Dyr og folk

Kan dyr være allergiske mot mennesker?

Noen mennesker er allergiske mot dyr, men kan også dyr være allergiske mot mennesker?

De aller fleste pelskledde dyr kan utløse allergi hos mennesker, skriver Norges Astma- og allergiforbund i sin artikkel om dyreallergi. Men kan også dyr være allergiske mot mennesker?

Blant de som har stilt dette spørsmålet før oss, er National Geographic. De spurte en ekspert ved Washington State University om katter kan være allergisk mot hunder, og omvendt, og om katter og hunder kan være allergiske mot mennesker.

Norsk studie om allergisk eksem

Svaret var ifølge eksperten, ja. Det er riktignok sjeldent, men hunder kan være allergiske mot flass fra katter og mennesker, og katter kan være allergisk mot flass fra hunder og mennesker, sa han.

I en norsk studie fra 1985 ble det utført en hudtest på 122 hunder med symptomer på allergisk eksem. Her skriver forfatteren at støv, husstøvmidd, og flass fra mennesker var de allergenene som oftest forårsaket umiddelbare hudreaksjoner.

– Hunder og katter kan ikke være allergiske mot mennesker

Ettersom vi ikke klarte å finne noen nyere studier som kunne bekrefte disse funnene, tok vi kontakt med Babette Baddaky Taugbøl, som er veterinær med spesialkompetanse på hudlidelser (dermatolog). Hun avkrefter at slik allergi kan oppstå.

– Nei, katter og hunder blir ikke allergiske mot mennesker. Tidligere, på 1980-tallet, trodde man at det var mulig. Da brukte man ekstrakter av epitel (overflateceller i huden) fra mennesker til å intradermalteste (det vil si at dyrlegen lager et lite hull i huden og stikker allergenet inn i hullet – en såkalt «prikktest») hunder og katter, og fant en god del reaksjoner. Det viste seg etterhvert at det kun dreide seg om irritasjonsreaksjoner, og ingen allergi. Produsentene for intradermal tester og blodprøver som tester på spesifikke antistoffer (serologiske tester) har fjernet human epitel fra sine «lister», forteller Baddaky Taugbøl til Dyr og Folk.

Om Mons eller Fido får symptomer på allergi, er det dermed lite sannsynlig at eieren er årsak til allergien.

Heldigvis.

 

Merethe Kvam

Utdannet journalist med 15 års erfaring.
12 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no.
Er engasjert i dyrevern, og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Har selv to katter, en hund og flere års erfaring med hest.

Facebook