Dyr og folk

Hunder: Prøver å redde eieren sin om de kan

Hunder bryr seg virkelig om eieren sin og forsøker å hjelpe dersom han eller hun er i nød.

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet PLOS ONE i april 2020.

Vi har alle hørt historier om hunder som har hjulpet mennesker som har vært i vanskeligheter. Kan det stemme at hunder vil hjelpe eieren sin dersom han eller hun er i nød? Det ønsket forskere ved Arizona State University i USA å finne ut av.

Trøster mennesker

Tidligere studier har vist at hunder er følsomme for menneskers humør og at de trøster mennesker. For eksempel har en studie vist at det er mindre sannsynlig at en hund går bort til et menneske som nynner på en sang, enn en person som er opprørt og gråter (later som). Forskning antyder også at hunder og eiere synkroniserer følelsene sine.

Det aktuelle eksperimentet involverte 60 hunder og eierne deres. Ingen av hundene hadde noen form for redningstrening fra før av.

Før testen begynte hadde eierne fått opplæring for å sikre at deres rop om hjelp skulle høres troverdige ut. De fikk også beskjed om at de ikke kunne bruke hundens navn. Dette var for å hindre at lydighet var årsaken til at de fikk hjelp.

Les også: Katter blir like knyttet til eierne sine som hunder

En tredjedel reddet eieren

Hovedeksperimentet gikk ut på at eieren var inne i en boks i testområdet. Boksen hadde en dør som var lett nok til at en hund kunne dytte den opp, og befri personen som var fanget inne i den.

Omtrent en tredjedel av hundene reddet eieren sin ut av boksen. Det høres kanskje ikke imponerende ut, men når man ser nærmere på studien er det virkelig det.

Totalt var det tre eksperimenter. I det første så hundene at en av forskerne la mat i en tom boks. Bare 19 av 60 hunder klarte å åpne boksen og få tak i maten. Dette er litt færre enn de som klarte å «redde» eieren. Dersom man kontrollerer hver enkelts hunds forståelse av hvordan boksen skulle åpnes, ser man at tallene fra redningseksperimentet ikke viser hvor mange hunder som forsøkte å hjelpe eieren.

Det var viktig å ta i betraktning både hundenes ønske om å hjelpe og mulighet til å hjelpe.

Les også: Hunder er bra for hjertet

Må vite hvordan de skal hjelpe

At to tredjedeler av hundene ikke engang åpnet boksen for å få tak i maten, er en sterk indikasjon på at det å redde noen krever mer enn motivasjon. Det handler også om evnen til å hjelpe.

Blant de hundene som var istand til å åpne boksen i kontrolleksperimentet, reddet 84 prosent eieren sin.

Ifølge forskerne viser dette at de fleste hunder ønsker å redde eieren sin om han eller hun er i fare, men de må vite hvordan de skal gjøre det.

En av forskerne sier i en kommentar om studien at det som virkelig er fascinerende, er at den viser at hunder virkelig bryr seg om menneskene sine. Selv uten noen form for trening i slike situasjoner, forsøkte hundene å redde mennesker som så ut til å være i nød.

Da de ikke lyktes, var det tydelig at hundene var opprørte over at de ikke klarte det, sier han.

En annen viktig faktor forskerne ønsket å ta høyde for, var hundens ønske om å være sammen med eieren. I et annet kontrollforsøk satt eieren i den samme boksen, men var avslappet og leste høyt. Da var det 16 av 60 hunder som åpnet boksen for å være sammen med eieren.

Les også: Hund i skolen: Slik kan hunder bidra til en bedre skoledag

Bjeffet og klynket mer når eieren var i fare

Hunder uttrykker ofte følelsene sine ved å bjeffe og klynke – særlig når de er stresset. Forskerne observerte disse tegnene i alle tre eksperimentene. I stresstesten (der personen i boksen ropte etter hjelp), var hundene mye mer stresset enn i de andre testene. De bjeffet og klynket mer når de oppfattet at eieren var i fare. Åtte hunder klynket under denne testen. Bare en hund klynket i eksperimentet der det ble gjemt mat i boksen.

Ved gjentatte eksperimenter ble hundene roligere på de to kontrolltestene, men ikke i stresstesten der de oppfattet at eieren var i nød. Eierens rop om hjelp førte til at hundene ikke ble roligere i dette eksperimentet. Det er foreløpig uklart om dette er en form for speiling av eierens bekymring, eller om det er ekte bekymring fra hundens side.

Hunder som tidligere hadde åpnet skap, søppelbøtter, dører og lignende, hadde fire ganger høyere sannsynlighet for å redde eieren, enn hunder som ikke hadde gjort slikt.

Forfatterne skriver avslutningsvis at det er behov for flere studier om dette.

Les også: Hunder speiler eierens stressnivå

Kilder:

PLOS ONE: Pet dogs (Canis lupus familiaris) release their trapped and distressed owners: Individual variation and evidence of emotional contagion. April 2020. Forfattere: Van Bourg J, Patterson JE, Wynne CDL.

Medical News Today, juni 2020:

Dogs will try to rescue their owners if they can

Berman R.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.
Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.
Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev her: http://eepurl.com/dtPttj

Facebook