Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Animal Cognition i september 2022 og utført ved Oregon State University.
Forfatterne av studien sier at oppdragerstil kan si noe om hunders fremtidige atferd og kognisjon. Kognisjon er et begrep innen psykologien som viser til blant annet hvordan man tenker, oppmerksomhet, problemløsning, kommunikasjon og så videre. Dette er viktig, fordi det antyder at hundeeiere som tar seg tid til å forstå hunden sin og møte hundens behov, har større sannsynlighet for å få trygge, motstandsdyktige hunder.
– På mange måter har forskning som har sett på forholdet mellom mennesker og hunder, likhetstrekk med forskning på psykologi hos mennesker, sier Lauren Brubaker, en av forfatterne, til Oregon State University.
Man vet at foreldres oppførsel er viktig for et barns utvikling og at det påvirker en rekke faktorer. Deriblant psykisk helse, intellektuell suksess, sosiale evner, tilknytning og hvor godt man yter på jobb.
Vil du lese mer om dyr og dyrevelferd? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Oppdragerstil hos hundeeierne:
Den aktuelle studien er en av de første som har sett på hvordan kvaliteten på forholdet mellom menneske og hund, kan påvirke hunders resultat på tester for oppførsel og kognitive øvelser.
Deltagerne var 48 hundeeiere og hundene deres.
Først gjennomgikk hundeeierne en spørreundersøkelse som avgjorde hvilken oppdragerstil de hadde. Hundeeierne ble deretter delt inn i tre grupper:
- Autorativ – hundeeiere som hadde høye forventninger til hunden og stor evne til å reagere på og dekke hundens behov. Altså eiere som møtte hundene med mye varme og hadde god kontroll.
- Autoritær – hundeeiere som hadde høye forventninger til hunden og liten evne til å reagere på hundens behov. Med andre ord eiere som møtte hundene sine med lite varme og mye kontroll.
- Ettergivende – hundeeiere som hadde lave forventninger til hunden og liten evne til å reagere på hundens behov.
Les også: Hunder speiler eierens stressnivå
Tre tester
Hundene deltok deretter i tre tester.
Den første evaluerte hundens tilknytning til eieren. Først var eieren i rommet sammen med hunden. Etterpå forlot eieren rommet, for så å komme tilbake.
Den andre testen så på hvor omgjengelig hunden var når det også var en fremmed person i rommet.
I den tredje testen forsøkte hundene å få en godbit ut av et slags puslespill for hunder. De fikk ulike grader av hjelp fra eieren.
Les også: Hund i skolen: Slik kan hunder bidra til en bedre skoledag
Hunder med denne oppdragelsen løste oppgaven:
Forskerne fant at hundene med autorative eiere hadde størst sannsynlighet for å ha trygge tilknytningsstiler. De var svært lydhøre for sosiale signaler, de viste at de foretrakk å være i nærheten av eieren sin fremfor en fremmed person, og de var mer selvstendige og utholdende når de jobbet med puslespillet. Det var bare hunder i denne gruppen som løste oppgaven.
Hunder med autoritære eiere viste en mer utrygg tilknytning til eieren. Disse hundene brukte mer tid på å søke nærhet til eieren fremfor den ukjente personen i omgjengelighetstesten.
Hunder med ettergivende eiere fulgte de sosiale signalene til den ukjente personen, men ikke eieren. Hundene tilbragte sammenlignbar tid i nærheten av eieren, uavhengig av om eieren var oppmerksom eller ikke. De var også mindre utholdende i puslespilloppgaven.
– Forskningen viser at forholdet mellom menneske og hund, funksjonelt og emosjonelt ligner på forholdet mellom foreldre og barn, sier Brubaker.
Les også: Redder forlatte og mishandlede hunder i Spania
Kilder:
Animal Cognition september 2022: Does Pet Parenting Style predict the social and problem-solving behavior of pet dogs (Canis lupus familiaris)?
Forfattere: Brubaker L, Udell MAR
Oregon State University: Pet parenting style influences dog behavior, Oregon State University finds
Forfatter: Nealon S