Dyr og folk
   

Gamle katter foretrekker varm mat

Gamle katter sliter ofte med matlysten, men appetitten ser ut til å øke når maten blir servert varm.

Dette ifølge en studie som ble publisert i Journal of Veterinary Behavior i januar 2022.

Målet med studien var å finne ut om temperaturen på måltidet hadde noen innvirkning på kattenes preferanser. Kattene hvis matvaner ble undersøkt i studien, var 32 korthårede huskatter med gjennomsnittsalder på 11 år.

Les også: Overvekt hos katt

Kan føre til at de spiser mer

Måltidet som ble servert var boksmat – biter i saus, som ble servert ved tre ulike temperaturer: 6 grader celsius, 21 grader og 37 grader.

De aldrende kattene foretrakk de varmeste måltidene. Maten som ble varmet opp til 37 grader var den de helst spiste.

Varmingen kan muligens endre eller forsterke smaken på maten.

Forskerne skriver videre at det å forstå matvaner og preferanser til eldre katter, er viktige forskningsområder. Å varme opp boksmaten kan føre til at gamle katter spiser mer. Dette kan bidra til at katter som ikke er så interesserte i mat lenger, eller som ikke spiser nok, holder en sunn vekt, skriver forfatterne.

Les også: Matskålen bør vaskes etter hvert måltid

Annonse

Mindre matlyst med alderen

I introduksjonen til studien skriver de at det er ulike definisjoner på hva som anses som en gammel katt. Noen beskriver katter som eldre fra de er i 7-8 års alderen, og som geriatriske i 12-15 års alderen, mens andre definerer katter i 7-10 års alderen som «modne» og katter som er over 10 år som eldre.

I likhet med mennesker får katter gjerne mindre matlyst i eldre alder. Gamle katter har også nedsatt evne til å fordøye mat – særlig fett og protein. De kan derfor behøve større kaloriinntak for å bevare kroppsvekten. Lukt- og smakssans kan være nedsatt, men også plager fra munn og tenner kan virke inn på appetitten. Det finnes flere typer kattemat som er tilpasset gamle katter.

Annonse

Forfatterne av studien jobber for Mars Petcare, som også finansierte studien. Mars Petcare produserer og selger dyrefôr, deriblant merker som Pedigree, Whiskas og Royal Canin.

Les også: Passiv røyking skader også dyr

Kilder:

Journal of Veterinary Behavior: Aging cats prefer warm food

Publisert januar 2022. Forfattere: Eyre R, Trehiou M, Marshall E, Carvell-Miller L, Goyon A, McGrane S

 

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av boken Farlig ferie, en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd.

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Facebook

Annonse

Produkter