Bildet er redigert. Katten på bildet satt ikke ved siden av liljen.
Liljer er mye brukt til å pynte opp i hus, hager og dekorasjoner. Men mange er ikke klar over at liljer er farlig for katter. De fleste kan heller ikke korrekt identifisere plantene i sitt eget hjem. Dette skriver forfatterne av en studie som ble publisert i Topics in Companion Animal Medicine i 2010.
Katter er svært følsomme for giften i liljer. Så lite som to blader eller en del av en enkelt blomst har ført til dødsfall. Hele planten – kronblader, pollenbærer, blader og pollen er giftig. Det er normalt at katter spiser litt gress og planter, men selv så lite som noen pollenfrø den slikker ut av pelsen, kan føre til akutt nyresvikt i løpet av svært kort tid, skriver amerikanske FDA.
Les også: Nikotinforgiftning hos familiedyr
Symptomer på forgiftning
Første symptom på at katten har blitt forgiftet etter å ha spist (av) liljer er oppkast. Dette reduseres gradvis i løpet av to til fire timer. Katten får også økt spyttutskillelse, den vil ikke spise og er ikke seg selv. Innen 12–24 timer kan katten begynne å tisse ofte – et tegn på at nyrene skades. Deretter, om nyrene sviker, vil katten slutte å tisse fordi nyrene ikke er i stand til å produsere urin.
Ubehandlet kan en katt dø 4–7 dager etter å ha spist av en lilje.
Liljefamilien består av mer enn 700 arter. Liljer er farlig for katter på ulike måter. Noen liljetyper gir nyresvikt, noen er giftige for hjertet og kan gi hjerterytmeforstyrrelser. Noen typer gir ikke dødelig utfall, men kan irritere kattens munn og spiserør. FDA er klar på at dersom katten din har spist av en lilje – uansett hvilken type lilje det er – bør du straks ta kontakt med dyrlege.
Les også: Passiv røyking skader også dyr
Tidlig behandling er avgjørende
Tidlig behandling hos dyrlege er avgjørende dersom katten har blitt forgiftet. Kommer du tidlig inn, kan dyrlegen gi katten noe som får den til å kaste opp og væsketilførsel for å hindre dehydrering og bevare nyrefunksjon.
Unge katter har normalt velfungerende nyrer. Dersom en ung katt viser tegn til akutt nyresvikt, er noe av det første dyrlegen gjør å undersøke om den har spist noe giftig.
Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Hva vet katteeiere om katters risiko for liljeforgiftning?
I en studie som ble publisert i Journal of American Animal Hospital Association i 2011, har forfatterne sett på forholdene ved og utfallet av 57 tilfeller der katter ble forgiftet etter å ha spist (av) liljer.
Formålet ved studien var å finne ut hva katteeiere med katter som ble forgiftet av liljer visste på forhånd. Det ble sendt spørsmål til katteeiere som hadde rapportert forgiftning til Animal Poison Control Center i april 2009. Totalt ble 48 personer som til sammen hadde 57 katter inkludert i studien. 69 prosent av katteeierne sa at de kjente igjen liljer, og 27 prosent visste at liljer var giftige for katter før katten ble forgiftet.
Eiere av katter som ikke visste at liljer var giftige, lot liljene stå fremme der det var lett for kattene å få tak i dem. I hjem der man var klar over giftigheten, oppsøkte kattene blomstene.
Les også: Væskebehov hos katter
Katteeiere bør unngå å ha liljer
93 prosent av kattene i studien kom raskt til dyrlege og 87 prosent utviklet ikke symptomer, eller symptomene ble behandlet og var forbigående. Fem prosent av kattene hadde tegn på nyreskade ved siste oppfølging, og fem prosent av kattene ble avlivet på grunn av nyresvikt.
Dersom du har katt er det best å unngå liljer i huset. Dersom du likevel vil ha disse blomstene, må du forsikre deg om at de er utenfor kattens rekkevidde.
Kilder:
FDA: Keep lilies away from your cats
Topics in Companion Animal Medicine, 2010: Lily toxicity in the cat
Forfatter: Fitzgerald KT
Journal of American Animal Hospital Association, 47 (6), 2011 :Exposure circumstances and outcomes of 48 households with 57 cats exposed to toxic lily species
Forfattere: Slater MR, Gwaltney-Brant S