Mao Zedong ledet Kina fra 1949 og frem til sin død i 1976. Han mente at naturen burde underkaste seg mennesket, ikke omvendt.
I 1958 startet Mao kampanjen «Det store spranget». Målet var økonomisk utvikling og overlegenhet over andre land. Et av tiltakene var kampanjen mot «de fire skadedyrene». Disse var fluer, mygg, rotter og spurv.
Millioner av fugler ble drept
Spurvene ble ansett som skadedyr fordi de spiste frø fra nysådde åkre. Ved å drepe fuglene ville man få bedre avlinger, mente Mao. Han oppfordret alle innbyggere – både barn og voksne – til å gjøre de de kunne for å drepe skadedyrene.
Folk skulle bråke, slå på kasseroller, vifte med stokker og rope for å tvinge fuglene til å bli i luften så lenge som mulig. Forventningen om at spurvene ikke klarte å holde seg i luften i mer enn 15 minutter uten hvile, viste seg å være riktig. Utmattede fugler gikk i bakken. De som ikke døde av utmattelsen, ble drept av hva enn folk hadde for hånden. Fugler som landet i trær ble skutt.
Millioner av spurver, kanskje flere hundre millioner, ble drept.
Folk jublet. De var kvitt de irriterende fuglene.
Et stort feilgrep
Resultatet var at mengden gresshopper og larver økte voldsomt. De hadde ikke lenger noen naturlige fiender. Det påfølgende året ble en katastrofe. Gresshopper ødela avlingene. Kinesiske vitenskapfolk forsto at krigen mot spurvene var et stort feilgrep.
Mao stoppet kampanjen mot spurvene. Det ble importert småfugler fra andre land og en kampanje om å beskytte spurvene ble lansert, men det var for sent.
30-40 millioner mennesker døde
Utryddelsen av spurvene i landet, sammen med ineffektiv distribusjon av mat, bruk av villedende landbrukspolitikk (inkludert å så svært dypt), at millioner av gårdbrukere ble beordret inn i stål- og jernproduksjon fremfor matproduksjon, og dårlig vær, førte til en hungersnød som drepte 30-40 millioner mennesker (ulike kilder oppgir ulike tall).
Historikerne skriver at selv om tørke bidro til katastrofen, var hungersnøden i denne perioden først og fremst en menneskeskapt katastrofe. De viktigste årsakene var knyttet til «Det store spranget», og står i dag igjen som en viktig påminnelse til alle som mener at naturen bør underkaste seg mennesket.
Kilder:
Sage Journals, vol. 47 (3) 2018: China´s deadly science lesson: How an ill-conceived campaign against sparrows contributed to one of the worst famines in history
Forfatter: Steinfeld J
Hankering for history, 2018: Great war against sparrows (China 1958-1959)
Forfatter: Smith P
BMJ vol 319, 1999: China´s great famine: 40 years later
Forfatter: Smil Vaclav
BBC News, 2004: China follows Mao with mass cull
Forfatter: Luard T