Dette ifølge en studie som ble ledet av forskere ved University of Adelaide i Australia.
Studien er basert på 26 555 svar som ble avgitt i en spørreundersøkelse. Hundeeiere ble der gitt eksempler på tegn til mild til moderat frykt hos hunder. Disse tegnene inkluderte å unngå øyekontakt, krype sammen, dra halen mellom beina, klynking, risting eller skjelving. Ekstrem frykt ble beskrevet som at hunden kryper veldig sammen og/eller kraftige forsøk på å flykte, trekke seg unna, eller gjemme seg.
-Sjokkerende
En av forfatterne sier i pressemeldingen at det er velkjent at hunder kan være engstelige for å dra til dyrlege, men at de ikke var klar over hvor vanlig dette er.
-Det var sjokkerende å finne ut at opptil en av syv hunder viste tegn til ekstrem frykt ved dyrlegebesøk, og at hele 41 prosent av hundene viste tegn på mild til moderat frykt, sier hun.
Forskerne fant at de som hadde hunder med sterk frykt for dyrlegebesøk, kan reagere med å unngå å ta dem med til regelmessig helsesjekk, eller de venter for lenge med å ta med hunden til dyrlege når den har plager. Det kan føre til at tilstanden blir alvorlig før hunden får hjelp.
Engstelige hunder er vanskeligere å diagnostisere, og det tar lenger tid å undersøke dem. De kan også utgjøre en trussel for seg selv, ansatte på klinikken, og eierne.
Utstillingshunder var mindre utsatt
Forfatterne gjorde også noen uventede funn, deriblant at hunder som ble brukt i utstilling hadde mindre sannsynlighet for slik frykt. Dette kan skyldes at disse hundene fra tidlig alder er mer vant til stell og håndtering som minner om undersøkelser dyrlegen gjør. Det kan bety at frykten ikke nødvendigvis starter hos dyrlegen, men kan oppstå med erfaringer de har med seg hjemmefra.
Sannsynligvis var omgivelser eller bestemte hendelser den enkelte hunden hadde opplevd, viktigere bakenforliggende faktorer for frykten, enn hundens rase og alder.
Forfatterne håper at forskningen vil bidra til å fremme flere gjennomtenkte, proaktive prosesser og utdanning knyttet til samspillet mellom mennesker og dyr, klinikkmiljø, eller håndtering av dyr.
-Det finnes nok ikke en enkelt fasit, men forhåpentligvis vil tid, praksis og forskning finne mange svar som kan brukes til individuelle løsninger, slik at flertallet av hundene våre kan føle seg trygge når de er hos dyrlegen, sier forfatterne.
Kilder:
University of Adelaide: Risk factors that predicts a dog’s fear at the vet
August 2019.