Dyr og folk
   
En svartbak (måke) ligger i tangen i fjæra. Noen holder en håndduk over kroppen dens.

-Mange fugler skades av fiskeutstyr

Måken på bildet ble funnet med krok i halsen og et fiskesnøre surret rundt den ene foten og vingen. -Fiskesnøret hadde lodd og mange kroker. Svartbaken ville druknet om vi ikke hadde funnet den, sier Kjersti Elisabeth Skipnes Hobæk. Ifølge Marina Kovrigina i Fuglebeskyttelsen i Trondheim er det mange fugler som skades av fiskeutstyr.

Kjersti Elisabeth Skipnes Hobæk og sønnen var på tur i fjæra på Vikhammer utenfor Trondheim da de oppdaget en måke av typen svartbak som lå i tangen.

-Vi syntes det var rart at den lå der, derfor gikk sønnen min for å se nærmere på den, sier Skipnes Hobæk.

Da han nærmet seg reagerte måken med å forsøke å fly unna, men den satt fast.

Et fiskesnøre hadde surret seg rundt den ene foten og den ene vingen. Sønnen til Skipnes Hobæk løp hjem for å hente saks, et håndkle og en pappeske.

Fiskesnøret den hadde satt seg fast i var langt med mange kroker og søkke.

– Vi klarte å holde måken i håndkleet og fikk løsnet snøret fra foten og vingen, sier Kjersti.

Mens de arbeidet for å frigjøre måken, oppdaget de at snøret gikk inn i munnen på den. Der og da var det umulig å se om kroken satt fast i halsen, eller om måken hadde svelget den helt.

-Vi forsto at det ikke var mulig å bare slippe han løs igjen, sier Skipnes Hobæk.

-Ville druknet

Strand med mye tang. Midt i bildet står det en hund, og over himmelen ser vi en regnbue.
Fjæra på Vikhammer Kjersti Skipnes Hobæk er fotograf av dette bildet og hovedbildet i artikkelen

-Tidevannet var på vei inn og han satt fast. Han ville ha druknet hvis vi ikke hadde sett han. Det hadde blitt en grusom død, sier Skipnes Hobæk.

Da de kom hjem, ringte hun straks til dyrlege. Der fikk hun beskjed om at de ikke kunne gjøre annet for den enn å avlive den. Mor og sønn ønsket at måken skulle få en sjanse. Gjennom et Facebookinnlegg fikk de kontakt med Marina Kovrigina i Fuglebeskyttelsen i Trondheim. Kovrigina har reddet mange måker. Nå håpet de at hun kunne hjelpe også denne.

– Det er synd at det ikke finnes egne, statlige rehabiliteringssentre for ville dyr og fugler i Norge, slik det er i mange andre land. Dyrene blir så lett glemt. Egentlig er det ganske motstridende at vi skal ta vare på klimaet, men ikke på måkene. De blir jaget fra hekkeplassene sine for at folk skal bygge nye hus, og deretter får de ikke hekke på takene heller, sier hun.

Skipnes Hobæk tror at snøret må komme fra noen som har fisket fra båt på grunt vann, og satt fast krokene i tangen.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Ble operert

Røntgenbilde av måke med fiskekrok i halsen
Røntgenbildet som ble tatt på dyreklinikken viser kroken som satt fast i halsen til svartbaken

Svartbaken, som har fått navnet Martin, ble raskt bragt til en veterinærklinikk som er villig til å hjelpe måker. Dilemmaet var det samme som så mange ganger før – kunne de gjøre noe for å redde han, eller var det best å la han slippe? Om kroken satt dypt, ville det bli vanskelig å redde han.

-Røntgenbildene viste at kroken var i halsen, ikke dypt inne i kroppen. Veterinærene bestemte seg for å operere. Skader med fiskekrok er vanskelige, så de åpnet opp halsen fra utsiden, sier Marina Kovrigina som tok over ansvaret for måken.

Etter operasjonen tok Kovrigina Martin med seg for å rehabilitere den. Han har fått bredspektret antibiotika og smertelindrende medisin.

-Det største problemet er at han sliter med å spise på grunn av skadene. Men han spiser heldigvis nok til at jeg får i han medisinen han trenger, sier hun.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Seneskader

Måke (svartbak) med skade i foten etter fiskesnøre.
Foten ble også skadet av fiskesnøret Foto Marina Kovrigina

Kovrigina blir emosjonell når hun snakker om Martin.

-De er så store, flotte og verdige fugler. Du ser hvordan de oppfører seg, smerten de holder ut, og du kan ikke få annet en den dypeste respekt for dem, sier hun.

Til tross for den alvorlige skaden ser det ut som Martin skal klare seg. Men foten kan ha fått permanente seneskader.

-Såret i foten var stort og ble sydd. Antagelig vil han ikke klare å strekke ut foten når skaden heles, men jeg skal gjøre alt jeg kan for han, sier Marina.

Betaler ofte fra egen lomme

Veterinærkostnadene er allerede oppe i flere tusen kroner. Fuglebeskyttelsen har per i dag ingen inntekter. Kovrigina og andre ildsjeler i organisasjonen betaler ofte store kostnader fra egen lomme. Heldigvis har mesteparten av kostnadene knyttet til Martins behandling blitt dekket gjennom en spleis.

Mange fugler skades av fiskeutstyr

Martin er fortsatt til rehabilitering, men nå i et annet rehabiliteringssenter med større utendørsområder.

Nøyaktig hva som skjedde og hvordan svartbaken havnet i snøret, får vi ikke svar på.

-Men generelt er det veldig mange fugler som skades av fiskeutstyr. Selv en liten krok eller en kort snørebit kan ta liv, sier Kovrigina.

Svartbak

Svartbak regnes som den største av måkeartene som hekker på fastlandet i Norge. Den har et vingespenn på 1,5 til 1,7 meter, og en normalvekt på 1,5 til 1,8 kg.

Vil du lese flere artikler om dyr? Abonner på vårt nyhetsbrev!

Andre artikler om fugler:

Redder måker: -Det er vi som tar deres områder, ikke omvendt

Krigen mot spurvene

Reddet måke som var forgiftet

Duer mister tær på grunn av menneskehår

En due i veien

Kråker, årvåkne, smarte og lærer av hverandre

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse