Dyr og folk
   
Måke som står på et hvitt pledd inne i et bur med tøyvegger. Den ene foten er bandasjert.

Reddet måke med alvorlig skade

Da Fuglebeskyttelsen i Trondheim fant en alvorlig skadet måke grep de straks inn. Men da de trodde at rehabiliteringen var over, møtte de en ny utfordring.

I august i 2023 fant Marina Kovrigina og andre frivillige i Fuglebeskyttelsen i Trondheim en alvorlig skadet fiskemåke ved et naturområde ved Nedre Leirfoss i Trondheim.

De var der for å hjelpe en måke med fiskesnøre rundt foten. Istedenfor fant de Cæsar – som de siden kalte den.

– Han var allerede veldig svekket. Han falt nesten i hendene våre med utstrakte vinger. Midt på låret var det et åpent brudd. Høyre bein hang nesten bare i en muskel, sier Kovrigina.

Beinet var allerede misfarget. I slike tilfeller er det vanligvis for sent å hjelpe, men Kovrigina bestemte seg for å prøve.

Spesiell bandasjering

Måke som står på et teppe innendørs. Den holder det ene beinet ut til siden.
<em>Foten til Cæsar ble raskt bedre etter den spesielle bandasjeringen Foto Marina Kovrigina<em>

Antibiotikabehandlingen ble satt i gang umiddelbart. Deretter søkte hun hjelp hos andre som også jobbet med rehabilitering av fugler. BirdAid, en rehabiliteringstjeneste i Hailsham i England bisto med råd om en spesifikk type bandasjering. Sammen med an annen ildsjel i Fuglebeskyttelsen i Trondheim fikk Marina lagt bandasjen.

Da de byttet bandasje noen dager senere så foten allerede bedre ut.

– Da jeg tok av den siste bandasjen haltet han ikke engang. Jeg kunne nesten ikke tro mine egne øyne! sier Kovrigina.

Annonse

En ny utfordring

Måker har stort behov for å bade og være i vann. Nå som beinet var friskt, laget Kovrigina istand et lite badebasseng til Cæsar.

– Han hoppet oppi badebassenget med en gang, uten å vente på at jeg skulle gå bort, sier Kovrigina.

Men gleden over å se fuglen plaske rundt ble kortvarig. Vanligvis preller vannet av måker og andre fugler som oppholder seg mye i vann. De har fjær som er dekket av naturlige oljer som gjør at fjærdrakten er vannavstøtende. Det hindrer dem i å bli våte og tynget av vann.

– Men Cæsar var veldig våt. Fjærene var tunge og gjennomvåte. Han klarte ikke engang å komme seg ut av bassenget på egen hånd, sier Kovrigina.

Ville Cæsar bli frisk i tide?

Måke som står på et teppe innendørs. Måken er gjennomvåt.
<em>Cæsar ble gjennomvåt da han badet Foto Marina Kovrigina<em>

Hun ble fortvilet. Det var uaktuelt å slippe løs Cæsar i denne tilstanden. Han ville ikke klare seg.

Nok en gang søkte hun råd hos andre eksperter. Hvordan kunne de oppnå den vannavstøtende effekten en frisk fjærdrakt skal ha?

Annonse

Cæsar fikk en ny behandlingsrunde. Denne gangen fikk han kosttilskudd, vitaminer og massasje av en bestemt kjertel, samt en daglig dusj.

Hver dag telte hun fiskemåkene ved Nedre Leirfoss. Fiskemåker er trekkfugler. Snart skulle de fly sørover. Kom Cæsar til å bli frisk i tide til å bli med resten?

Men nok en gang, etter mye arbeid og fortvilte stunder, lyktes Kovrigina.

Seier for Cæsar og Kovrigina

Den 18. september ble Cæsar sluppet ut på Nedre Leirfoss. Med et bein som var friskt og helt, og en sunn fjærdrakt.

– Det var en lang prosess, men vi seiret til slutt! Jeg elsker denne fuglen, for en karakter, sier Kovrigina.

Straks buret ble åpnet fløy Cæsar inn i flokken med artsfrender. Han badet i elven og fløy en seiersrunde, og så ut til å nyte livet som en frisk og fri fugl igjen.

Her kan du se video av Cæsar da han ble sluppet ut igjen:

Seagull release

Les også:

Redder måker: – Det er vi som tar deres områder – ikke omvendt

Krigen mot spurvene

Vil vaksinere kaliforniakondorer mot fugleinfluensa

Mat på fuglebrettet

Hvor søker sjøfugler ly i en storm

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse