Dyr og folk
   

Sosialisering: Å la kattunger møte fremmede kan forebygge redsel og aggresjon

Sosialisering av kattunger er viktig: Kattunger som ikke møter fremmede mennesker de første 12 ukene av livet, har større risiko for å bli engstelige og aggressive.

Sosialisering av kattunger er viktig for å forebygge redsel og problematisk oppførsel hos katter.

Dette ifølge en studie som ble utført ved universitetet i Helsinki og publisert i tidsskriftet iScience i oktober 2022.

Av og til kan aggresjon mot mennesker, og annen problematisk oppførsel hos katter, føre til at det blir utfordrende for mennesker å leve sammen med dem. I verste fall kan det føre til at katten blir omplassert eller avlivet.

Årsakene til at katter oppfører seg slik kan variere. Internasjonal forskning har lite kunnskap om dette.

Hva fører til redsel og aggresjon hos katter?

Forskerne bak den aktuelle studien ønsket å finne ut hva som var forbundet med redsel og aggresjon hos katter. De brukte et datasett som de tidligere hadde samlet inn. Dette brukte de til å undersøke katters personligheter. Undersøkelsen inkluderte mer enn 120 utsagn som ble brukt til å skåre egenskaper hos katt.

Utsagn som var forbundet med frykt hos katter inkluderte hvordan katten reagerte på fremmede, på plutselige lyder og på endringer i hjemmet. Aggresjon mot mennesker inkluderte kloring og forsøk på å bite i forbindelse med omsorg fra mennesker, for eksempel når katten ble børstet.

Overdreven pelspleie er en annen type problematferd. Dette inkluderte overdreven pelsvask/slikking, eller at katten dro ut hår med tennene eller bet seg selv.

Annonse

Lite sosialisering var forbundet med økt redsel

Forskerne fant nesten 30 faktorer som bidro til slik oppførsel. Lite sosialisering var knyttet til økt redsel mot fremmede. Katter som bare av og til hadde hatt kontakt med fremmede mennesker de første 12 ukene av livet, eller som ikke hadde hatt kontakt med fremmede i det hele tatt, var mer engstelige enn kattunger som møtte fremmede mennesker daglig.

Engstelige katter hadde også oftere problemer knyttet til bruk av dokassen, de var mer aggressive og de drev oftere med overdreven pelspleie.

Tidligere studier har vist at redsel kan føre til fresing og til at katten biter, særlig dersom katten føler seg trengt opp i et hjørne og ikke har mulighet til å komme seg unna en situasjon den oppfatter som skremmende.

Annonse

Katter som bodde med andre katter

I hjem der det var mer enn en katt var kattene mindre redde og aggressive, men forskerne vet ikke hvorfor. Kanskje er fellesskapet med andre katter en viktig stimuli for katter, eller kanskje folk som har en aggressiv katt ikke tar til seg en katt til.

Det er behov for mer forskning på dette området, mener forfatterne.

Kilder:

IScience 25 (10). oktober 2022: Fearfulness associates with problematic behaviors and poor socialization in cats

Forfattere: Mikkola S, Salonen M, Hakanen E, Sulkama S, Lohi H

 

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av boken Farlig ferie, en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd.

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Facebook

Annonse

Produkter