Dyr og folk
   

Viltoverganger: Sparer liv og penger

Viltoverganger og viltunderganger sparer mennesker og dyr fra skader og død. Som om ikke det var nok, sparer det også penger.

Ifølge en nyhetssak som ble publisert på nettsidene til Washington State University i august 2022, sparer viltoverganger og viltunderganger i staten Washington myndighetene for 235 000 til 443 000 dollar per år.

Formålet med viltpassasjene er å bevare biologisk mangfold. Pengebesparelsen kommer av den store reduksjonen i kollisjoner med ville dyr.

I staten Washington er det totalt 22 viltoverganger og viltunderganger.

Les også: Ønsker flere tiltak for å hindre at dyr dør i trafikken

Større trygghet for bilistene

En økonomisk analyse som ble utført ved Washington State University fant at det var en til tre færre kollisjoner med ville dyr per mile hvert år, i en 10-mile radius rundt hver viltovergang.

En mile tilsvarer omtrent 1,6 kilometer.

-Viltovergangene er ikke bare en fordel for økosystemet, det bidrar også til større trygghet for bilistene, sier Wisnu Sagiarto, som er forfatter av studien.

Studien ble publisert i Transportation Research Record i august 2022.

Les også: Planlegger å avlive 10 000 villhester

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Viltoverganger og viltunderganger

Bilveiene skaper utfordringer for dyreriket ved at viktige trekkruter blir sperret av, og dyrenes leveområder blir delt opp i stadig mindre biter. Oppstykking av dyrs leveområder blir regnet for å være en av de største truslene mot bevaring av det biologiske mangfoldet. I verste fall kan det på sikt føre til at lokale bestander blir isolert, og på lang sikt forsvinner helt, ifølge Statens Vegvesens rapport Veger og dyreliv.

Faunapassasjer kombineres alltid med viltgjerder for å holde dyrene unna veien og lede dem mot passasjene.

Viltoverganger er utformet for å hjelpe dyr som forflytter seg i sin søken etter mat, eller for å slippe unna rovdyr og skogbranner.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Dette er den første studien som har sett på reduksjonen i kollisjoner mellom ville dyr og kjøretøy i forbindelse med bruk av viltpassasjer i Washington. Studier fra North Carolina, Utah og Wyoming har funnet lignende resultater.

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Kan redde liv og spare penger

Studien fant en betydelig reduksjon i kollisjoner mellom kjøretøy og ville dyr nært viltpassasjer. Hjort var oftest involvert i slike ulykker. I gjennomsnitt kostet hver slik ulykke 9000 dollar.

Kamera som er satt opp i nærheten av viltpassasjene fant at hjort ser ut til å bruke viltoverganger oftere. Underganger ser ut til å være mer populært blant rovdyr.

I perioden studien varte var det mer enn 1600 viltpåkjørsler hvert år i staten Washington. Av disse endte 10 prosent med at også mennesker ble skadet og i noen tilfeller døde av skadene.

En reduksjon av slike ulykker vil redusere skader og potensielt redde liv, i tillegg til at det er økonomisk besparende, skriver forfatteren.

Les også: Slik reduserer du sjansen for at katten din blir påkjørt

 

Kilder:

Transportation Research Record, august 2022: Impact of Wildlife Crossing Structures on Wildlife–Vehicle Collisions 

Forfatter: Sugiarto W

Washington State University, august 2022: Wildlife crossings potentially save millions in Washington state

Forfatter: Zaske S

Statens vegvesen: Veger og dyreliv, 2014

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse