Foto: Marina Kovrigina
Gjennom hele året mater Marina Kovrigina i Fuglebeskyttelsen i Trondheim måker og andre fugler ved Nedre Leirfoss i Trondheim. I februar 2022 oppdaget hun en gråmåke som virket svimmel og ikke klarte å stå på beina. Plutselig kollapset den. Kovrigina, som har reddet og rehabilitert en rekke måker de siste årene, tok måken med seg hjem.
-Den lå helt stille og kjentes veldig myk ut. Jeg kjente at den fortsatt pustet. Jeg visste at om jeg tok den med til dyrlege, ville den bli avlivet med en gang, sier Kovrigina.
Fikk diaré
Hun bestemte seg for å se an situasjonen og la måken på et rent håndkle i et mørkt rom.
-Jeg holdt meg mest mulig unna, men jeg så at den endret posisjon og at den var i live, men den var tydelig veldig syk, sier hun.
Samme kveld begynte det å renne lys væske (diaré) fra rumpa til måken.
Kovrigina veide hele tiden for og imot om det var på tide å få måken avlivet og ba om råd fra andre som rehabiliterer fugler.
-Jeg fikk veldig god hjelp fra Gøril i Bodø og Julia i BirdAid. De mente at den kunne være forgiftet. Jeg bestemte meg derfor for å gi den litt mer tid, sier Kovrigina.
En lykkelig slutt
Kovrigina så til fuglen med jevne mellomrom. Etter to døgn lå det en omtrent en meter lang stripe med diaré på gulvet.
– Jeg dro på jobb, men da jeg kom hjem igjen kunne jeg ikke finne fuglen. Han lå ikke på gulvet. Jeg fikk gåsehud! Måken hadde sett nesten død ut i to døgn. Nå stod den på sengen min med vingene utslått og stirret på meg, som om den sa «hva slags sted er dette»? sier Kovrigina.
Kovrigina ble så opprømt at hun rev ned gardinene foran vinduet, slik at hun fikk åpnet vinduet med en gang.
-Han var så sterk og frisk! Han sto en liten stund i vinduskarmen, og så hoppet han ut og fløy i retning Nedre Leirfoss, forteller hun.
Ble frisk av seg selv
Da Kovrigina kom tilbake til rommet oppdaget hun at det lå en stor klump ved siden der måken hadde ligget.
-Han hadde kastet opp en stor klump med noe som ser ut til å være deig. Det ser ut som han har blitt forgiftet av deigen. Han trengte to døgn på å komme seg, men ble bra helt av seg selv. Det var helt utrolig og en stor lykke å se han fly av gårde, sier hun.
Hvordan måken har fått i seg deig, har hun ingen anelse om. Kovrigina er opptatt av at man må følge nøye med og vurdere situasjonen når man tar inn en skadet fugl.
-Det er så lett å avlive en fugl som er syk. Denne fuglen hadde ingen synlige skader, derfor syntes jeg det var riktig å se an situasjonen, sier hun.
Gjærdeig kan gi forgiftning
Kovrigina påpeker at mange tror at fugler kan spise hva som helst, og har flere ganger stoppet folk som prøver å mate fugler med muggen og bedervet mat.
Hun oppfordrer folk til å tenke over hva de fôrer fuglene med. Unngå også å kaste mat som fugler og dyr ikke tåler på en slik måte at de kan få tak i det.
Ifølge MSD Veterinary Manual kan inntak av gjærdeig medføre forgiftning hos dyr. Kort oppsummert skyldes dette at deigen utvides etter inntak, og produksjon av etanol forårsaket av gjæren. Kliniske tegn på forgiftning inkluderer alkoholforgiftning og utspilt mage.
Les også: Gjærdeig er farlig for hunder og katter
Kilde:
MSD Veterinary Manual: Bread Dough Toxicosis in Animals