Mange av oss har blitt kjent med hvithvalen Hvaldimir gjennom medienes dekning av hans ulike opptredener i norske byer. Hvaldimir ble først oppdaget ved Rolvsøya i Finnmark i april 2019. Den hadde på seg seletøy helt til en fisker hoppet uti vannet og befridde den fra det.
Hvithval (belugahval) er svært sosiale og lever vanligvis sammen i store flokker. Hvaldimir var, og er, alene.
Krisztina Balotay har fulgt reisen hans tett siden han først ble oppdaget. Balotay er fra Ungarn, men har bodd i Norge de siste syv årene sammen med samboeren Norbert Bus. Begge jobber med hvalsafari. Hun som guide og fotograf, og han som skipper. I mars 2022 lanserte de dokumentarfilmen A Tale of a Whale – Hvaldimir`s Journey in Norway, om Hvaldimirs reise. Målet er at flest mulig skal ta til seg denne kunnskapen, og slik bidra til å sikre Hvaldimir en så trygg fremtid som mulig. Dokumentarfilmen er gratis og tilgjengelig for alle. Den er på engelsk, men paret jobber med å få den tekstet på norsk.
Du finner den her: A Tale of a Whale – Hvaldimir`s Journey in Norway
Lærte Hvaldimir å finne sin egen mat
-Jeg har vært fascinert av marine pattedyr fra barndommen av. Jeg har tidligere jobbet frivillig som forskningsassistent ved OrcaLab, der vi forsket på vokal kommunikasjon mellom spekkhoggere i Canada. Etter at jeg kom til Norge har jeg støttet forskningen av den norske spekkhoggerbestanden ved å bidra i et langtids bildeidentifiseringsprosjekt, sier Balotay.
Ettersom paret jobber med hvalsafari har de muligheten til å observere disse dyrene oftere enn forskerne vanligvis gjør, noe som gjør bidraget deres svært viktig.
Norwegian Orca Survey reddet og tok vare på Hvaldimir i 2019. De jobbet sammen med Lindsay Rubincam, som er velferdskonsulent for marine pattedyr. Norwegian Orca Survey sluttet å overvåke Hvaldimir da han forlot Alta. Balotay slo seg sammen med Rubincam tidlig i 2020, for å bidra til videre overvåkning av Hvaldimir. Prosjektet ble støttet av Save Our Seas Foundation.
-Ingen visste hvor Hvaldimir kom fra, men seletøyet hans var merket med Russland, St. Petersburg. Han kan ha kommet fra Russland, og har antagelig vært ivaretatt av mennesker. Hypotesen var at han var under trening av det russiske militæret, men dette har aldri blitt bekreftet av russiske myndigheter, sier Balotay.
Da Hvaldimir dukket opp i Hammerfest så han ut til å være underernært. Norwegian Orca Service søkte derfor tillatelse om å mate Hvaldimir og få han i form igjen. De jobbet med å oppfordre han til å fange sin egen mat, og lyktes i dette.
-Han kom seg betydelig og var endelig klar for livet i de norske fjordene, sier Balotay,
Her kan du se traileren til filmen.
Dokumentarfilmen skal spre kunnskap
Sammen med Rubincam og Save Our Seas Foundation fulgte Balotay Hvaldimir på reisen hans. De møtte menneskene hvalen traff på sin vei, og ga råd om hvordan de kunne møte Hvaldimir på en måte som var trygg for både dem og hvalen. De sjekket helsetilstanden hans regelmessig, dokumenterte og søkte råd om skader, og delte funnene med Fiskerideperatementet. Av og til hjalp de til med å få Hvaldimir ut av områder der han var i veien for oppdrettsnæring,
-Det viktigste vi gjorde på disse besøkene var å dele kunnskapen vår. Vi snakket med alle som kom i kontakt med Hvaldimir om hvordan de kunne være i nærheten av han på en trygg og respektfull måte. Dokumentarfilmen ble laget for å mest mulig effektivt spre kunnskap om hvordan man kan gjøre nettopp dette. I den forklarer vi atferden hans, ulike tegn og signaler fra han, og vi lærer om hvithvalen fra internasjonale eksperter på dette feltet, sier Balotay.
