Dyr og folk
   

Matskålen bør vaskes etter hvert måltid

Kjæledyrets matskål kan være en kilde til bakterievekst og mugg. Unngå sykdom ved å sørge for god hygiene.

For å unngå sykdom hos deg og kjæledyret ditt, er det viktig å være nøye med å vaske både matskålen og hendene. Dyremat, eller rester av dyremat, som står lenge fremme kan gi gode forhold for bakterievekst.

I en undersøkelse som ble utført av amerikanske National Sanitation Foundation i 2011 deltok 22 frivillige familier i en undersøkelse der 30 ulike gjenstander eller steder i huset og bilen ble sjekket for bakterier.

Fant mugg på 45 prosent av matskålene
En av gjenstandene som ble undersøkt var kjæledyrets matskål. I studien fant forfatterne koliforme bakterier, en bakteriefamilie som inkluderer blant annet salmonella og E. coli på 18 prosent av matskålene, stafylokokker på 14 prosent av matskålene (og 23 prosent av kjæledyrenes leker) og gjær og mugg på 45 prosent av matskålene (og 55 prosent av kjæledyrenes leker).

Vask hendene før og etter fôring
FDA skriver på sine nettsider at både matskål og eventuelt skje eller gaffel som blir brukt til å ta ut maten fra emballasjen, bør vaskes med varmt vann og såpe for hver gang du bruker det. De anbefaler også å vaske hendene både før og etter at du har gitt kjæledyret mat.

Ikke bruk matskålen som øse
Unngå å bruke matskålen som øse i forsekken. Bruk en ren skje, målebeger, kopp eller lignende. Gammel eller på andre måter ødelagt dyremat må kastes i en godt sammenknyttet pose.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Oppbevar maten slik at dyret ikke får tak i den
Tørrmat bør oppbevares tørt og kjølig, ettersom for mye fukt og varme kan bryte ned næringsstoffene. Du bør også sørge for å oppbevare maten utenfor dyrets rekkevidde – slik at du er sikker på at dyret ikke har mulighet til å forsyne seg selv.

Kilder:

U.S Food & Drug Administration: Tips for Safe Handling of Pet Food and Treats

National Sanitation Foundation: 2011 NSF International Household Germ Study

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse