Dyr og folk
   
Mørkegrå due som står på et rekkverk ved et vann. I bakgrunnen skimter vi flere duer.

Duer mister tær på grunn av menneskehår

Det er ikke uvanlig at duer mangler tær eller har lemlestede føtter. Tidligere trodde mange at årsaken er infeksjon eller kjemisk forurensning. Forskning knytter skadene til menneskehår.

Duer som befinner seg i bynære strøk mangler ofte en eller flere tær, eller har deformerte føtter. Årsaken ser ut til å være knyttet til menneskelig aktivitet.

Dette ifølge en studie som ble publisert i Biological Conservation i desember 2019.

Storbyer og byområder er blant de mest forurensede stedene fugler og ville dyr kan leve i. I byene er det søppel i gatene, ofte forurenset vann, lydforurensning og konstante utslipp av eksos og utslipp fra varmesystemer. For mennesker er det sunt å se ville dyr og fugler i byer og bynære områder. For fugler og andre ville dyr er ikke utfallet like godt.

Byduer er nært knyttet til menneskelig aktivitet. De spiser, lever og bygger reir i tett befolkede områder. I de fleste byer er det mange duer, det er lett å komme tett på dem, og de er lette å observere. Dermed er de også lette å bruke i studier som vil undersøke hvordan dette levemiljøet påvirker helsen deres, skriver forfatterne i innledningen av studien.

Mange duer uten tær

En av forfatterne bak studien, Fréderic Jiguet, sier i en kommentar til CNN at idéen til forskningen kom da han vandret gjennom en botanisk hage i Paris, og la merke til hvor mange av duene som hadde lemlestede bein og tær.

-Duer har et dårlig rykte i Paris, ja faktisk overalt i verden, sier han.

-Folk tror at duer er skitne fordi de ser dem vandre rundt i søppel med ødelagte beinstumper. Men fuglene er ofre for vår forurensning og våre aktiviteter, sier Jiguet.

Skader på duenes tær og føtter har innvirkning på fuglenes helse og levetid. Både i jakten på mat, evnen til å parre seg, og fordi en pågående nekrose (celle- og vevsdød) fører til større mottagelighet til annen sykdom.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Menneskehår kutter av blodforsyningen

En vanlig oppfatning er at duer får slike skader fordi de står i sin egen avføring. Ulike andre hypoteser inkluderer infeksjoner, skader fra kjemisk forurensning, eller skader fra avskrekkende midler som blir festet på bygninger for å holde duene unna. Men observasjoner på nært hold viser at duer ofte har menneskehår festet stramt rundt tærne eller føttene. Disse strammer seg mer og mer, helt til blodtilførselen kuttes av. Det vil igjen fører til at cellene og vevet dør (nekrose), og til sist til at tåen faller av.

Økte i takt med andelen frisørsalonger

Forskerne bak den aktuelle studien undersøkte skadde tær hos duer i 46 ulike områder i og rundt Paris. De fant at andelen duer med manglende tær og deformerte føtter økte i takt med andelen frisørsalonger i områdene.

De fant også at duer hadde færre i tær i områder med mer luft- og støyforurensning. Jo mer menneskelig aktivitet det var i et område, jo flere duer manglet tær.

I grønnere, mer uberørte områder, var duene oftere uten slike skader.

Forfatterne påpeker også at de ikke fant noen forskjell i andelen lemlestede føtter og tær hos lyse duer sammenlignet med mørke duer. Dette er et poeng, forklarer de, fordi mørke duer har mer motstandskraft mot patogener – altså det som forårsaker sykdommer, som bakterier og virus. Dette funnet antyder at det ikke er sykdom som er årsaken til de manglende tærne.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Andre artikler om fugler:

En due i veien

Reddet måke med alvorlig skade

Krigen mot spurvene

Mat på fuglebrettet

Kråker: Årvåkne, smarte og lærer av hverandre

Kunstig lys lurer mange fugler i døden

Når duer drømmer

Kilder:

Biological Conservation, desember 2019: Urban pigeons losing toes due to human activities

Forfattere: Jiguet F, Sunnen L, Prévot AC, Princé K

CNN, november 2019: Pigeons could be losing their roes because of human hair

Forfattere: Guy J, Wojazer B

 

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse