Dyr og folk

Hester kan huske ansiktsuttrykk til folk de har sett før

Hester kan se og huske ansiktsuttrykk til folk de har sett før, og bruke denne informasjonen til å identifisere mennesker som kan utgjøre en trussel.

Dette ifølge en studie som ble utført ved University of Sussex og Portsmouth. Pressemeldingen ble publisert på nettsidene til universitetet, og i tidsskriftet Current Biology, i april 2018.

Forskerne bak studien, som var psykologer og spesialister i dyreatferd, utførte kontrollerte eksperimenter der hester først fikk se bilder av mennesker med ulike ansiktsuttrykk. Personene på bildene var enten sinte eller glade. Noen timer senere fikk de møte menneskene de hadde sett på bildene.

Ved møtet hadde de aktuelle personene et nøytralt ansiktsuttrykk.

Les også: Å klappe en hest

Mer negative mot de som hadde hatt et sint uttrykk

Til tross for at eksponeringen for bildet hadde vært kort, var det nok til at forskerne så tydelige forskjeller på hestenes reaksjoner da de møtte de aktuelle personene. Selv om alle da hadde nøytrale uttrykk, avslørte retningen hestene så i at de oppfattet personen mer negativt dersom de tidligere hadde sett dem med et sint uttrykk.

Tidligere forskning har vist at dyr har en tendens til å se negative hendelser med venstre øye. Dette er på grunn av at truende stimuli behandles av høyre hjernehalvdel.

Personene som deltok i eksperimentene visste ikke hvilke bilder hestene hadde sett. Det var for å unngå at dette skulle påvirke personenes oppførsel ved møtet.

Forskjellene på hestenes reaksjoner så man kun ved møtene med personer hestene tidligere hadde sett bilde av, og ikke i møtet med andre mennesker.

Les også: Sultet da pengene tok slutt

Sosialt intelligente dyr

I pressemeldingen sier forskerne at de fant at hester ikke bare kan forstå menneskers ansiktsuttrykk, men også huske et menneskes tidligere følelsesmessige tilstand når de møter dem senere samme dag, og tilpasse atferden sin til det de har sett. Det er fra før av kjent at hester er sosialt intelligente dyr, men dette er første gang noe pattedyr har vist seg å ha denne evnen. Det som er særlig oppsiktsvekkende er at dette skjedde etter at hestene fikk se bilder av de aktuelle personene, og uten at de hadde hatt noen sterkt positive eller negative opplevelser med disse menneskene, sier forskerne.

Tidligere forskning har vist at hester kan kjenne igjen ansiktsuttrykk hos mennesker, men dette er første gang det er vist at hester kan huske følelsesmessige opplevelser knyttet til spesifikke individer.

Denne evnen har klare fordeler ved knytting av sosiale bånd, og for å unngå aggresjon ved senere møter.

Alle bilder i artikkelen er illustrasjonsfoto. Foto: Jørgen Kvam

Les også: Arr etter brutal nesereim

Kilder:

University of Sussex: Horse lookin’ at you kid: study finds horses remember facial expressions of people they’ve seen before

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.
Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.
Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev her: http://eepurl.com/dtPttj

Facebook