Dyr og folk

Dyr og vennskap

Som dyreeier har du ofte verdens beste og mest hengivne venn. Men den vennen kan også være en viktig kilde til nye vennskap

Når jeg kommer hjem fra jobb, står den ene katten vår i trappen og kroer seg, ivrig på kos og litt etterlengtet oppmerksomhet. Hunden står like innenfor døren og hele kroppen svinger i takt med halen. Øynene skinner av glede, og hun strever virkelig med å huske det hun har lært, og la være å hoppe opp på meg.

Med en slik velkomst, og en tilhengerskare som fotfølger meg gjennom huset, enten jeg bare skal på do en tur eller sette på en vaskemaskin, føler jeg meg aldri alene.

Når hunden og katten står med markert avstand til hverandre, men strekker seg mot meg, føler jeg meg riktig så populær.

Slik er det mange som føler det. Kjæledyr kan være viktige vern mot ensomhet, og det å være så ettertraktet, kan kanskje også gjøre noe med selvtilliten.

Større sannsynlighet for å bli kjent med andre

Dyr tilbyr ofte viktig vennskap i seg selv, men de kan også bidra til andre vennskap. En studie fra PLOS ONE i 2015 har vist at dyreeiere har større sannsynlighet for å bli kjent med folk i nabolaget enn de som ikke eier kjæledyr. Hundeeiere har fem ganger så stor sannsynlighet for å bli kjent med folk i nabolaget som andre dyreeiere, men at man i det hele tatt har et dyr sammen med seg, ser ut til å senke terskelen for at andre tar kontakt. Å eie samme type kjæledyr kan gi en felleskapsfølelse, og mange opplever sosial støtte fra folk de har møtt gjennom kjæledyret sitt.

Få av deltagerne i studien hadde negative erfaringer knyttet til å møte noen via kjæledyret. Slike hendelser kunne inkludere naboers klager på bjeffing eller katteslagsmål.

Viktig for mental helse

Vennskap og sosial støtte kan ha en beskyttende virkning på mental helse, dermed kan kjæledyr også være viktige faktorer i utviklingen av sunne nabolag, konkluderer forfatterne av studien som ble publisert i PLOS ONE i 2015.

Disse funnene er neppe overraskende for den som har et dyr i livet sitt. Enten det er katten som stjeler naboens sokker, hunden som du spaserer rundt i nabolaget med tre ganger om dagen, eller hesten som får deg til å tilbringe flere timer i stallen hver dag. Venner du møter gjennom felles interesse for dyr, kan kanskje være personer du aldri ellers ville tatt kontakt med. Vennskap på tvers av alder og andre ulikheter, men med hjerte for det samme.

 

Kilder:

PLOS ONE 2015: The Pet Factor – Companion Animals as a Conduit for Getting to Know People, Friendship Formation and Social Support

Forfattere: Wood L, Martin K, Christian H, Nathan A, Lauritsen C, Houghton S, et al.

 

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.
Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.
Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev her: http://eepurl.com/dtPttj

Facebook