Dyr og folk
   

Rideutstyr og problematferd hos hester

En australsk studie har sett på bruk av rideutstyr og uønsket atferd hos hester. Funnene viste – kanskje ikke overraskende – at særlig utstyr som påførte hesten ubehag, hadde negativ effekt.

Rideutstyr blir ofte brukt for å kontrollere hester under ridning, trening og håndtering. Men utstyr som blir brukt feil, eller utstyr som er valgt på feil grunnlag, kan føre til at hesten blir vanskelig å ha med å gjøre.

Dette ifølge en studie fra Australia som ble publisert i tidsskriftet Journal of Veterinary Behavior i mars 2022 (forhåndspublisert på nett). Informasjonen ble samlet inn via spørreskjema på nettet. Totalt fikk de 1101 svar på spørreskjemaet.

Å finne ut hva slags utstyr som kan gi uønsket atferd hos hester, kan være en fordel både med tanke på hestens velferd og rytterens sikkerhet, skriver forfatterne.

Les også: Hester kan huske ansiktsuttrykk til folk de har sett før

Ubehag ga uønsket atferd

Studien så på sammenhenger mellom bruk av vanlig rideutstyr og rapportert atferd hos hesten.

Forfatterne fant flere sammenhenger mellom bruk av utstyr og uønsket atferd. Analyser av kombinasjoner av utstyr som påførte ubehagelig stimuli, for eksempel skarpe bitt og sporer, avslørte at 37 prosent av slike kombinasjoner var betydelig relatert til uønsket atferd hos hesten.

Analysen fant ingen signifikant forskjell på uønsket atferd hos hester som ble ridd med eller uten vanlig bitt.

Les også: Arr etter brutal nesereim

Annonse

Kan brukes til å ta bedre valg

Studien har vist forbindelser mellom uønsket atferd hos hester og bruk av utstyr, særlig når det blir brukt flere typer utstyr som gir motsatt stimuli (som skarpe bitt og sporer). Selv om resultatene ikke antyder årsakssammenheng, kan de brukes til å informere ryttere om bedre valg av utstyr og etisk bruk av utstyr, konkluderer forfatterne.

Les også: Sultet da pengene tok slutt

Kilde:

Journal of Veterinary Behavior: Associations between commonly used apparatus and conflict behaviors reported in the ridden horse in Australia. Mars 2022. 

Forfattere: Condon VM, McGreevy PD, McLean AN, Williams JM, Randle H.

Annonse

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av boken Farlig ferie, en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd.

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Facebook

Annonse

Produkter