var onsdag morgen.

Dyrlegen foreslo avlivning

Kamilla Celine Magnussen og hesten Tosca står sammen i vinterlandskap.
Tosca skal ikke holdes i live for min del Hun skal ha det bra sier Kamilla Foto Jørgen Kvam

– Dyrlegen sa at jeg mest sannsynlig ikke fikk henne med meg hjem igjen. Da knakk jeg sammen. Da ga meg valget mellom å avlive henne med en gang, eller gi henne frem til mandag med behandling på dyrehospitalet.

Da Kamilla ringte foreldrene og fortalte hva som hadde hendt, pakket faren bagen og var klar til å komme ned. Om Tosca ble avlivet, skulle hun ikke kjøre alene hjem igjen. For Tosca har ikke bare blitt en sentral del av livet til Kamilla – hele familien har fått sterke bånd til henne.

– Når de ringer meg spør de først om Tosca og så om meg, ler Kamilla.

– Hun skal ikke holdes i live for min del

Kamilla blir alvorlig. Tosca betyr så mye for henne. Men Tosca skal ikke lide for hennes del.

– Jeg har vært helt klar på at Tosca ikke skal holdes i live for min del. Hun skal ha det bra. Men jeg ble enig med dyrlegene om å prøve behandling, sier hun.

Fredag fortalte dyrlegen at behandlingen gikk over all forventning. Tosca har grønn stær i ett øye og kronisk uveitt i det andre.

– Da jeg ringte til mamma, pappa og søsteren min på FaceTime og fortalte at Tosca ble med meg hjem igjen, gråt vi av glede alle sammen.

Svekket syn

Kamilla Celine Magnussen og hesten Tosca står sammen i stallen.
90 prosent av tiden med Tosca har vært fine dager sier Kamilla Foto Jørgen Kvam

Nå er Tosca hjemme i stallen i Trondheim og følger en behandling med flere medisiner som skal brukes i de neste ukene.

Sannsynligvis mister Tosca synes helt på det venstre øyet – der hun har grønn stær.

– Men vi tror at synsnedsettelsen har skjedd så gradvis at hun har lært å navigere med svekket syn. Og hun ser greit på det andre øyet. Det bidrar nok til at hun klarer seg greit. Men vi får se.

Dyrlegebehandling og medisiner er kostbart. Heldigvis får Kamilla dekt det meste gjennom forsikringen.

– Da Tosca var yngre tenkte jeg forsikringen var en unødvendig utgift, men nå ser jeg at jeg har hatt god nytte av det. Forsikring er kjempeviktig når du har hest, sier hun.

Takknemlig og stolt

Kamilla Celine Magnussen og hesten Tosca går sammen i vinterlandskap.
Tosca betyr alt for meg sier Kamilla Foto Jørgen Kvam

Tosca har fulgt Kamilla i mange faser av livet. Fra hun var 12 år, gjennom ungdomsskole, videregående skole, studietid i Bodø og nå som hun jobber og bor i Trondheim. Kamilla vil helst ikke tenke på at Tosca begynner å bli gammel. Hun vil heller tenke på alle de fine årene de har hatt sammen.

– Tosca betyr alt for meg. Hun er jo barnet mitt. Det er den eneste relasjonen jeg kan sammenligne med. Det er ikke alle som har hatt hesten sin i 15 år – hvor 90 prosent av tiden har vært bare glansdager. Jeg er stolt over at jeg har klart det, og veldig takknemlig for å ha henne i livet mitt. Også tror jeg at å holde på med hest gjør deg til en bedre person, sier Kamilla.

Det tenkte nok også arbeidsgiveren hennes da hun var på jobbintervju der.

– Jeg nevnte at jeg hadde hest. Da sa han at jeg fikk jobben. Hestejenter tar ansvar, stiller opp og jobber hardt, mente han. Og det tror jeg er riktig. Man blir flink til å planlegge, organisere og prioritere, sier Kamilla.

Men Tosca er og blir førsteprioritet.

Vil du lese mer om dyr og dyrevelferd? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Les også:

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse