Dyr og folk

Hunder er bra for hjertet

Å ha en hund i livet kan få en til å føle seg både lykkelig og elsket. Studier viser at dette ikke bare føles bra: Å eie en hund kan rett og slett være bra for hjertehelsen.

Dette ifølge en studie som ble publisert i Mayo Clinic Proceedings i august 2019.
Vi som har hund vet at det har mange gode sider. Du har en hengiven venn som alltid er glad for å se deg, og som sjelden sier nei takk til å gå en tur.

Nettopp det – at hundehold bringer med seg en mer aktiv livsstil, er godt nytt for hjertehelsen.
Ifølge den aktuelle studien hadde dyreeiere, og særlig hundeeiere, større sannsynlighet for å være aktive nok. Dessuten spiste de ofte sunnere, og hadde bedre blodsukker enn de som ikke hadde hund.
Deltagerne i studien var 1769 personer som bodde i Brno i Tsjekkia.

Ikke overraskende

I en uttalelse til ABC News sier en av forskerne at det ikke er overraskende at hundehold gir bedre hjertehelse. – Å eie en hund gir økt velvære. Det får oss til å bli mer aktive, det bedrer humøret, vårt sosiale liv, og kostholdet, sier han.

Les også: Dyr og vennskap

Det er fra før av kjent at en aktiv livsstil er positivt for helsen. Aktive mennesker lever lenger, og har lavere risiko for alvorlige helseproblemer som hjertesykdom, fedme, diabetes type 2, og noen typer kreft.

Hundens beste kan også være ditt beste

Når man får en hund i livet sitt, får man også en mer aktiv livsstil. Hunder trenger å luftes minst tre ganger om dagen, og de trenger annen lek og aktivisering. Man går kanskje ikke alltid en lang tur, men også flere korte turer, eller bare det å være ute i hagen og kaste ball, kan være nok til å øke hverdagsaktiviteten.

Les også: Kjæledyr og lykke

Turer og lek er viktig for hundens helse, og det kan være hundens vel man har i tankene mens man er ute og spaserer i vind, regn, snø og sol. Du tror kanskje at det er du som tar vare på hundens helse, men sannheten kan være at det er den som tar vare på din helse.

Kilder:

Mayo Clinic: New study says owing a dog may improve heart health
ABC News: Owning a dog can help your heart, study finds

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.
Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.
Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev her: http://eepurl.com/dtPttj

Facebook