Les også: Kråker: Årvåkne, smarte og lærer av hverandre
Et unikt vennskap
Balotay og Bus har laget dokumentarfilmen på eget initiativ. De har ikke fått støtte til å lage videoen, som er gratis og tilgjengelig for alle. I filmen har de en rekke ekspertintervju, og vi får følge Hvaldimir og høre om hans utfordringer og hverdagsliv i de norske fjordene.
Hvaldimir kjenner igjen folk han har knyttet seg til og viser det tydelig.
-Han holder seg nær personer han har knyttet seg til selv om det er andre mennesker rundt han. I filmen ser du det blant annet når jeg informerer folk som har samlet seg ved havna i Forvik. Han holder seg nær meg, selv om det er mange som forsøker å få kontakt med han. Det kjennes veldig spesielt å få et slikt bånd med et vilt dyr. De kan ikke presses til å være nær deg. Derfor betyr det enormt mye når et dyr velger deg og stoler på deg. Det er en opplevelse jeg alltid kommer til å verdsette, og aldri vil glemme, sier Balotay.
Les også: Økoturisme kan bidra til å bevare truede arter
-Vær glad i Hvaldimir på avstand
-Dere fulgte Hvaldimir i to år. Hvordan har disse to årene vært for deg?
-Det har vært en av de mest meningsfylte reisene i mitt liv. Alle som er så heldige å treffe Hvaldimir vil for alltid sette pris på det øyeblikket. Hvaldimir er et utrolig spesielt dyr, og han ga meg så mye. Gjennom denne filmen håper jeg å kunne hjelpe han i hverdagen. Alle vil jo gjerne være nær Hvaldimir – meg inkludert. Det er en magisk opplevelse. Men jeg forstår at Hvaldimir må få være i fred slik at han kan finne ut av livet uten hjelp. Det er viktig for hans sikkerhet og overlevelse. Han er en av få tamme hvaler som har lært å overleve på egen hånd. Det må vi respektere, sier Balotay.
Balotay har lært mye av reisen med Hvaldimir.
-Men det viktigste han har lært meg, er hvor viktig det er å være glad i han på avstand. Dersom vi forsetter å tvinge oss på han, vil det skade han. Å gjøre han avhengig av menneskelig kontakt, vil skade sjansen hans til å overleve. Alle ønsker at han skal leve lenge og være «lykkelig». Sånn sett er det en viktig lærdom. Om vi er glad i Hvaldimir, må vi respektere han og la han være i fred, sier Balotay.
Hun understreker at han selvsagt skal få hjelp om han har behov for det, men at støtten nå i stor grad foregår på avstand.
Vil du lese flere nyhetssaker som denne? Abonner på vårt nyhetsbrev: Meld deg på her!
En utrolig reise
Hvaldimirs reise tok paret med over 100 mil langs den norske kysten.
-Reisen har vært utrolig. Vi har besøkt noen av de vakreste stedene ved den norske kysten. Reisen handler ikke bare om Hvaldimir, men om å lære og forstå, og om å respektere den norske kulturen og menneskene, og om å etablere livslange vennskap. Det er så mange som har hjulpet oss på veien. Uten dem ville vi ikke klart å hjelpe denne hvalen. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke hver og en av de som har støttet Hvaldemir og våre tiltak for å passe på han, sier Balotay.
I august 2021 ble Balotay og Bus foreldre. Sist de besøkte Hvaldimir var i oktober 2021, men de følger fortsatt med på hvor han befinner seg og hva som skjer rundt han.
-Selv om vi nå har trukket oss tilbake, vil vi alltid ha omsorg for og hjelpe Hvaldimir på alle måter vi kan. Til sommeren skal vi besøke vår gode venn igjen, sier Balotay.
Filmen er også på YouTube: A Tale of a Whale – Hvaldimir`s Journey in Norway