Dyr og folk
   

Hvor søker sjøfugler ly i en storm?

Enkelte sjøfugler som lever til havs, flykter til et uventet sted når de blir utsatt for storm, tyfon og ekstreme værforhold.

Foto: Leo/Flickr

Hva gjør sjøfugler når det er storm?

Det har forskerne bak en studie som ble publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) i oktober 2022, sett nærmere på.

Noen sjøfugler flykter til et uventet sted for å unngå å bli slynget mot land ved ekstreme værforhold. Dette gjelder såkalte pelagiske sjøfugler, altså fugler som lever på havet og nesten aldri er på land. I den aktuelle studien har forskerne sett på lirer. Andre pelagiske sjøfugler inkluderer havhest, halvsule og alkefugler.

Les også: Vi mister de mest særegne fuglene først

Fløy mot de sterkeste vindene

Forskerne har undersøkt hvordan lirer reagerer på tropiske sykloner og stormer i Japanhavet, nært det mest aktive syklonbassenget i verden – det nordvestlige Stillehavet. De fulgte lirene i over 11 år og analyserte GPS–sporene deres i forhold til vinden.

Resultatene viste at fuglene ofte fløy mot stormsenteret, der vindstyrken er høyest, selv under den sterkeste tyfonen i perioden studien varte.

Les også: En due i veien

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

– Forbløffet

Sykloner beveger seg mot klokken på den nordlige halvkule. Dersom fuglene hadde holdt seg der de opprinnelig befant seg, kunne de derfor blitt fanget i den sterke pålandsvinden. Det kan føre til at de driver mot land, noe som kan ende med kollisjoner, ukontrollerte landinger eller møter med rovdyr.

– Vi ble forbløffet da vi så at lirene fløy mot stormens øye og noen ganger ble der i flere timer. Dette skiller seg fra oppførsel vi tidligere har sett hos sjøfugler under stormer, sier professor Emily Shepard i en pressemelding som ble delt av Swansea University i England.

Shepard er en av forfatterne bak studien og ekspert på bevegelsesøkologi hos ville dyr.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Unge fugler blir skylt på land

En av de andre forskerne bak studien, Emmanouil Lempidakis, forteller at lirer er tilpasset vindfulle forhold, men at det kommer til et punkt det hastigheten til sjøfuglen ikke kan matche vindens hastighet.

– Derfor ble vi overrasket over at de flyr mot noen av de sterkeste tyfonvindene, sier han.

Dette skjedde kun når fuglene var langt ute på sjøen og hadde klar bane rundt stormen. Dette viser at fuglene tilpasser hvordan de reagerer på stormen ut i fra hvor de befinner seg.

Studien viser at fuglene trenger å vite hvor land er for å unngå å bli drevet dit. Det kan forklare hvorfor man av og til ser tusenvis av unge fugler bli skylt på land etter et voldsomt uvær, mens voksne fugler ikke gjør det. Ungfuglene har ennå ikke rukket å kartlegge omgivelsene sine.

Les også: Kråker: Årvåkne, smarte og lærer av hverandre

Kilder:

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), oktober 2022: Pelagic seabirds reduce risk by flying into the eye of the storm

Forfattere: Lempidakis E, Shepard E, Ross AN, Yoda K

Swansea University: Groundbreaking research finds pelagic seabirds fly into the eye of the storm when faced with extreme weather conditions

Forfatter: Ffion White

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse