Dyr og folk
   
Rød langhåret katt, engstelig, står bak en gjerdestolpe på fortauet.

Demens hos katter: Symptomer og råd

Man regner at nær halvparten av katter i 11–15 års alder har redusert kognitiv funksjon, en tilstand som minner om demens hos mennesker. I denne artikkelen kan du lese om typiske symptomer og hva du kan gjøre for å hjelpe katten din.

Kognitiv dysfunksjonsyndrom er en etablert tilstand hos katter som har mange likhetstrekk med Alzheimers sykdom, hvor kognitive evner svekkes og fører til demens.

Ifølge ASPCA har man beregnet at mer enn halvparten av katter i 11 til 15 års alder, og 80 prosent av katter i 16 til 20 års alder, har redusert kognitiv funksjon.

Les også: Kattejakt

Katter som har denne tilstanden oppfører seg annerledes enn de gjorde da de var yngre. Det kan føre til at de glemmer hvor dokassen er og at de generelt er mer forvirret. Katter med demens kan vise behov for mer eller mindre kontakt med menneskene sine. De kan også føre til angst, og til at katten reagerer aggressivt, eller annerledes, mot mennesker og andre dyr i familien.

Les også: Slik tar du vare på din gamle katt

Tegn på demens hos katter

Typiske symptomer på kognitiv svikt – demens – hos katter inkluderer blant annet:

  • Katten har vært husren før, men begynner nå å tisse eller gjøre fra seg på andre steder enn i dokassen
  • Oppfører seg som om den ikke kjenner igjen kjente mennesker og dyr
  • Går seg bort på kjente områder – har problemer med å finne frem i huset
  • Vandrer rundt uten mål og mening
  • Setter seg fast eller klarer ikke å komme seg forbi hindringer som den tidligere ikke hadde problemer med
  • Er mindre interessert i kontakt og kos – eller trenger konstant kontakt, blir mer «klengete»
  • Mjauer mer, særlig om natten
  • Virker mer irritabel
  • Sover urolig
  • Spiser mindre
  • Sover mer på dagen

Det er viktig å ta kontakt med dyrlege for å få avklart om katten har kognitiv svikt, eller om det kan være annen sykdom som er årsak til endringen. Dyrlegen kan også gi råd om behandling.

Les også: Drikker katten nok?

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Behandling

Behandling kan inkludere endringer i kattens omgivelser, som å sørge for enklere tilgang til dokasser, mat og vann. Kanskje trenger du å sette ut flere dokasser, matskåler og vannskåler på ulike steder i huset.

Bruk kattedo med lave kanter, slik at det er enkelt for katten å komme seg opp i den.

Spesialfôr, beroligende tiltak og eventuelt medisin kan også være aktuelt.

Kilder:

The Veterinary Record 2021, 188 (1): Cognitive dysfunction in cats: Update on neuropathological and behavioural changes plus clinical mangement

Forfattere: Sordo L, Gunn–Moore DA

ASPCA: Older cats with behavior problems

Vetwest Animal Hospital: How long do cats live? Aging and your feline

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret
author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse