Dyr og folk

Leter etter måter å begrense katters jakt på fugl og smådyr

Mange katteeiere bekymrer seg over kattens sterke jaktinstinkt, og antar at det er lite man kan gjøre for å begrense jakten på fugler og mus. Nå leter forskere etter metoder som kan hjelpe.

Ifølge en studie som ble publisert av forskere ved University of Exeter i januar 2019, bekymrer mange katteeiere seg for at katten reker gatelangs om nettene, og de antar at kattens jakt på fugler og mus er uunngåelig. Mange er føler at de ikke er i stand til å gjøre noe med dette, mens andre ikke ønsker å gjøre noe for å begrense kattens jakt.

Forskerne bak studien intervjuet katteeiere. De spurte om kattenes atferd, om hvilke bekymringer eierne hadde, og om hva de følte seg ansvarlige for. Svarene forskerne fikk tyder på at jakten ble sett på som naturlig atferd, noe som var utenfor katteeiernes kontroll. De som ønsket å begrense kattens jakt syntes dette var vanskelig uten å holde katten inne, og det var få som ønsket å begrense katten på denne måten.

Ulik atferd og ulike oppfatninger

Katteeiernes oppfatning av jakten var svært variert. Noen opplevde det som en positiv måte å holde skadedyr unna, mens andre bekymret seg for fuglebestanden og andre små dyr i nærområdet.

Kattene det ble spurt om hadde svært ulik atferd. Noen fanget flere fugler og små dyr hver uke, mens andre sjelden jaktet.

Katter er populære dyr, og det er mange av dem. I Storbritannia alene er det i dag omtrent 11 millioner katter. Det gjør at enkelte bekymrer seg for hva slags virkning kattene har på fugle- og dyreliv, og særlig på arter som det har blitt mindre av, som gråspurv.

Forskerne bak studien jobber aktivt sammen med katteeiere og dyrevernsorganisasjoner for å finne praktiske måter å begrense katters jakt, samtidig som man ivaretar katters helse og velvære.

Bjeller og portforbud

Metoder som brukes for å begrense katters jakt inkluderer å sette halsbånd med bjeller og skarpe farger på katter, og holde dem inne om natten.

Å holde katten inne om natten reduserer også sjansen for at den skal bli påkjørt.

Organisasjoner som er opptatt av fuglers vel, og katters vel, håper nå at man vil finne praktiske metoder som kan bidra til å begrense skader katter påfører dyre- og fugleliv, samtidig som man ivaretar katters velferd.

Studien er sponset av SongBird Survival, som er en forening for fuglevern. Den blir overvåket av en rådgivningsgruppe bestående av dyrleger, eksperter på katteatferd, representanter fra SongBird Survival, International Cat Care og RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals.).

 

Kilder:

University of Exeter: Roaming cats pray on their owners minds

 

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.
Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.
Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev her: http://eepurl.com/dtPttj

Facebook