Hvordan kan du på en best mulig måte lokke en fremmed katt til å komme bort til deg?
Forskere ved Paris Nanterre University´s Laboratory of Compared Ethiology and Cognition har sett nærmere på dette.
Utmerkede sosiale evner
I introduksjonen i studien skriver forfatterne at katter har utmerkede sosio-kognitive evner. De har utviklet en følsomhet for kommunikasjon med mennesker og sosiale evner som gjør at de kommuniserer med oss.
Katter kan for eksempel forstå når vi peker mot noe som er skjult, og de kan følge blikket vårt for å få mer informasjon. De ser også gjerne på eieren når de er i nærheten av en potensielt skremmende gjenstand.
Katter kan skille mellom uttrykk mennesker har for å vise ulike følelser. I tillegg kan de skille eierens stemme fra andre menneskestemmer, og de forstår når det er dem vi snakker til. De kan også endre sin oppførsel ut i fra de følelsene de fanger opp hos menneskene de bor med.
Forskning på kommunikasjon mellom mennesker og katter er fortsatt på et tidlig stadie.
Ulike måter å lokke på en katt
I den aktuelle studien ønsket forskerne å finne ut om stemmesignaler, visuelle signaler (kroppsspråk) eller en kombinasjon fungerte best for å lokke en katt til deg.
Forskerne trodde på forhånd at kattene ville reagere mer på stemmebruk enn på kroppsspråk fra mennesker.
Kattene i studien var 12 kafékatter, fordelt på to franske kattekaféer. Seks var kastrerte hannkatter og seks var kastrerte hunnkatter.
Først fikk hovedforfatteren, Charlotte de Mouzon, som også utførte eksperimentene, kattene til å bli vant til at hun var der.
Deretter møtte hun dem på ulike måter:
- Hun brukte stemmen til å lokke på dem, men brukte ikke kroppsspråk
- Hun strakte hånden mot dem, men sa ingenting
- Hun brukte både stemme og utstrakt hånd til å lokke på dem
- I kontrollsituasjonen gjorde hun ingenting for å lokke på dem
Lokkingen som ga best effekt
Kattene reagerte mest på bruk av både stemme og kroppsspråk. Da kom de raskest bort til henne. Men, til forskernes overraskelse, kom de nest raskest de gangene forskeren kun strakte hånden mot dem uten å si noe. De reagerte altså minst på kun lokking ved hjelp av stemmen.
Ellers vet man at katter liker at vi snakker «babyspråk» til dem. Det har Mouzon tidligere forsket på.
Forskerne trodde derfor at stemmebruk ville gi bedre respons enn det gjorde. De har en teori om at dette kan være annerledes hos katter som møter fremmede mennesker (som kattene i denne studien gjorde), enn katter som kjenner mennesket som henvender seg til dem.
Forskerne la også merke til at kattene viftet mer med halen når forskeren kun snakket til dem. De viftet enda mer med halen når forskeren verken snakket til dem eller strakte hånden mot dem.
Hos katter er vifting med halen et tegn på stress.
Bruk tydelige visuelle tegn
Med andre ord liker katter bedre at vi lokker på dem med kroppsspråk enn med bare stemmebruk, og aller best liker de om vi bruker både stemmen og en utstrakt hånd.
I konklusjonen skriver forfatterne at folk bør oppfordres til å bruke tydelige visuelle tegn – en utstrakt hånd – når man ønsker å få kontakt med katter. Dette gjelder særlig når det er en katt man ikke kjenner.
Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Andre artikler om katter:
Demens hos katter: symptomer og råd
Har du en gammel katt? Slik tar du best mulig vare på den
Katten Aksel kom til Trondheim i motorrommet på en buss
Kilde:
Animals, vol. 13 2023: Multimodal Communication in the Human–Cat Relationship: A Pilot Study
Forfattere: De Mouzon C, Leboucher G