Da vi var i Spania i fjor sommer, gjorde dyrlegen en kjapp undersøkelse av hunden vår da hun fikk markkur før hjemreise.
– Er hun ikke sterilisert? spurte han og så litt overrasket ut.
– Dere burde sterilisere henne. Det kan gi henne et lenger og friskere liv, sa han.
Studier vi har sett på tyder på det samme: kastrerte og steriliserte hunder lever lenger enn ukastrerte hunder. For hannhunder kan resultatene variere. Men hos tisper er effekten tydelig.
Kastrering av hunder er vanlig i de fleste europeiske land. I USA er omtrent 80 prosent av alle hunder kastrerte. Men før jeg kom i prat med denne dyrlegen, var ikke dette et tema jeg hadde tenkt på eller diskutert.
– Åpen for at loven kan revideres
Hilde Røssland, leder for Smådyrpraktiserende veterinærers forening bekrefter at kastrering av hunder er svært vanlig i andre land.
– Loven i Norge er tydelig på at hunder ikke skal kastreres eller steriliseres uten at det er nødvendig grunnet hundens helse eller velferd. Årsaken til at det ikke reageres på dette er nok at denne loven har vært en del av lovverket lenge. Dette er svært forskjellig fra resten av Europa. Vi vet at blant annet sterilisering av tisper bærer med seg mange potensielle helsefordeler. Veterinærforeningen er åpen for at loven kan revideres i tråd med oppdatert forskning, sier Røssland.
Steriliserte tisper har tydelig lenger levetid
I 2018 ble det publisert en analyse om hunders levetid og årsaker til død i The Journal of Gerontology. Dette var den største analysen på dette området til da. Den omfattet 81 000 hunder i Nord-Amerika og 5100 hunder i Storbritannia. Hundene døde i perioden 1984 – 2004 eller januar 2009 til desember 2011.
Hunder som døde før de ble ett år, og hunder som ble avlivet av årsaker som ikke var knyttet til helse, ble ekskludert fra analysen.
Forfatterne fant en liten forskjell i levetid da de så på kjønn. Men da forfatterne så på kastrerte og steriliserte hunder oppdaget de større forskjeller: steriliserte tisper hadde tydelig lenger levetid enn tisper som ikke var sterilisert.
De fant at storparten av kjønnsforskjeller ved levetid hos hunder, kan knyttes til om de er kastrerte eller ikke.
I denne studien fant de at ukastrerte hannhunder levde litt lenger enn kastrerte hannhunder. Andre studier har funnet at kastrerte hannhunder lever lenger enn ukastrerte hannhunder.
Lite forskning om levetid relatert til kjønn
Til tross for at det har vært forsket mye på hunders levetid, finnes det relativt lite forskning om hunders levetid relatert til kjønn.
En årsak kan være at man da har fire varianter man må se på:
- Hannhund
- Kastrert hannhund
- Tispe
- Kastrert tispe
Hunder (i andre land enn Norge) blir ofte kastrert tidlig i livet.
Flere andre studier har kommet til samme konklusjon: steriliserte tisper lever lengst, mens tisper som ikke er sterilisert har kortest forventet levetid – når man ser på de fire variantene under ett.
– Lever lenger, sunnere og lykkeligere liv
Kastrerte hunder lever lenger, sunnere og lykkeligere liv, fordi de har færre atferdsproblemer og er mindre utsatt for infeksjoner, degenerative sykdommer og traumatiske årsaker til død, sier forfatterne av studien i en pressemelding.
Sterilisering beskytter også tisper som blir sterilisert før første løpetid mot kreft i pattene (jursvulst).
Risiko
Men det er også noe risiko ved sterilisering eller kastrering av hunder. Det kan redusere risikoen for noen typer kreft, men det kan øke risikoen for andre krefttyper og autoimmun sykdom. Tidlig sterilisering av tisper, altså før første løpetid, blir ofte anbefalt. Men forskerne anbefaler å vente med å kastrere store hunder til de er ferdig utvokst. Dette for å redusere risikoen for en type beinkreft som er vanlig hos store hunder. De skriver videre at hvert enkelt tilfelle må diskuteres med dyrlege.
– Alle kirurgiske operasjoner medfører en viss fare i seg selv. Mange er også oppmerksomme på at kastrerte eller steriliserte hunder lettere legger på seg. Kastrering av tisper øker risikoen for urinlekkasje, men det kan forebygge jursvulster og selvsagt at hunder får akutt livmorbetennelse senere i livet, sier Røssland.
Kan virke inn på forventet levetid
En annen studie, denne fra 2022, har sett på forventet levetid for hunder i Storbritannia. Denne så på data 30 563 hunder som døde i perioden 2016-2020. Av disse var 57,4 prosent kastrert eller sterilisert.
Både steriliserte tisper og kastrerte hannhunder hadde høyere forventet levealder enn tisper som ikke var sterilisert og ukastrerte hannhunder.
Kastrering kan ha en direkte effekt på risiko for flere tilstander og kan derfor endre forventet levetid, skriver forfatterne.
Det kan for eksempel redusere eller fjerne risikoen for livmorbetennelse, en potensiell livstruende tilstand som rammer to prosent av ukastrerte tisper under 10 år.
Kastrering reduserer risikoen for noen typer kreft og hjerte- og karsykdommer. Det kan også øke risikoen for noen sykdommer, deriblant enkelte kreftformer.
– Bør leses og vurderes
Vanlige årsaker til at hunder kastreres i Norge i dag er sykdom i prostata, sykdom i testiklene eller atferdsproblemer. Der har det vist seg at kjemisk kastrering er en god, langsiktig løsning. Hos tisper er utviklingen av livmorbetennelse den vanligste årsaken, forklarer Røssland.
– Disse studiene viser at steriliserte og kastrerte hunder lever lenger. Bør denne informasjonen, og et slikt tilbud, være mer tilgjengelig også for norske hundeeiere?
– Jeg tenker absolutt at denne litteraturen bør leses og vurderes, og at en vurdering av loven som den står bør vurderes basert på denne forskningen, sier Røssland.
Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.
Flere artikler om hunder:
Hvilke hunderaser lever lengst?
Hunden gjesper – hva betyr det?
Spanske myndigheter ekskluderer jakthunder fra ny lov om dyrevelferd
Tor André og Dikki: En kjærlighetshistorie
Kilder:
The Journals of Gerentology, vol. 73 (2), 2018: Do female dogs age differently than male dogs?
Forfattere: Hoffman JM, O´Neill DG, Creevy KE, Austad SN
The University of Alabama at Birmingham: Spaying and neutering dogs can help them live longer
Scientific Reports (12), April 2022: Life tables of annual life expectancy and mortality for companion dogs in the United Kingdom
Forfattere: Tzu-Yun Teng K, Brodbelt DC, Pegram C, Church DB, O´Neill DG
Mattilsynet: Kastrering av hund