Dyr og folk
   

Katter blir like knyttet til eierne sine som hunder

Det er ikke alltid lett å se at katter knytter seg like mye til de som tar vare på dem, som hunder gjør. Forskning antyder at vi undervurderer katters sosiale evner.

Noe av det vi anser som unikt med hunder, er evnen de har til å knytte seg til mennesker. Det er færre studier om katters atferd enn det er om hunders atferd, men forskning antyder at vi undervurderer kattenes sosiale evner.

Dette skriver forfatterne av en studie som har sett på nettopp katters tilknytning til omsorgspersoner.

Studien ble publisert i tidsskriftet Current Biology i september 2019, og ble også omtalt av Medical News Today.

Katter er kjent for å være uavhengige, og mange har diskutert hvorvidt katter virkelig knytter seg til eierne. Usikre katter vil ofte løpe unna eller gjemme seg, men for de fleste katter er eieren en trygg base.

For de fleste katter er eieren en trygg base

Nettopp dette undersøkte forfatterne av den aktuelle studien. De brukte eksperimenter som tidligere er utført med hunder og spedbarn. Forfatterne konkluderer med at katter knytter seg like mye til sine omsorgspersoner som spedbarn og hunder gjør.

I eksperimentene som ble brukt i studien, ble katten og omsorgspersonen deres plassert i et fremmed rom. Der var de sammen i to minutter, før eieren gikk ut av rommet i to minutter.

Det var kattens oppførsel da eieren kom tilbake til rommet igjen (i to minutter), som avgjorde hva slags bånd katten hadde til eieren.

Annonse

 Biologisk relevant atferd

Katter som opplevde eieren som en trygg base, fortsatte rolig å utforske rommet etter at eieren kom tilbake. Katter med en utrygg tilknytning til eieren, viste angst på ulike måter. Noen viftet med halen og slikket seg om munnen. Andre unngikk eieren, eller hoppet opp i fanget på vedkommende og ble liggende helt i ro.

Totalt så forskerne på 70 kattunger, og 38 katter som var mer ett år gamle.

64 prosent av kattungene, og 68 prosent av de voksne kattene, hadde et trygt bånd til eieren. Resten – 36 prosent av kattungene, og 34 prosent av de voksne kattene, var utrygge.

Annonse

Forskerne viser til tidligere forskning der samme eksperiment har vært utført med spedbarn og hunder. Disse viste at 65 prosent av spedbarn utviklet en trygg tilknytning til omsorgspersonen, mens 35 prosent hadde utrygge bånd. Hos hunder hadde 58 prosent en trygg tilknytning, mens 42 prosent var utrygge.

Ifølge forfatterne er slike bånd biologisk relevant atferd. Studien indikerer at når katter lever i et avhengighetsforhold til mennesker, søker de fleste katter til mennesker for trygghet.

 

Kilder:

Current Biology: Attachment bonds between domestic cats and humans, september 2019.

Forfattere: Vitale KR, Behnke AC, Udell MAR

 

MedlineNewsToday: Cats bond with caregivers just as much as babies and dogs

September 2019. Forfatter Berman R

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av boken Farlig ferie, en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd.

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Facebook

Annonse

Produkter