Forskning har vist at når vi mater fugler om vinteren, bedrer dette sjansene til å overleve vinteren for en rekke fuglearter. Noen typer mat passer bedre enn andre å fôre med, og noe mat bør man ikke legge ut til fugler i det hele tatt.
Ifølge Norsk Ornitologisk Forening har ulike fuglearter forskjellige favorittretter. Ved å gi fuglene et variert tilbud, øker muligheten for å se flere typer fugl på fuglebrettet.
Mat som kan være både trygg og populær:
- Solsikkefrø. Mange kjøper solsikkefrø med skall, men kjøper du dem uten skall slipper du søl under fuglebrettet, og fuglene får lettere tak i næringen.
- Hirsefrø
- Brødsmuler og kakerester
- Epler – epler som får henge igjen på epletrær om høsten, kan være kjærkomment for flere typer fugl. Du kan også kjøpe epler i butikken og sette fast på kvister i trær du har i hagen.
- Frukt og bær
- Usaltet spekk
- Kokt, kald potet
- Ferdige blandinger som inneholder hele nøtter eller nøttebiter (passer kun for fôring om vinteren)
- Tistelfrø
- Peanøtter som er knust eller revet er populært blant endel fugler. Bruk aldri salte eller ristede peanøtter, og kjøp peanøttblandinger fra anerkjente forhandlere – som kan garantere at nøttene er fri for giftstoffet aflatoxin.
- Gode ferdigblandinger inneholder ofte mye maisflak, solsikkefrø og peanøttgranulater
- Meiseboller er fint å fôre med om vinteren, men fjern alltid nettingen.
- Du kan også lage meiseboller selv. Fuglevennens oppskrift på meiseboller finner du her.
Fugler skal ikke ha
- Melk (men de kan tåle ost)
- Muggen eller bedervet mat
- Salte eller ristede peanøtter
- Erter, linser, eller tørket ris – bare store fugler tåler å spise dette tørt
- Loff og fint brød kan gi diarè
- (Havre kan svelle opp i magen på små fugler)
Det er langt flere typer mat som ikke bør gis, men eksempelene over er typer mat som man kanskje kan tenke det er trygt å legge ut.
Dette må du passe på
Legg aldri ut mat som er muggen eller bedervet. Unngå også å la gammel mat bli liggende på fuglebrettet. Det må ikke bli lag på lag med (gammel og ny) mat. Dersom det ligger igjen mye mat om kvelden, har du lagt ut for mye. En god regel kan være å fjerne/vaske bort matrester og avføring fra fuglebrettet hver kveld.
Bedervet mat og/eller avføring kan føre til framvekst av salmonella, som kan gi matforgiftning. Hos flere småfugler kan salmonella være dødelig.
Vær også nøye med egen hygiene for å unngå smitte: Vask hendene godt etter å ha vært i kontakt med fuglebrett eller lignende der det er fugleavføring.
For å unngå spredning av sykdommer (til fugler og mennesker) bør fôrautomater, fuglebrett og fuglebad vaskes og desinfiseres minst en gang i måneden. Da kan du gjerne bruke vaskemidler som inneholder klor eller hydrogenperoksid (for eksempel Klorin eller Domestos). Skyll av godt etter vask. Vask ikke utstyret inne. Bruk varmt vann og såpe, ha på deg gummihansker, og vask hendene godt når du er ferdig.
Ikke spyl med høyt trykk – det kan spre bakterier og virus..
Store mengder mat som blir liggende på bakken, kan tiltrekke seg rotter og mus.
Kilder:
Fuglevennen/Norsk Ornitologisk Forening: Forslag til mat ved fôringsplassen
British Trust for Ornithology, BTO: Feeding garden birds
The Royal Society for the protection of birds: Safe food for birds
Conservation Physiology, Volum 3, 2015: Effects of bird-feeding activities on the health of wild birds
Forfattere: Wilcoxen TE, Horn DJ, Hogan BM et al
Norsk Ornitologisk Forening: Fugleinfluensa: Råd til fuglevenner, fuglekikkere og ringmerkere