Aggresjon katter imellom viser seg som regel gjennom kroppsspråk og fresing, sint mjauing og knurring. Noen ganger kan det være vanskelig å skille aggresjon fra lek og lekeangrep, men særlig dersom aggresjonen fører til skader hos en eller begge kattene, er det viktig å gripe inn.
Det gjelder også dersom den ene katten blir et offer for den andres aggresjon. Selv uten synlige skader kan den oppleve mye stress knyttet til situasjonen.
Og når du griper inn må du ikke gjøre dette bokstavelig – legger du hendene på en (eller to) katter som er aggressive, kan du selv ende opp med skader. Bruk en papplate eller en håndduk eller lignende når du skal skille to katter. Du kan også avbryte med en lyd, for eksempel dørklokken. Slike verktøy kan også brukes før ting eskalerer, altså dersom kattene oppfører seg aggressivt og låser blikkene i hverandre.
Mange av oss velger å ha mer enn en katt. Dersom kattene har kjent hverandre fra de var kattunger er dette sjelden noen utfordring. Men uansett om kattene kjenner hverandre godt eller ikke, trenger de plass slik at de kan trekke seg tilbake og gjemme seg når de har behov for det. Det er også viktig at kattene har god tilgang til matskåler, vannskåler, dokasser og lignende. Altså at du har mer enn en av hver, og at du plasserer dem et lite stykke fra hverandre – slik at kattene slipper å kjempe om disse tingene.
Risikoen ved at katter som skal bo sammen er aggressive mot hverandre inkluderer at kattene og eieren kan bli skadet, eller at man gir opp og omplasserer den ene katten.
Tegn på aggresjon hos katter
Men først – hvordan vet du om katten er sint? Typiske tegn på aggresjon hos katter er:
- Pupillene utvides
- Ørene ligger flatt
- Knurring, sint mjauing og/eller fresing
- Halen stritter
- Katten skyter rygg
- Katten jager andre katter
- Om katten biter er det tegn på at den er veldig utrygg
Tegn på redsel hos katter:
- Pupillene utvides
- Ørene ligger flatt
- Værhårene er presset mot ansiktet
- Halen er klemt inntil eller under kroppen
Endringer hos en av kattene
Noen ganger kan to katter som tidligere har gått godt overens plutselig havne i konflikter med hverandre. Av og til kan dette skyldes sykdom. Enten ved at den syke katten har smerter eller plager som fører til at den er mer irritabel, eller at den andre katten reagerer på endringer hos den syke katten og dermed oppfører seg mer aggressivt.
Dersom du har en katt som oppfører seg aggressivt, er det derfor viktig å ta en prat med dyrlegen før du gjør noe annet. Dyrlegen kan undersøke om det er medisinske årsaker til aggresjonen, og du kan få gode råd om tiltak du kan prøve. Noen ganger kan medisiner hjelpe. Hør med dyrlegen om dette kan være aktuelt for din katt. Dersom katten(e) ikke er kastrerte, er dette et naturlig første steg. Ukastrerte hannkatter slåss for å ta kontroll på territorier
Utfordringen kan være utenfor huset
Aggresjon mellom katter i hjemmet kan skyldes at en (eller begge) katten forsvarer det mot en inntrenger. De kan for eksempel se en nabokatt gjennom vinduet, eller de er i stadige konfrontasjoner med en annen katt ute og lar dette gå utover den katten den deler hjem med. For å forebygge dette kan du prøve å følge med slik at du ikke slipper ut dine katter når nabokatten er i nærheten.
Det er vanlig at katter blir aggressive når en ny katt kommer inn i hjemmet. Sørg for at du ikke straks slipper kattene sammen. De trenger tid. Her kan du finne en oppskrift på hvordan du gradvis kan venne to katter til hverandre.
Med en god introduksjon går det ofte bra, men i noen tilfeller avtar ikke aggresjonen uansett hvor hardt du som katteeier jobber. Dersom du har mulighet til å snakke med en adferdsterapeut, kan det være nyttig. Dersom ingenting hjelper, må man vurdere om man vil omplassere den ene katten.
Aggressiv kattemor
Nybakte kattemødre kan være aggressive mot andre katter fordi de vil beskytte ungene sine. Pass på at kattemor og kattunger har et rolig, stille sted der de kan få være i fred. De bør ha minimalt med besøk. Aggresjonen går vanligvis over når kattungene blir større.
Råd som kan hjelpe om katten er aggressiv
- Oppsøk dyrlege og avklar om katten er frisk
- Kastrer (eller steriliser) katten, om den ikke er kastrert fra før av
- Tidlig inngripen har best effekt
- Lek masse med kattene. Sørg for at de får ut overskuddsenergi på en positiv måte
- Gi begge kattene alenetid med deg
- Pass på at du har nok kattedo, vannskåler, matskåler, liggeplasser og klorestolper, og at de er spredt rundt i huset (ikke samle alt på ett sted)
- Forsøk feromoner. Dette får du kjøpt i dyrebutikker i form av en diffuser. Den utsondrer en lukt som kan føre til at kattene blir mindre aggressive. Plasser diffuseren i stikkontakten i rommene som brukes mest.
- Dersom katten blir aggressiv i bestemte situasjoner eller på bestemte steder (for eksempel ved at den ligger under en stol og angriper andre), se om du kan unngå at katten havner i den situasjonen, eller sørg for at den ikke får tilgang til det stedet.
- Hold kattene atskilt i flere timer hver dag. Reintroduser dem gradvis til hverandre
Vanlige årsaker til aggresjon hos katter
- En ny katt i hjemmet
- En eller begge katten er ukastrerte
- Langvarige spenninger mellom to eller flere katter
- En kilde til stress i huset – for eksempel byggearbeid, nye mennesker eller nye dyr i huset.
- Sykdom
- En enkelthendelse utløste det
Bruk ros – aldri straff
Katter velger av og til å leve i sosiale grupper, men da har de også mulighet til å forlate gruppen om de føler for det. De sosiale gruppene vi skaper har vi satt sammen, med katter som kanskje har annen personlighet enn de katten din selv ville valgt å være sammen med. Dersom kattene bor sammen, har de ingen mulighet til å forlate gruppen.
Husk at straff ikke hjelper! Det kan tvert imot føre til at situasjonen blir verre. Akkurat som hos oss mennesker er det belønning ved positiv oppførsel som fungerer best. Vær tålmodig, trekk pusten dypt og pust ut når du blir stresset. Selv om det kan ta lang tid, kan du lykkes til slutt!
Andre artikler om katter:
Katten tisser inne: hva kan du gjøre?
Slik tar du best mulig vare på en gammel katt
Katter som leker – et tegn på god dyrevelferd
Kilder:
Journal of Feline Medicine and Surgery, februar 2019: Common feline problem behaviors: Aggression in multi-cat households
Forfatter: Ramos D
Cornell University, College of Veterinary Medicine: Feline behavior problems: aggression
The Humane Society of The United States: Aggression between cats
Forfatter: Wildman M
VCA Animal Hospitals: Treating aggression towards other household cats
Forfattere: Horwitz D, Landsberg G
ASPCA: Aggression between cats in your household