Dyr og folk
   

Hester kan kjenne igjen sitt eget speilbilde

Italienske forskere har funnet at hester kan kjenne igjen sitt eget speilbilde – en evne få ikke-primater har. Speiltesten regnes som et mål på selvbevissthet.

Dyr som ser seg selv i speil for første gang, reagerer ofte som om refleksjonen er et annet dyr. Etter en stund forsvinner denne reaksjonen. Noen dyr mister interessen for speilet, mens andre dyr utforsker speilet og hvordan det kan få refleksjonen til å bevege seg ved hjelp av sin egen kropp.

Ifølge Science Daily er speiltesten et mål på selvbevissthet. Testen ble tatt i bruk første gang i 1970. Testen måler selvbevissthet ved å avgjøre om et dyr kan gjenkjenne sin egen refleksjon i et speil som et bilde av seg selv. Mennesker består vanligvis ikke testen før de er 1.5 til 2 år gamle.

For å sjekke om dyr forstår at det er seg selv de ser, bruker forskere en test der de merker dyret på et sted de bare kan se i speilet, og ser hvordan dyret reagerer på dette.

14 hester ble plukket ut til testen

I en italiensk studie som ble publisert i tidsskriftet Animal Cognition i 2021, fant forskere at hester kan kjenne igjen sitt eget speilbilde. Resultatene antyder at dette ikke er begrenset til noen få individer.

14 hester av ulike raser og i ulik alder deltok i studien. De var alene på ridebanen der testen ble utført. Forskerne så på hestenes atferd via videokamera.

I studien ble et stort speil plassert på en ridebane. Deretter fulgte fire faser. De to første besto i å venne hestene til speilet. Fase en var med tildekket speil på ridebanen. I fase to kunne hestene se speilet. En av hestene reagerte med å bli veldig redd for speilet og stilte seg i motsatt ende av banen. To av hestene reagerte med å bli veldig aggressive. Disse tre hestene ble ekskludert fra studien.

Les også: Hester kan huske ansiktsuttrykk til folk de har sett før

Annonse

Brukte fem ganger så lang tid foran speilet

Så snart hestene ble vant til speilet og sluttet å reagere på det som om det var en annen hest, testet forskerne hestene på to måter. I den ene testen tegnet de et kryss på begge kinnene til hesten ved hjelp av fargeløs ultralydgelé.

I den andre testen gjorde de det samme, men brukte farget gelé.

Når de brukte den fargede geléen, brukte hestene fem ganger så lang tid foran speilet, mens de klødde seg i ansiktet.

Forskerne konkluderte med at hestene så merkene i speilet, forsto at det befant seg i ansiktet deres, og forsøkte å fjerne dem. De kjente igjen sitt eget speilbilde.

Annonse

Les også: Å klappe en hest

Få ikke-primater forstår at de ser seg selv

Testen har tidligere blitt utført på mange andre dyr. Den ble først brukt på 1970-tallet til å demonstrere at sjimpanser kjente igjen sitt eget speilbilde.

Blant dyr som ikke er primater har kun noen få dyr vist at de kjente igjen speilbildet sitt. Blant disse er tumlere (delfin), skjære, og asiatisk elefant.

Kilder:

Animal Cognition 24, 2021: If horses had toes: demonstrating mirror self recognition at group level in Equus caballus. Forfattere: Baragli P, Scopa C, Maglieri V, Palagi E.

The Conversation, 2021: Horses can recognise themselves in a mirror – new study

Forfatter: Boyle, Ali

Science Daily: Mirror test

 

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse