Dyr og folk
   
Dompaphunn sitter på vått tregulv utenfor et vindu. Fra vinduet titter en katt og en hund ut.

Kunstig lys lurer mange fugler i døden

I løpet av et døgn i oktober 2023 døde nærmere 1000 fugler da de kolliderte i en opplyst bygning i Chicago. Selv om slik massedød er uvanlig, er lysforurensning en alvorlig og voksende fare for trekkfugler.

Illustrasjonsfoto: Vinduer, katter og mennesker er blant farene fugler møter i byer.

Dette ifølge en studie som ble publisert i Nature Communications i desember 2023.

I den største studien av sitt slag, har forskere funnet at kunstig lys er en av de viktigste indikatorene for hvor trekkfugler tar pauser på reisen.

Kunstig lys fra byer lurer fugler inn i det som kan bli en økologisk felle, forklarer forfatterne. I byene utsettes fuglene for flere farer: bygninger de kan krasje i, mindre tilgang på mat, og flere mennesker og katter.

Det er beregnet at omtrent en milliard fugler krasjer inn i bygninger i USA hvert år.

Risikabelt og krevende

Reisen trekkfugler foretar er risikabel og svært krevende. Mange fugler trekker svært lange distanser og kan miste opptil halve kroppsvekten før de når reisemålet. Å finne steder som er egnet for hvile og påfyll av mat er avgjørende for at fuglene skal overleve.

De fleste fugler trekker om natten, skriver forskerne.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Lysforurensning

Den aktuelle studien gir viktig informasjon om hvor trekkfuglene tar pauser når de trekker gjennom USA. Denne kunnskapen kan bidra til utvikling av planer for bevaring av artene, mener forfatterne. I studien ble mer enn ti millioner radarobservasjoner vurdert opp mot landskap og annen informasjon for å prøve å finne svar på hvorfor fuglene valgte å ta pausene sine der de gjorde. Av 49 ulike faktorer som kunne forutsi hva de valgte, var lysforurensning den nest viktigste.

Den viktigste var høyde. Det sier noe om hvor fuglene flyr, men ikke hvorfor.

Lysforurensning var den viktigste menneskeskapte faktoren som spilte inn på fuglenes reise.

Kampanjer eller lokalt bevaringsarbeid?

Interaktive kart som er i bruk i USA kan gi varsel om når fugleflokker nærmer seg ulike amerikanske byer.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Bør man lage planer for bevaring av fugler i de byene og til de tidene fuglene trekker dit, eller bør man sette i gang kampanjer for å få folk til å slå av lysene om kvelden og natten i slike perioder? spør forfatterne, som undersøker begge muligheter.

Reduser sjansen for at fugler skal krasje i vinduet:

Vi kan alle gjøre tiltak for å hindre at fugler krasjer inn i vinduene våre. Ulike dyre- og fuglevernsorganisasjoner selger for eksempel spesialpenner (tegningene er lite synlige for mennesker) du kan bruke til å tegne mønster på vinduene, man kan bruke spesielle klistremerker som er laget til samme formål, henge rader med gavebånd i vinduene, eller rett og slett dempe eller slå av lyset.

Klare hvite og blå lys er lys som har størst tiltrekning på fugler. Lys med varmere toner som rødt, oransje og gult, er ikke like tiltrekkende.

Andre artikler om fugler:

Hvor søker sjøfugler ly i en storm?

Krigen mot spurvene

Kråker: Årvåkne, smarte og lærer av hverandre

Mat på fuglebrettet

Vi mister de mest særegne fuglene først

Redder måker: -Det er vi som tar deres områder, ikke omvendt

Kilder:

Nature Communications, vol. 14, desember 2023: Artificial light at night is a top predictor of bird migration stopover density

Forfattere: Horton KG, Buler JJ, Anderson SJ, et al.

 

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse