Dyr og folk
Bildet viser katt som gjesper med munnen vidåpen
   

Viktig og privat informasjon kan spres via dyrene våre

Å kunne spore familidyret via apper og GPS, eller bruke apper til å følge med på dyrets helse, kan være nyttig. Men det kan og utgjøre en sikkerhetsrisiko for eierne.

Dette ifølge en studie som ble utført ved Newcastle University og the Royal Holloway University of London. Funnene ble presentert ved en konferanse i 2022.

Forskerne bak den aktuelle studien fant flere problemer knyttet til sikkerhet og personvern hos 40 populære Android-apper. Appene blir brukt til ulike former for oppsyn med familiedyr og gårdsdyr.

Teknologien det er snakk om er blant annet knyttet til GPS-sporing, appstyrte fôringsautomater og kameratjenester. Det kan også være bærbare enheter som måler dyrets aktivitetsnivå, puls og søvnmønster.

Les også: En due i veien

Påloggingdetaljer synlige for alle

Flere av appene utsetter brukerne for risiko, ved å eksponere informasjon om pålogging eller hvor brukerne befinner seg.

Sårbarhet knyttet til passord var et av problemene. I tre av appene var påloggingsdetaljene synlige i ren tekst innenfor ikke-sikker HTTP-trafikk. Det betyr at alle kan se internettrafikken til noen som bruker disse appene. De vil og kunne se innloggingsinformasjonen.

To av appene viste også hvor brukerne befant seg. Det betyr at noen kan få tilgang til enhetene, og at brukeren risikerer et såkalt cyberangrep. Et cyberangrep er et angrep fra en ekstern eller intern aktør som har som mål å påføre en privatperson eller en virksomhet skade eller tap.

Les også: Slik reduserer du risikoen for at katten skal bli påkjørt

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Sporet dyrene – og personen som brukte appen

Forskerne gjorde også bekymringsverdige funn ved bruk av GPS til dyr – enheter som du fester på dyret for å holde oversikt over hvor det er. Alle bortsett fra fire av de som ble undersøkt hadde en eller annen form for sporingsverktøy. Altså verktøy som samler informasjon om personen som bruker appen, om hvordan de bruker den, eller informasjon fra smarttelefonen den blir brukt på.

Forskerne bak studien sier at det er et raskt voksende marked for slike apper. Men med disse følger en ny risiko for dyreeierne.

– Eierne av dyrene bruker kanskje slike apper for å føle seg trygg på at de vet hvor hunden eller katten er, men de blir kanskje ikke så glad for å høre om risikoen knyttet til cybersikkerhet, sier Scott Harper, i en pressemelding. Harper ledet den aktuelle studien.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Les også: Hvilke hunderaser lever lengst?

– Bruk unike passord

– Vi vil oppfordre alle som bruker slike apper til å forsikre seg om at de bruker unike passord til tjenesten. Man bør også se på innstillingene og tenke over hvor mye data man vil dele, eller hvor mye man er villig til å dele, sier Harper.

I en annen studie som ble ledet av de samme forskerne, deltok 600 personer fra Storbritannia, USA og Tyskland. De ble spurt om teknologien de brukte, om hendelser de trodde kunne oppstå på grunn av slike svakheter i sikkerheten, og om hvordan de beskyttet seg selv mot potensielle angrep.

Deltagerne trodde at en rekke typer angrep kan oppstå ved bruk av apper knyttet til overvåking av familie– og gårdsdyr.

Til tross for dette, gjorde de lite for å beskytte seg selv og dyrene mot potensielle trusler og skader forårsaket av denne type angrep.

Forskerne råder dem som laster ned og bruker slike apper til å være på vakt. Last ned produkter fra kjente app-butikker og bruk unike passord. Mozilla´s «Privacy Not Included»-prosjekt kan være nyttig for den som vil lære mer om potensiell sikkerhetsrisiko.

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Kilder:

Newcastle University Press Office, februar 2023: Are our pets leaking information about us?

IEEE European Symposium on Security and Privacy Workshops (EuroS&PW), 2022: Are Our Animals Leaking Information About Us? Security and Privacy Evaluation of Animal-related Apps

Forfattere: Harper S, Mehrnezhad M, Leach M,

Telenor: Cyberangrep – hva er det?

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse