I den økonomiske krisen som rammet Spania etter at byggeboomen tok slutt i 2008, har mange hester sultet, blitt sluppet løs, eller eierne har stukket av fra hesten og sluttet å betale for stall og fôr.
En historie som er gjengitt i flere aviser, handler om hvordan mange som ble rike gjennom byggeboomen, kjøpte hester. Da boligeventyret tok slutt, var det ofte hestene som fikk lide: Mange unnlot å kjøpe mat til hestene og lot dem sulte.
Les også: Silkesvarten: En av tidenes viktigste bøker om dyrevern
Telefonstorm til dyrevernsorganisasjoner
Dyrevernsorganisasjoner ble konstant oppringt med tips om hester som sultet, hester som ikke hadde fått mat på flere dager.
Andre staller opplevde at folk som hadde hestene sine stående der, sluttet å betale stalleien, og etterlot hestene sine der.
Dyr og Folk har snakket med en rideskole som på den måten ble sittende med ansvaret for hester som ikke var deres. I dette tilfellet klarte rideskolen å innlemme hestene i rideskoledriften.
Les også: Å klappe en hest
Forlatte hester
Noen hester ble «sluppet løs», det vil si: Kjørt ut på en slette og forlatt. Men akkurat som andre tamdyr er ikke hester i stand til å overleve uten fôr og tilsyn. Mange av disse hestene sultet, ble angrepet av hunder, eller påkjørt av biler og tog. Mange mennesker omkom i trafikkulykker der løse hester var involvert.
Noen hester ble også utsatt for andre former for mishandling.
I en nyhetssak fra 2016, kan vi lese om 80 hester som ble etterlatt på et jorde nær Albacete i Spania – uten mat eller vann.
Les også: Arr etter brutal nesereim
Hardtarbeidende dyrevernere
Hesten på bildet i denne artikkelen, var en av de som ble reddet i tide. Vi traff den på en rideskole et stykke utenfor Malaga. Rideskolen hadde gått med på å ta til seg to hester fra et beslag politiet hadde gjort i en garasje i Malaga. Der hadde totalt åtte hester vært innestengt – uten mat.
De som drev rideskolen hadde gjort lignende arbeid også før, og hestene ble pleid og fôret tilbake til livet.
Selv om vi har sett flere eksempler på grusom dyremishandling i Spania, er det også der vi har møtt noen av de mest entusiastiske, og hardtarbeidende dyrevernerne vi kjenner til.
En av redningsgårdene i området som kanskje er mest kjent for sitt arbeid, er Cyd Santa Maria. Her kan du lese mer om hvordan de jobber for å redde hester og andre dyr.
Kilder:
The Dodo: Almost 80 Horses Were Just Left To Starve
The Guardian: Spanish horses left to starve in wake of economic slump
Public Radio International: In Spain, Horses the Latest Victims in Economic Slump