Dyr og folk
   

Spanske myndigheter ekskluderer jakthunder fra ny lov om dyrevelferd

I februar 2023 vedtok det spanske parlamentet en ny lov om dyrs rettigheter. Den gir mange dyr i Spania bedre beskyttelse, men de spanske jakthundene – som blir utsatt for stor brutalitet, er ekskludert fra den nye loven.

Kommentar

Loven tar for seg en rekke tiltak som skal beskytte dyr. Deriblant blir salg av hunder, katter og ildere i butikker forbudt, hunder og katter kan ikke holdes på små avgrensede områder (som balkonger eller kjellerrom), alle som ønsker å kjøpe hund må gå på et kurs først, det blir forbudt å bruke ville dyr i sirkus, og dyremishandlere kan bli idømt fengselsstraff.

Med andre ord innebærer loven en rekke endringer som vil bedre dyrevelferden i Spania.

Men loven ekskluderer altså spanske jakthunder – galgos og podencos, okser brukt i tyrefektning, og andre dyr som blir brukt i tradisjonelle aktiviteter i landlige omgivelser.

Den spanske galgoen blir brukt til en bestemt type jakt på hare. Dette er konkurranser (løp) der hundene skal fange enten en levende hare, eller en mekanisk styrt «hare». Veddemål på de ulike hundene hører med.

Blir drept eller dumpet

Situasjonen til galgoen var en viktig medvirkende årsak til at jeg skrev boken Farlig ferie. Møtet med tre spanske galgoer er en sentral del av historien. De fleste kjenner til tyrefektning og hvilke lidelser dette påfører dyrene. Det er langt færre som kjenner til de lidelsene galgoen blir utsatt for.

Det som betyr noe for de som driver med disse veddeløpene er å ha den raskeste hunden. Den som skal vinne de store premiene. Gi familien ære.

Hundene er forbruksvarer. De blir avlet frem, tatt i trening, og brukt i konkurranser til de er ett eller to år. Når de er ferdige som konkurransehunder blir de brutalt drept, dumpet, eller brukt til avl.

I fjor besøkte vi en redningskennel i Almeria i Spania. Strømmen av hunder som trenger hjelp, hunder som er dumpet på søppelfyllinga, forlatt i en veikant for å dø, eller som reddes fra hundegårder der de sulter, ser ut til å være uendelig. En av hundene de hadde tatt inn tilbragte ni år i et bur som var så trangt at hun ikke kunne stå oppreist. Hennes eneste oppgave i disse årene var å få valper. Å sørge for muligheten til den neste store vinneren.

Annonse

– Dyremishandlere forblir ustraffet

Den regjerende koalisjonspartneren Unidas Podemos tok til orde for inkludering av jakthunder i loven. I siste øyeblikk snudde de og støttet likevel loven som den var. De ba samtidig de som kjempet for å beskytte de spanske jakthundene om tilgivelse.

– Å utelate jakthunder fra loven betyr at dyremishandlere forblir ustraffet, sier sosialrettighetsminister Ione Belarra, ifølge Reuters.

Debatten om jakthundene pågikk i flere uker i Spanias venstrefløykoalisjon etter at de viktigste regjerende sosialistene i desember gikk med på å ikke innlemme jakthunder i den nye loven. Årsaken var at de fryktet at velgere på landsbygda heller skulle stemme på høyreorienterte partier ved årets valg.

Annonse

167 000 hunder ble forlatt i Spania i 2021

Ifølge en studie fra Affinity Foundation, som holder til i Barcelona, ble 167 000 hunder forlatt i Spania i 2021. De skriver at «jaktsesongen var over» var den nest vanligste årsaken som ble oppgitt til at hunder ble forlatt. Dette er alarmerende, med tanke på at det er spesifikt relatert til jakthunder, som tross alt utgjør en liten andel av de nesten syv millioner hundene som lever i Spania.

Informasjon om årsaker til at hunder ble forlatt, var bare tilgjengelig i de tilfellene der eier selv tok med hunden til et omplasseringssenter. De fleste hjemløse eller forlatte hundene som blir tatt inn, blir funnet på gata eller reddet av andre.

Lever under tøffe kår

Endringer i spansk lov har ført til at dyr ikke lenger skal anses som ting, men som følende skapninger. Disse lovendringene gjelder ikke galgoer og podencoer.

Det er vanlig at de som driver med disse jaktkonkurransene eier store flokker med hunder. Jo flere hunder de har, jo større er sjansen for å vinne ettertraktede priser i jaktkonkurranser. Jegere som ønsker å unngå å betale for hold av dyrene når det ikke er jaktsesong, kvitter seg med dem. Det er ikke uvanlig at dette skjer ved bruk av svært brutale metoder. Også hunder som ikke «yter godt nok» kan bli drept, eller etterlatt for å dø.

De fleste hundene lever under tøffe kår. Ofte er de lenket fast utendørs, eller de lever i små betongbunkere. For at jaktlysten skal være så stor som mulig velger mange å gi hundene lite mat.

Mye penger knyttet til jaktindustrien

Ifølge Reuters er industrien knyttet til bruken av spanske jakthunder verdt anslagsvis fem milliarder euro i året.

Tusenvis av spanjoler har protestert mot at noen dyr, deriblant jakthunder, ble ekskludert fra den nye loven.

Vi mener at det er en stor tragedie at disse hundene ikke skal beskyttes av den nye loven. Mange dyrevernsorganisasjoner i Spania jobber utelukkende med å redde galgoer og podencoer. Så lenge galgueros kan dumpe hunder uten å bli straffet for det, vil ikke denne strømmen ta slutt.

Liker du artikkelen? Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev.

Kilder:

 

https://www.reuters.com/world/europe/spains-congress-excludes-hunting-dogs-new-animal-rights-law-2023-02-09/

SGM Abogados, Legal Spain: Spain’s New Animal Welfare Law

Affinity Foundation: They would never do it

author avatar
Merethe Kvam
Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023). Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr. Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest. Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr". Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Merethe Kvam

Journalist med 19 års erfaring, 16 år som helsejournalist og redaktør for nettsiden NHI.no. Forfatter av: Den hvite hesten (august 2024), Farlig ferie (2022), en spenningsbok som tar opp viktige tema innen dyrevelferd, og Julemonsteret (2023).

Merethe er veldig glad i dyr, engasjert i dyrevern og har hatt verv i Dyrebeskyttelsen. Hun har også jobbet frivillig for omplasseringen for dyr.
Helt siden Misti kom til familien i en liten pappeske med blå hyssing rundt, da Merethe var ti år gammel, har hun hatt katt. For tiden har Merethe to katter og en hund. I tillegg har hun flere års erfaring med hest.
Personlige historier finner du under fanen "Å leve med dyr".

Ingen av artiklene er sponset eller inneholder noen form for skjult reklame. Målet vårt er at artiklene skal bidra til bedre kunnskap om dyr, bedre dyrevelferd og ellers være interessant for dyrekjære mennesker.

Annonse