Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Applied Animal Behaviour Science i september 2022.
Forskningen viser også at det kan ta lang tid å bygge et godt og stabilt forhold til en hest.
Det finnes mange studier om forholdet mellom hest og mennesker. Men det er få av dem som har sett på faktorer som påvirker kvaliteten på forholdet. Slike faktorer inkluderer blant annet:
- Antall personer som håndterer hesten i det daglige
- Hvor lenge hest og eier har vært sammen
- Hvor mange eierskifter hesten har opplevd
Påvirker hestens oppførsel
Hester er svært følsomme for menneskers følelser. Å ha mange ulike mennesker som steller og håndterer hesten – forhold som varierer i kvalitet og intensitet, kan påvirke hvordan hesten oppfører seg mot mennesker.
– Det er viktig å forstå hva som påvirker hestens følelser når den samhandler med mennesker, og hva som former forholdet. Dette gjelder særlig i situasjoner som kan være stressende for hesten, sier Oceane Liehrmann i en pressemelding fra universitetet i Åbo. Liehrman er hovedforfatter av studien, som også inkluderte forskere fra Frankrike og fra Helsinki.
Så etter forskjeller i møtet med noe nytt
Forskerene rekrutterte 76 private hester fra Åbo-området i Finland. Hestene deltok i to tester.
Forskerene observerte og analyserte hvordan hestene reagerte på nye ting. I den ene delen av testen så de hvordan hesten reagerte når den møtte noe ukjent sammen med eieren. Dette sammenlignet de med reaksjonen hesten hadde når den ble utsatt for noe ukjent sammen med en fremmed person.
Hestene skulle gå over to underlag som de ikke kjente til fra før av. Stedet der testen ble utført var kjent for hesten fra før av. Det kunne for eksempel være en ridebane den var vant til å trene på. Det ene underlaget hestene skulle gå over var en hvit presenning. Det andre var et tykt (fluffy) teppe.
Hestene ble ført over det ene underlaget av en fremmed person og over det andre av eieren.
Første test – gå på ukjent underlag
Hestene ble ført med lite press på leietauet. Personen som førte hesten gikk først. Hvis hesten stoppet, stoppet også den som førte hesten og løsnet presset fra leietauet. Slik fikk hesten selv velge om den ville nærme seg det ukjente underlaget. Den kunne velge å gå rundt det. Etter at hesten var ferdig med å undersøke underlaget og hadde stått stille i minst ti sekunder, ga føreren et lite press på leietauet. Dette var for å oppfordre hesten til å gå på, eller rundt, underlaget.
Etter at den første passeringen var fullført, skiftet hesten fra kjent til ukjent person som førte den, eller omvendt. Deretter ble den ført til det andre ukjente underlaget. Tilnærmingen var lik her som i første test.
Den som førte hesten fikk ikke lov til å snakke med den eller ha øyekontakt med den.
Andre test: berøring med leke
I den andre testen skulle eieren eller en person hesten ikke kjente, forsøke å berøre hesten med en myk leke (bamse). Hesten fikk gå løs på et kjent område. Det vil si at den kunne trekke seg unna dersom den følte behov for det. Først fikk hesten ett minutt der den selv kunne velge å gå bort til personen som holdt leken. Deretter forsøkte personen å berøre hestens hals med bamsen,
Dersom hesten viste tydelige tegn på stress, ble testen avsluttet før det hadde gått ett minutt.
Mer utrygg med mange eierskifter
Hester som vanligvis kun ble håndtert av eieren, var mest rolige når de nærmet seg det ukjente underlaget. De gikk også lett med på å la seg berøre av leken. Hester som ble regelmessig trent og håndtert av ulike personer, var mer stresset i disse situasjonene.
Hester som hadde tilbragt hele livet med eieren (en person), lot seg oftere berøre av leken, enn hester som hadde hatt flere eiere gjennom livet. Sistnevnte var mer stresset og det hendte oftere at de ikke gikk med på slik berøring.
Hester som hadde hatt samme eier i seks til åtte år, var mest rolige i de nye situasjonene.
-Hester skifter ofte eiere. Dette hemmer muligheten til å knytte langvarige bånd til et spesifikt menneske. Vi var særlig interesserte i å se på hvordan varigheten av forholdet mellom hest og eier påvirket hestens oppførsel i nye, stressende situasjoner, sier Liehrmann.
At mange håndterte en og samme hest, påvirket den negativt. Hele 68 prosent av disse hestene var motvillige til å gå på et underlag de ikke kjente fra før. På den annen side viste 75 prosent av hestene som ble håndtert av kun en person, ingen motvilje mot dette.
Enda viktigere for de eldste hestene
Jo lenger forholdet hadde vart, jo mindre motvilje viste hesten.
Forskjellene var enda større blant de eldre hestene, altså de som var over 17 år. Her fullførte 87 prosent av hestene som ble ført av en de kjente. Bare 15 prosent lot seg lede over en ukjent overflate av en fremmed person.
Forskerene forklarer at dette skyldes at eldre hester ofte ser dårligere. De kan derfor bli mer engstelige i nye situasjoner enn yngre hester er. Å gå sammen med noen de kjenner, føles tryggere.
Faktorer som kan øke hestens motvilje mot nye ting og underlag er:
- Kortvarig forhold til eieren
- Flere som håndterer hesten i det daglige
- Hyppige eierskifter
Disse faktorene kan dermed ha en negativ innvirkning på forholdet mellom hest og menneske i nye situasjoner.
Funnene antyder at det tar tid å danne et sterkt og positivt forhold mellom hest og eier. Hesters forhold til menneskene som tar vare på dem, bør være endel av vurderingen av dyrevelferd og forskning på dyrevelferd, konkluderer forskerne.
Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Andre artikler om hester:
Rideutstyr og problematferd hos hester
Hester kan kjenne igjen sitt eget speilbilde
Kilder:
Applied Animal Behaviour Science, volum 254, september 2022: Multiple handlers, several owner changes and short relationship lengths affect horses’ responses to novel object tests
Forfattere: Liehrmann O, Viitanen A, Riihonen V, Alander E, Koski SE, Lummaa V, Lansade L