Dyr og folk

Hvorfor sebraen har striper

Og hvorfor hesteeiere har lagt sin elsk på sebrastripete sommerdekken.

Man har lenge trodd at sebraens striper skulle skape forvirring hos jaktende rovdyr. Forskere har nå kommet frem til en annen konklusjon: Stripene beskytter sebraen mot insektbitt.

Dette ble forklart i en studie som ble publisert i PLOS One i 2019.

Færre fluer landet på sebraene

Observasjoner av hester og sebraer på samme beite på en gård i Storbritannia, viste at færre fluer landet på sebraene enn på hestene, selv om det var omtrent like mange fluer som surret rundt dem.

I studien testet forskere teorien ved å bruke ulike dekken på hester og sebraer. Noen dekken var svarte, noen var hvite, og noen var sebrastripete. Målet var å finne ut hvordan fluene reagerte på de ulike dekkentypene. For å finne ut om det virkelig var stripene som utgjorde forskjellen, brukte forskerne både hester og sebraer i studien.

Esler har også glede av fluebeskyttende sebrastriper.

Landingsproblemer

På avstand så det ut til at fluene var like tiltrukket av både hester og sebraer, uavhengig av type dekken. Men når fluene kom nært det stripede mønsteret – enten det var et dekken eller pelsen til en sebra – ble fluene forvirret og landet ikke, men kom borti pelsen eller fløy i en annen retning. Dette antyder at når fluene kommer nært stripete overflater, hindrer det dem i å få til en kontrollert landing, selv om det ikke påvirker dem på avstand.

Resultatet var at sebraene, og hester med sebramønstret dekken, fikk færre insektsstikk.

Færre insektsstikk

Forskerne påpeker at sebraene også oftere viftet bort fluer med halen, eller løp unna når det ble for plagsomt, mens hester oftere prøvde å kvitte seg med fluer ved hjelp av rykninger i huden. Konsekvensen er at færre fluer landet på sebraene. Dette, og det at sebraene mer effektivt kvittet seg med fluene, fører til at de får færre insektsstikk.

Neste gang du ser en hest på beite med sebrastripet kostyme, er det altså godt mulig at den faktisk ikke skal delta i karneval. Selv om det ser slik ut.

Kilder:

PLOS ONE 14(2) 2019: Benefits of zebra stripes: Behavior of tabard flies around zebras and horses

Forfattere: Caro T, Argueta Y, Briolat ES, Bruggink J, Kasprowsky M, Lake J, et al.

 

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.
Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.
Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev her: http://eepurl.com/dtPttj

Facebook