Dyr og folk

Slanking av katt

Katter bør slankes med en nøye planlagt diett som gir gradvis vektnedgang, og økt mengde mosjon. Det betyr ikke lange joggeturer, men korte økter med energisk lek som du kan sette i gang.

For mange er utfordringen at katten har fri tilgang til mat, men fra naturens siden har både dyr og mennesker instinktive behov for å spise når vi kan. I våre dager er det for mange en utfordring at mat er lett tilgjengelig, og at det dermed fort kan bli for mye.

Gi katten mange små måltider
En katt på 4,5 kilo trenger omtrent 200 kalorier per dag. Disse bør helst fordeles over fire til seks måltider om dagen. Dersom katten din maser mye om natten, kan du gi det siste måltidet ganske sent. En overvektig eller fet katt kan trygt ha et vekttap på en halv til to prosent av kroppsvekten per måned.

Les også: Overvekt hos katt

Raskt vekttap kan være dødelig
Det er viktig å unngå raskt vekttap hos katter. Raskt vekttap, eller noe så enkelt som et brått fôrskifte der katten ikke vil spise, kan føre til alvorlige medisinske tilstander, inkludert en livstruende form for leversvikt som kan oppstå på mindre enn 72 timer. En slankeplan til katter kan derfor strekke seg over ni til tolv måneder. En gradvis justering av matinntaket vil også dempe suget etter mer mat, og dempe tigging.

Mange katter får for mye karbohydrater
Det finnes mange ulike typer kattemat. Noen er spesielt tilpasset katter som trenger å gå ned i vekt. Mange katter får alt for mye karbohydrater. Forsøk å finn en fôrtype med en proteinkilde som første ingrediens. Det beste er å diskutere både fôrtype og diettplan med dyrlegen, slik at du får en plan som er spesielt tilpasset din katt. Katter er glade i friskt vann, så sørg for at den alltid har dette tilgjengelig.

Godbiter og mellommåltider
For mange mennesker er det ikke hva de spiser til måltidene som er utfordringen, men hva man spiser mellom måltidene. Godbiter og mellommåltider gitt til katten i kjærlighet, kan være det som tipper vektskålen og gir katten plagsom overvekt. Gi sunne, og små, godbiter hvis du ikke klarer å la være, men vær hele tiden bevisst på at også disse inngår i kattens totale energiinntak. Ikke gi katten menneskemat, og ikke la den få hundemat. Så lite som 30 kalorier ekstra per dag, kan føre til at katten legger på seg over ett kilo i løpet av ett år.

Hvordan trene katten
Mange er usikre på hvordan de kan trene en katt, og en overvektig katt er ofte ikke så leken som en som er normalvektig. Men lek kan være en viktig vei til et mer aktivt katteliv, ikke minst dersom katten er innekatt. Det vil øke kattens energiforbruk, og det vil bygge mer muskler, som også er viktig for god helse. I dag finnes det mange fine katteleker å få kjøpt i dyrebutikken, men en gammel trådsnelle i enden av en snor fungerer ofte like bra. Det viktigste er å bruke litt tid på å finne ut hva som engasjerer din katt. Du trenger ikke bekymre deg for at du skal måtte holde på i timevis: For katter kan tre energiske økter om dagen, hver på fem minutter, være en god og riktig treningsmengde. Katter er – ulikt hunder og mennesker – skapt for nettopp dette – korte energiske økter gjenspeiler hvordan katter jager byttedyr i naturen.

Noen katter kan være uinteresserte i mange vanlige katteleker, men det er få som motstår lek med laserpeker.

Ikke la katten lure deg
For å øke aktiviteten kan du også flytte matskålen rundt omkring i huset. Mange katter sover like ved matfatet, og da kan det å måtte gå opp en trapp for å finne maten være god hverdagstrim.
Det er ikke uvanlig at katten vet hvilke knapper den skal trykke på for å få eieren til å gi den mer mat. Når katten maser, så klapp den eller lek med den. Og selv om katten kanskje antyder at det å holde tilbake på maten og godbitene ikke er en dronning verdig, så vit at det kan være nettopp disse grepene som gir katten din et lengre liv med mindre smerte og bedre livskvalitet.

Kilder:

Journal of the American Veterinary Medical Association; JAVMA News, 2016: Study: Over half of pet dogs and cats were overweight in 2015

Association for Pet Obesity Prevention: The five biggest questions you must ask about pet obesity: How to check, what to feed, and how to exercise. 2015. Forfatter: Ward, E.

Association for Pet Obesity Prevention: Weight reduction in cats – general information

VetRecord nr 175:Canine and feline obesity: A One Health perspective. Forfattere: Sandøe P, Palmer C, Corr S, Astrup A, Reinhard Bjørnvad C.

Pets.WebMD: Cat weight loss, Diets and overweight cat health risks. Forfatter: Edgar J.

AVMA (American Veterinary Medical Association): Determining the optimal age for gonadectory of dogs and cats. 2007. Forfatter: Root Kustritz MV. NR.11, side 1665-1675.

Merethe Kvam

Utdannet journalist med 15 års erfaring.
12 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern, og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.

Facebook