Dyr og folk
   

Planlegger å avlive 10 000 villhester

Australske myndigheter planlegger å avlive eller fjerne 10 000 villhester. Forskere mener at det ikke er nok.
Tilhengere av den australske villhesten mener at den er en del av den nasjonale arven og jobber for å hindre mishandling og utryddelse av hestene.

Foto: Wikimedia Commons. Bildet viser en brumby i nærheten av Snowy Mountains Highway i New South Wales. 

Dette ifølge en artikkel i tidsskriftet Nature.

Forskerne mener at en hurtig voksende villheststamme i en alpin nasjonalpark må reduseres betydelig. Dette som en del av en plan om å kontrollere den hurtig voksende bestanden av ikke-innfødte dyr.

Planen, som ble publisert for en måned siden, anbefaler å redusere andelen villhester fra et estimat på 14 000 individer til 3000, ved en kombinasjon av bakkebasert skyting, å samle opp hestene, og omplassering av hestene.

Frykter at 10 000 ikke er nok

Forskerne er positive til å fjerne villhestene, men frykter at det ikke er nok, og at det tillater at tusenvis av hester forblir i området, noe som truer sårbare arter og områder.

Australian Academy of Science mener at antallet villhester bør være mye lavere enn 3000 individer. I et åpent brev med 69 underskrifter, inkludert forskere og institusjoner, som er sendt til miljøministeren i New South Wales, skriver de at alpine våtmarker fortsatt vil forringes selv med svært få villhester. Området vil ikke komme seg etter tørke, omfattende branner og overbeiting dersom 3000 villhester blir igjen.

Videre skriver de at planutkastet kapitulerer til en liten, men høyrøstet gruppe som har drevet med lobbyvirksomhet i regjeringen for å beskytte hester på grunn av hestenes verdi som en del av den australske arven.

Planen vil tillate at de gjenlevende villhestene streifer omkring i en tredjedel av parken.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Mener at planen vil gi effektiv beskyttelse

Australia har ingen innfødte pattedyr med harde hover. Hester skader derfor sårbar vegetasjon mer enn arter med myke føtter. Forskerne påpeker videre at myndighetene ikke kunne valgt et verre område å tillate villhester. Det sårbare området det er snakk om, utgjør kun én prosent av kontinentet.

En talsperson for New South Wales National Parks & Wildlife Service, sier at det foreslåtte antallet på 3000 villhester vil ivareta parkens miljøverdier, og at det å fjerne hester fra to tredjedeler av parken vil gi effektiv beskyttelse for truede arter.

Brumby

Den australske villhesten, Brumby, er etterkommere av hester som rømte eller kom bort i fra tidlige europeiske nybyggere. De første hestene kom til Australia i 1788.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

I dag finnes de i flere områder i Australia, men de fleste befinner seg i nordterritoriet. Brumbyen blir av noen sett på som en plage og en trussel mot økosystemet, mens andre ser den som en del av den australske arven. Engasjerte tilhengere av brumbyen jobber for å hindre mishandling og utryddelse av hestene, og omplasserer brumbyer som har blitt fanget.

Ønsker å ta vare på villhestene

Organisasjonen Save the brumbies skriver at de ønsker at brumbyen skal få tildelt passende områder å leve på, at det innføres fruktbarhetskontroll på hoppene, og opphør av vilkårlig, tilfeldig skyting som kontrollmiddel. De viser videre til at amerikanske myndigheter nå håndterer over 60 000 villhester (mustanger) på årlig basis. Dette gjøres ved hjelp av fruktbarhetskontroll av hoppene og at folk får mulighet til å adoptere hester.

Kilder:

Nature, November 2021:Scientists say Australian plan to cull up to 10,000 wild horses doesn’t go far enough

Forfatter: Nogrady B

Save the brumbies: The Australian Heritage Brumby

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse