Dyr og folk
   

Drikker katten nok?

Katter som ikke får i seg nok væske kan få en rekke helseproblemer. Den vanligste årsaken til at væskebehovet ikke dekkes er sykdom – men også konflikter med andre katter i hjemmet kan gjøre det vanskelig for katten å få i seg nok drikke.

Å få i seg nok væske er avgjørende for helsen til både mennesker og dyr. God væsketilførsel er nødvendig for en rekke funksjoner i kroppen. Deriblant temperaturregulering, normal elektrolyttbalanse, fordøyelse, smøring av ledd, og tilførsel av oksygen og andre næringsstoffer til kroppens organer.

Katter taper væske gjennom urin, avføring, galle, svette (gjennom potene) og fukt i utånding. Eldre og syke katter blir lettere dehydrerte enn friske, unge katter.

Les også: Gamle katter foretrekker varm mat

Hvor mye vann trenger katten?

Katter trenger omtrent 1–1,3 desiliter per 2,2 kg per dag. En katt på 4,5 kg trenger omtrent 2–2,5 desiliter vann per dag. Dersom katten spiser mye våtfôr/boksmat trenger den ikke like mye vann ettersom det er mye vann i maten.

Dehydrering hos katter skjer typisk fordi katten ikke drikker nok, eller fordi den har et stort væsketap. Årsaker til dehydrering hos katter kan være diaré, oppkast, kronisk nyresykdom, feber, heteslag/varmt vær, diabetes, skader og høyt stoffskifte. Andre årsaker kan være knyttet til medisinbruk, tann/munnproblemer, og at den ikke har tilgang til vann. Sistnevnte kan skyldes at eieren ikke setter ut vann, eller at det er flere katter i huset og at konflikter dem i mellom hindrer katten tilgang.

Les også: Farvel, Stella

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Tegn på dehydrering hos katt

Vanlige tegn på at katten er dehydrert er at den blir slapp, at den mister matlysten, peser, at slimhinnene blir tørre/klebrige og at huden blir mindre elastisk. I alvorlige tilfeller vil øynene være innsunkne.

Dersom du mistenker at katten din ikke får i seg nok drikke, bør du straks ta kontakt med dyrlege.

Dehydrering kan gi en rekke alvorlige konsekvenser. Nedsatt sirkulasjon kan blant annet føre til organsvikt, manglende evne til å kontrollere kroppstemperatur, hjerterytmeforstyrrelser og død.

Hos mennesker kan et væsketap på så lite som to prosent forårsake kognitiv svekkelse.Kognitive evner, eller kognisjon, er et vanlig begrep innen medisinen og psykologien. Det omfatter blant annet evne til oppfatning, tenking, oppmerksomhet, hukommelse, problemløsning, språk og kommunikasjon.

Forfatteren av en artikkel publisert ved Purina Institute påpeker at framtidig forskning bør se på hvordan væsketap hos dyr virker inn på hjernehelse og kognitive evner.

Les også: Hvorfor mister katten pels

Vil lete etter årsaken

Dyrlegen kan behandle dehydrering med intravenøs væsketilførsel. En viktig del av behandlingen er å finne ut  hvorfor katten er dehydrert og eventuelt behandle den underliggende tilstanden. Du kan også få nyttige råd tilpasset din katt om hvordan du skal sørge for at den får dekket væskebehovet.

Annonse
Annonse med bilde av boken Julemonsteret

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Forebygg dehydrering hos katt

Det er viktig å sørge for at katten har god tilgang til rent og friskt vann til enhver tid. En rekke medisinske tilstander hos katter, deriblant nyresykdom og blærestein, kan bedres ved tilstrekkelig væskeinntak.

Vask vannskålen (og matskålen) hver dag og fyll den med rent friskt vann. Ha gjerne flere skåler tilgjengelig på ulike steder i huset. Noen katter drikker mer dersom de får en vannfontene. Noen katter liker ikke at værhårene kommer borti kanten av vannskålen. Ved å fylle skålen helt opp, eller ha større skåler, kan du unngå det.

Hvis katten drikker lite, men liker boksmat/våtfôr kan det hjelpe. Du kan også forsøke å tilsette litt ekstra vann i våtfôret. Om katten din foretrekker tørrfôr kan du forsøke å tilsette vann til det. Fôret vil absorbere vannet og bli mykere. Dersom du gjør dette veldig gradvis, kan katten venne seg til det.

Du må aldri tvinge en katt til å drikke!

Les også: Hvorfor blir katter omplassert?

Kilder:

Cornell University College of Veterinary Medicine: Hydration

Cummings School of Veterinary Medicine Clinical Nutrition Service: Tips and tricks to get your cat to drink more water 

Forfatter: Linder DE

Pets by WebMD: Cat dehydration: Symptoms, Causes and treatments

Purina Institute: Water needs and hydration for cats and dogs

Forfatter: Zanghi BM

 

 

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse