Dyr og folk
   

Overvekt hos katt

Overvekt og fedme hos katt øker risikoen for en rekke sykdommer, et kortere liv, og et liv med mer plager og smerter. Likevel lider alt for mange kjæledyr av overvekt og fedme.

Overvektige katter har større risiko for å utvikle blant annet diabetes type 2, artrose (slitasjegikt), høyt blodtrykk, nyresykdom, pusteproblemer, urinveisproblemer, reproduktive lidelser, og ikke-allergiske hudsykdommer.

Hvordan vet du om katten er for tykk?
Akkurat som mange foreldre synes det er vanskelig å se overvekt hos barna sine, er det mange dyreeiere som ikke selv ser at kjæledyret lider av overvekt. Du kan få en grei pekepinn dersom du klemmer forsiktig mot ribbeina til katten. Kjenner du ribbeina lett, er nok katten slank. Dersom du må presse fingrene mot siden før du kjenner dem, er det stor sannsynlighet for at katten er overvektig. Dersom katten har hengemage mellom bakbena, er dette et tegn på overvekt. For å få et helt klart svar, kan du diskutere det med dyrlegen.

Halvparten av hunder og katter var overvektige
Overvekt hos mennesker har lenge vært et kjent problem. En rapport fra Folkehelseintstituttet fra 2018, viste at tre av fire menn over 40 år i Norge, lider av overvekt eller fedme. Dyr og Folk har ikke klart å finne noen norsk statistikk over overvekt hos kjæledyr, men en rapport i JAVMA news fra 2016 viser at over halvparten av hunder og katter var overvektige eller led av fedme. Dette er tall fra en undersøkelse der 1224 hunder og katter ved 136 dyrlegeklinikker ble undersøkt og klassifisert i kategoriene undervektig, med ideell vekt, overvektig, eller med fedme. En utfordring i denne sammenhengen er at veterinærer ikke er enige om hvilke kriterier som skal skille fedme fra overvekt.

Sterke følelser
Ifølge Association for Pet Obesity Prevention er det mange dyrleger som gruer seg til å fortelle kunder at kjæledyret deres lider av overvekt. Vektspørsmål kan være utfordrende, og ladet med sterke følelser og sosialt stigma. Det er viktig å ikke ta kjæledyrets overvekt personlig. Dette er en mulighet til å bedre kattens helse og livskvalitet. De påpeker også at overvekt og fedme ofte fører til artritt (betennelse i leddet) og at hofter, knær, skuldre og albuer hos katter ofte blir påvirket av sykdommen. Katter med artritt kan skjule smerten inntil sykdommen er framskreden. Nyere forskning viser at de fleste katter med fedme har leddskader.

Overvektige katter og katter som lider av fedme, lever kortere enn slankere katter, og de har flere plager. De er mindre energiske, mindre lekne, og de er generelt mindre sammen med eierne.

Normal vekt hos katt
Normalt veier katter tre til fire kilo. En liten katt kan ha en normalvekt på to til tre kilo, og en stor katt kan ha en normalvekt på seks til åtte kilo. En vanlig risikofaktor for utvikling av overvekt og fedme er sterilisering og kastrering, men overvekt ikke bli en konsekvens, dersom eieren sørger for fornuftig fôring med riktig fôr.

Tynnfeite katter
En dansk studie fra 2011 fant at hos kastrerte og steriliserte innekatter ble andelen kroppsfett ofte undervurdert. Forfatterne foreslo at kattene var «tynnfeite». Som hos mennesker kan inaktivitet hos katt føre til muskeltap, og dermed en relativt høyere andel kroppsfett til tross for at de ser ut til å ha en sunn vekt. Å være «tynnfeit» kan øke risikoen for diabetes type 2 og andre alvorlige helseproblemer hos katter. Forskning har også antydet at eiere av overvektige katter og hunder oftere enn andre bruker mat i kommunikasjon og samhandling med kjæledyret.

Rask slankekur kan føre til død
Overvekt hos katt oppstår som følge av de samme mekanismene som hos mennesker: Dersom katten inntar flere kalorier enn den bruker, vil overflødig energi lagres som fett, og vekten øker. Oppskriften på vektnedgang kan dermed synes enkel, men hos katter er det nødvendig med en nøye planlagt og gradvis vektnedgang i samråd med veterinær: For rask vektnedgang kan føre til alvorlige medisinske tilstander, og i ytterste fall potensielt dødelig leversykdom.

Du kan lese mer om hvordan man slanker en katt i denne artikkelen:

Annonse

Slanking av katt

Kilder:

Journal of the American Veterinary Medical Association; JAVMA News, 2016: Study: Over half of pet dogs and cats were overweight in 2015

Association for Pet Obesity Prevention: The five biggest questions you must ask about pet obesity: How to check, what to feed, and how to exercise. 2015. Forfatter: Ward, E.

Association for Pet Obesity Prevention: Weight reduction in cats – general information

VetRecord nr 175:Canine and feline obesity: A One Health perspective. Forfattere: Sandøe P, Palmer C, Corr S, Astrup A, Reinhard Bjørnvad C.

Pets.WebMD: Cat weight loss, Diets and overweight cat health risks. Forfatter: Edgar J.

AVMA (American Veterinary Medical Association): Determining the optimal age for gonadectory of dogs and cats. 2007. Forfatter: Root Kustritz MV. NR.11, side 1665-1675.

 

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av boken Farlig ferie, en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd.

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Facebook

Annonse

Produkter