Mange av oss snakker med dyrene våre på samme måte som vi snakker med babyer. Stemmeleiet blir høyt, vi drar ut vokalene og stiller korte, repeterende spørsmål.
Fra før av har studier vist at hunder er mye mer oppmerksomme når vi snakker til dem på denne måten. Nå har forskere funnet at det samme gjelder katter – men bare når de hører en stemme de kjenner godt.
Les også: Katter kan gjenspeile eierens personlighetstrekk
Studien
For å finne ut om katter reagerer mer på slikt språk, rekrutterte forskerne 16 katter og eierne deres til studien. Studentene tok med seg kattene til et kattevennlig rom ved et veterinærinstitutt utenfor Paris.
Katteeierne var studenter ved veterinærsstudiet. De satt sammen med kattene sine uten å si noe. Samtidig ble det spilt av lydopptak via en høyttaler. I opptakene hørte kattene eieren si fem enkle setninger, som: «vil du leke?» eller «vil du ha en godbit?».
De første tre setningene ble sagt med normal tale – altså slik vi snakker til andre voksne. Den fjerde ble sagt med «babyspråk», mens den femte setningen ble sagt med normal tale.
Les også: Katter lærer navnet på andre katter i familien
Subtile tegn
Når hunder hører slik tale ser man straks på kroppsspråket at de blir mer oppmerksomme. Katters tegn er mer subtile. De kan vende ører eller hodet mot lyden, ta en pause i pelsvask eller lignende.
Forskerne rangerte katters reaksjon på en skala som gikk fra null til tyve. Tyve var den tydeligste reaksjonen.
Da kattene hørte de tre første setningene, ble de gradvis mindre interesserte. Reaksjonen startet på 13 da eieren begynte å snakke, og falt i gjennomsnitt til fire. Men da de hørte den fjerde setningen, økte reaksjonen til 14. Ved neste setning falt den igjen til seks.
Forskerne gjentok eksperimentet, men denne gangen fikk kattene høre en fremmed stemme. Kattenes reaksjon startet høyt med en score på 15, men falt til fem og tok seg ikke opp igjen.
Vil du lese mer om dyr og dyrevelferd? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Kommunikasjonen går begge veier
Hunder reagerer både når noen de kjenner og når fremmede bruker «babyspråk». Forskerne tror at dette skyldes at hunder er vant til å forholde seg til å høre på flere mennesker.
Funnene antyder at katter – i likhet med hunder – oppfatter menneskene sine som sine omsorgspersoner, et forhold som kan minne om forholdet mellom foreldre og barn.
Og kommunikasjonen går begge veier: Voksne katter mjauer sjelden til andre dyrearter, unntaket er mennesker. Og katters maling ser ut til å ha utviklet en høyfrekvent tone som appellerer spesielt til oss mennesker.
Kilder:
Animal cognition, oktober 2022: Discrimination of cat-directed speech from human-directed speech in a population of indoor companion cats (Felis catus)
Forfattere: de Mouzon C, Gonthier M, Leboucher G
Science, oktober 2022: Cats react to ‘baby talk’—but only from their owners
Forfatter: Grimm D