Dyr og folk
   
Valper kjøpt hos seriøse oppdrettere har bedre helse og færre atferdsproblemer.

Slik gjør du hjemmet trygt for dyr

Før du anskaffer familiedyr bør du sørge for å dyresikre hjemmet. Mange ulykker kan forebygges med gode forberedelser.

Det kan være nyttig å starte med å se seg rundt. Hvilke ting i hjemmet, eventuelt også hagen, og hvilke vaner og uvaner kan sette et dyr i fare? Slenger familien alltid døren igjen bak seg uten å se seg for? Har man liljer på bordet, paracet og sukkerfri tyggegummi liggende i åpne sekker på gulvet i gangen? Legger man klærne i vaskemaskinen litt etter litt, og setter den på uten å se inni den først?

Tenk over hvilke ting som kan være farlige for dyret og hvilke ting du er redd for av andre årsaker. Pynteting kan settes høyt. Farlige ting bør oppbevares bak lukkede dører.

Unngå giftige planter

Ikke ha giftige planter i hjemmet. Mange dyr kan finne på å spise på blomster og potteplanter. Noen planter – som liljer – er svært giftige for katter.

Hunder og katter kan også bli forgiftet av en rekke matvarer som er trygt for oss mennesker å spise. Dette inkluderer blant annet løk, druer, sjokolade og sukkerfri tyggegummi. Hold alt av mat utenfor rekkevidde for dyrene. Vil du gi dyret noe utenom de vanlige måltidene, bør du være sikker på at det tåler maten du gir det.

Mye av det vi har i huset kan være giftig. Sørg for at medisiner, sigaretter/tobakk/e-sigaretter, rengjøringsmidler, kjemiske midler til bil (for eksempel frostvæske, som smaker søtt og er svært giftig), plantemidler og annet potensielt farlig, blir oppbevart slik at dyret ikke kan få tak i det.

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Annonse

Skjul ledninger

Noen hunder og katter klarer å åpne dører og skapdører. Dersom dine dyr gjør dette, og de slik kan komme til på steder du ikke vil ha dem, kan du bruke barnesikring eller eventuelt låse døren.

Skjul ledninger! De kan festes stramt mot vegger og over lister, eller du kan kjøpe egne ledningsskjulere. Både gnagere, hunder og katter kan finne på å tygge på løse ledninger. Det kan være farlig for dyret der og da, og resten av familien dersom en ødelagt ledning ikke blir oppdaget. Det kan også være brannfarlig.

Farlige vaner og uvaner

Slenger familien døren igjen bak seg uten å se seg for? Et dyr kan komme ilende til for å bli med deg ut. Treffer døren dyret, kan det drepe det. Se deg for, og lukk døren pent. Sjekk alltid vaskemaskin og tørketrommel før du setter den på. For et dyr kan det være en innbydende og koselig hule, helt til det blir en dødsfelle.

Annonse

Katter kan også finne på å krype inn i en åpen bil, legge seg under bilen, eller krype inn i motorrommet. Ikke la bildøren stå åpen uten at du følger med. Sjekk under bilen og slå i panseret før du kjører.

Hunder – og særlig valper – er impulsive og liker å leke. Katter er nysgjerrige og kommer seg til på de utroligste plasser. Husk det, når du sikrer huset.

Ryddig og trygt

Valper (men også voksne hunder og andre dyr) elsker å tygge på ting. Første bud er å sørge for at den har nok av ting tilgjengelig som det er lov til (og morsomt) å tygge på, som tyggeleker og lignende. Gjem unna ting du er redd for. Man kan fort se nytten av å bli mer ryddig når man får dyr i huset. Særlig dersom du har en katt som konsekvent tisser på skitne t-skjorter som ligger på gulvet, eller får tygget istykker hælen på finskoene. Eller – som vi opplevde da datteren vår var på rideleir – når hunden har gravd ned skoen din under uthuset.

En bonus ved å dyresikre hjemmet er at det også er tryggere for resten av familien, tryggere om du får småbarn på besøk – og at det kanskje blir enda mer ryddig.

Kilder:

PDSA: Making your home dog friendly

Vetsnow: Seven simple ways to create a dog-friendly house

American Humane: Pet-proofing your home

 

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse