Dyr og folk
   
Hvit hund med brunt hode og brun hale og krøllete pels står i sjøkanten og ser inn mot land.

Hunder som skal omplasseres får lettere et nytt hjem hvis de får dra på besøk

Hunder omplasseres lettere om de får dra på besøk utenfor kennelen. Men ikke nødvendigvis til den de besøker.

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Animals i november 2023.

Kontakt med mennesker er et av de mest effektive tiltakene for å bedre velferden til hunder som er i kennel/omplasseringsgårder. Å tilbringe tid borte fra kennelen er vist å redusere stress. Det samme gjelder om hunden får overnatte en natt eller mer i et fosterhjem. I den aktuelle studien undersøkte forfatteren om slike tiltak påvirket hvor lang tid det tok før hunden fikk et nytt hjem.

Amerikansk studie

Studien er utført i USA. Der tar ulike redningsgårder/kenneler årlig inn millioner av hunder som er forlatt, har kommet bort fra eieren sin, eller som er levert inn av eiere som ønsker at hunden skal omplasseres. For mange hunder er nettopp det å komme til et slikt sted det som redder dem fra gaten eller fra å bli avlivet, men det er likevel stressende sammenlignet med å bo i et hjem.

De siste årene har man sett en positiv utvikling: hunder som har kommet bort blir oftere gjenforent med eieren sin, og flere hunder får nye hjem. Med andre ord er det færre hunder enn før som blir avlivet på grunn av hjemløshet.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Reduserte stress

I kennelen øker hundenes kortisolnivå (kortisol er et stresshormon). Men tid hundene tilbringer utenfor kennelen med mennesker reduserer stress og bedrer oppførselen. Hunder som er på besøk i et fosterhjem i en til to netter har også lengre perioder der de hviler.

I den aktuelle studien analyserte forskerne data om 1955 hunder fra 51 kenneler. Hundene fikk enten dra ut i noen timer med en person, eller de fikk være i et fosterhjem i ett til to døgn. Disse hundene ble sammenlignet med 25946 hunder som bodde i de samme kennelene, men som ikke fikk disse opplevelsene.

Opptil 14 ganger høyere sjanse for adopsjon

Forfatterne fant at hundene som fikk bli med en person ut i noen timer, eller overnattet i et hjem i en til to netter, hadde henholdsvis fem til 14 ganger høyere sjanse for å bli adoptert. Besøkene hadde best effekt når hundene fikk komme hjem til andre enn de som allerede jobbet i kennelen.

Forfatterne konkluderer med at de som jobber med å omplassere hunder (hunder som bor i en kennel, ikke i et hjem), bør vurdere å la hundene få gå på tur med personer som ikke jobber på kennelen, eller dra på korte overnattingsbesøk – som et ledd i å bedre velferden til hundene.

Hundene som fikk dra på besøk hadde vært lenger i kennelen enn de som ikke fikk det. Antagelig var det basert på et ønske fra de som jobbet i kennelen om å gi nettopp disse hundene en bedre mulighet til å få et nytt hjem.

Lærte mer om hundene

Etter at hundene hadde vært på overnatting eller tur, hadde kennelen ofte mer informasjon om hundene. Dermed hadde de også mer de kunne dele med potensielle nye eiere. I gjennomsnitt ventet hundene som var med på eksperimentet i ti dager før de ble omplassert etter tiltaket. Det var betydelig kortere tid enn tiden de hadde vært i kennelen før de dro på besøk.

Det tok lenger tid for tunge/store hunder og eldre hunder å bli omplassert. Forfatterne tror at store hunder kan være mer utfordrende å omplassere om de er vanskelige å håndtere (holde igjen i bånd når man går på tur).

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Fosterhjemmene besto vanligvis av middelaldrende voksne. Det var svært sjelden at noen ble bitt av hundene de hadde på besøk.

Sjelden fosterhjemmet som adopterte

Det var sjelden at de som tilbød hundene tur eller overnatting adopterte dem etterpå. I de tilfellene det skjedde, var det oftest de som hadde hatt hunden på overnatting som valgte å gi hunden et nytt hjem.

Det var en fordel at personer utenfor kennelen tilbød seg å være fosterhjem. Det økte sjansen for at hunden fikk et nytt hjem, noe som delvis kan skyldes at kennelen gjennom dem fikk nye mennesker som var interesserte i å bidra til å finne nye hjem til hundene – via andre kanaler (omgangskrets) enn den kennelen alt hadde.

I konklusjonen påpeker forfatterne at kennelens ressurser spilte en rolle for hvor suksessfulle disse tiltakene var. Organisasjonen må ha mulighet til å få tak i mennesker som vil ha hundene på tur eller besøk, og økonomi til å holde på med dette i tillegg til den vanlige driften.

Andre artikler om hunder:

Vi mistet hunden vår da vi var på ferie i Spania

Redder forlatte og mishandlede hunder i Spania

Ekstrem redsel hos hunder kan behandles

Hvilke hunderaser lever lengst?

Hunder prøver å redde eieren sin om de kan

Kilde:

Animals, november 2023. Vol 13 (22): The Influence of Brief Outing and Temporary Fostering Programs on Shelter Dog Welfare

Forfattere: Gunter LM, Blade EM, Gilchrist RJ, et al.

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse